Verkkoapila: Seppo Keränen: Soini hermostuttaa kilpailijoita 16.8.2010
Perussuomalaisten puheenjohtajan, europarlamentaarikko Timo Soinin populismi nostattaa pelonsekaisia väristyksiä kilpailevissa puolueissa.
Eduskuntavaaleihin on aikaa runsaat puoli vuotta, ja Soini näyttää vääjäämättä marssivan kohti voittoa. Kysymys on enää lähinnä siitä, kuinka suuri tuo voitto on ja keneltä se on pois.
Viikonvaihteessa Porissa puolueneuvostonsa kokouksessa Soini uhosi, että perussuomalaisten eduskuntaryhmässä on huhtikuun vaalien jälkeen "vähintään" 10-15 kansanedustajaa. Nyt heitä on viisi.
Tuoreimmissa mielipidekyselyissä puolueen kannatus hipoo kymmentä prosenttia. Perussuomalaiset on noussut neljänneksi suurimmaksi puolueeksi, ohi vasemmistoliiton ja vihreiden.
***
Soini on rakentanut menestystään pitkään ja kärsivällisesti. Suomen maaseudun puolueen raunioille syntynyt perussuomalaiset näytti painuvan marginaaliin ainoan kansanedustajansa, Vaasan vaalipiiristä valitun Raimo Vistbackan mukana.
Puheenjohtaja Soinin yritykset päästä eduskuntaan Veikko Vennamon jalanjäljiltä Kuopiosta eivät tuottaneet tulosta. Vuoden 2003 vaaleissa Soini siirtyi ehdokkaaksi Uudellemaalle ja kristillisten vaaliliiton siivellä hänestä tuli kansanedustaja. Helsingistä perussuomalaiset sai lisävoimaa Tony Halmeen hahmossa.
Presidenttiehdokkuus 2006 oli Soinin lopullinen läpimurto. Kun perussuomalaisten menestys jatkui 2007 eduskuntavaaleissa ja 2008 kunnallisvaaleissa, puheenjohtajan valinta Euroopan parlamenttiin 2009 ei ollut enää yllätys.
Siirtyminen Brysselin simpukkapatojen äärelle oli Soinille vain välivaihe. Jo vaalitaistelun aikana hän ilmoitti palaavansa kotiin kesken kauden. Kaikki on tähdätty menestymiseen 2011 eduskuntavaaleissa. Soinin tavoite on nostaa puolueensa hallitukseen ja itsensä ministeriksi.
Soinille kelpaa sisäministerin tai elinkeinoministerin salkku. Tuorein kiinnostuksen kohde on Eurooppa-ministerin posti.
***
Median säestämää Soinin paraatimarssia seurataan huolestuneena Paavo Arhinmäen johtamassa vasemmistoliitossa, Jutta Urpilaisen SDP:ssa ja Mari Kiviniemen keskustassa.
Myös Päivi Räsäsen kristillisdemokraateissa on valpastuttu.
Toistaiseksi Jyrki Kataisen kokoomuksessa ja Anni Sinnemäen vihreissä luotetaan siihen, että niiden kannattajat ovat kuuroja Soinin kutsuhuudoille. Vihreissä ja Stefan Wallinin RKP:ssa saatetaan laskelmoida oman sanoman jopa kirkastuvan perussuomalaisten paineessa.
Tuoreimman siirtonsa Soini teki lauantaina esittelemällä vaalityömiehensä, SDP:sta loikanneen entisen ay-jyrän ja ydinvoimalobbarin Matti Putkosen.
Putkosen avulla Soinilla on tarkoitus repiä lautoja SDP:n ja vasemmistoliiton seinistä väen tulla. Putkonen on menettänyt uskonsa "vihreän valheen" sokaisemiin vasemmistopuolueisiin. Putkosen oppien mukaisesti Soini oitis julistikin puolueensa työväenpuolueeksi.
On vain ajan kysymys, milloin Putkonen kääntää perussuomalaisten tykit keskustan suuntaan. Putkonen tunnetusti vihaa keskustaa ja keskustalaisia. Aivan erityinen Putkosen kiukun kohde on keskustan ydinvoimapäätöksen siivellä läpi ajama uusiutuvan energian paketti, josta odotetaan maakuntien pelastajaa.
Jos kysytään, onko raakaotteinen ja särmikäs Putkonen Soinille uhka vai mahdollisuus, vastaisin: molempia. Väriä kaksikko epäilemättä vaalitaisteluun tuo.
Jos yleinen tunnelma talousongelmien, työttömyyden, muukalaiskysymyksen, vaalirahoituksen tai jonkin muun syyn takia kiihkoutuu ja lisää äänestysvilkkautta vaalien alla, perussuomalaisten saalis voi olla ennustettuakin runsaampi.
- Seppo Keränen, Verkkoapilan artikkelitoimittaja.