torstai 11. marraskuuta 2010

Aamulehti: Kuka flirttailee kenenkin kanssa?

Aamulehti, Ylänurkka: Riitta Järventie: Kuka flirttailee kenenkin kanssa? 11.11.2010

Voi hyvinkin olla, että maahanmuuttokysymykset on loppuun kaluttu ennen kuin vaalikamppailu on kunnolla edes alkanut.

Ainakin terävin kärki keskustelusta on kadonnut, sillä urakalla maahanmuuttopoliittista ohjelmaa suoltavien puoluetoimistojen teksteihin on kummasti tullut erimielisyyksiä tasoittava poljento.

Ettei vain perussuomalaisten pelko olisi poliittisen viisauden alku, kun jo vihreätkin myöntävät kerkeästi, että maahanmuuton ongelmista on Suomessa vaiettu. Juuri sitähän Timo Soini on opetuslapsineen koko ajan toitottanut.

Vihreät on lietsonut vastakkainasettelua perussuomalaisten kanssa, mutta nyt puolue käykin yllättäen vastustajansa kimppuun tämän aseilla.

Vihreiden maahanmuuttopoliittisen ohjelman käsikirjoituksesta vastaa puolueen maahanmuuttajataustainen eduskuntavaaliehdokas Husein Muhammed. Ei huono valinta, sillä Husein ei hienostele vihreiden vaalimalla suvaitsevaisuudella.

Hänestä ihmisiltä ei pidä vaatia loputonta suvaitsevaisuutta, jos vaikkapa taloyhtiön maahanmuuttaja-asukkaat eivät lajittele roskiaan tai noudata pesutuvan vuorolistaa.

Nyt vihreillä on siis virallinen kanta siitä, ettei tämäntapaisten asioiden herättämä ärtymys ole rasismia.

Uutta retoriikkaa on tässäkin: "Vaikka maahanmuuttopolitiikka olisi kuinka inhimillistä, se ei vielä tarkoita, että kaikki halukkaat lennätetään Somalian pakolaisleiriltä Suomeen."

Vihreät myöntävät, että kotouttamisen haasteet ovat jääneet monikulttuurisuuspuheiden jalkoihin ainakin heiltä itseltään, sillä puolue lupaa katsoa peiliin. Ja sen tehdessään rajatkin löytyivät.

Suomen kielen opiskelu ei enää olisikaan vain maahanmuuttajien oikeus vaan velvollisuus, jonka laistamisesta voitaisiin vääntää tukihanat kiinni.

Myös vihreät katsovat asiakseen korostaa, että Suomessa eläminen edellyttää sitoutumista demokratiaan ja lakien noudattamiseen. Poikkeuksia ja erivapauksia ei kulttuurisin perustein hyväksytä.

Mari Kiviniemen asteikolla nyt kai vihreätkin flirttailevat rasismin kanssa - siitähän pääministeri syytti demareita, kun nämä olivat vaatineet, että maassa on elettävä maan tavalla.

Vihreiden viestihän on ihan sama, ja maahanmuuttoasioissa alkaa olla vaikea erottaa puolueita toisistaan, kun kohta kaikki puolueet puhuvat perussuomalaisten äänellä.

Jos muut puoluejohtajat nyt kuvittelevat, että perussuomalaisten syömähammas on mennyttä kalua, he ovat väärässä.

Timo Soinin ei edes tarvitse todistella olleensa maahanmuuttoasioissa "oikeilla" linjoilla, kun muut ovat jo tehneet sen hänen puolestaan.

Ja kun kokoomuksen Jyrki Kataisen mukaan vaaleissa kohtaavat vastuunkantajat ja populistit, niin missähän se raja hänen mielestään maahanmuuttoasioissa kulkee?