torstai 11. marraskuuta 2010

YLE: Maahanmuuttajilla liian vähän tietoa opintomahdollisuuksista

YLE Pohjanmaa: Maahanmuuttajilla liian vähän tietoa opintomahdollisuuksista 11.11.2010

Maahanmuuttajaopiskelijat saavat liian vähän tietoa sosiaali- ja terveysalan opinnoista. Tiedonpuutteen takia sosiaali- ja terveysalalle ei myöskään hakeudu riittävästi opiskelijoita.

Vaasan seudulla tehdyn selvityksen mukaan opiskelijat kaipaavat muun muassa tietoa alan työllistymis- ja erikoistumismahdollisuuksista. Selvityksessä kävi ilmi, että joissain tapauksissa opiskelupaikan jo vastaanottanut maahanmuuttaja ei esimerkiksi tiennyt, että ammattiopistosta ei voi valmistua sairaanhoitajaksi. Myös lähihoitajakoulutuksen erikoistuminen tuli joillekin yllätyksenä.

Tiedonpuute vaikuttaa työvoiman saantiin

Tiedonpuutteen takia sosiaali- ja terveysalalle ei myöskään hakeudu riittävästi opiskelijoita. Alan työvoimatarve on kuitenkin suuri. Selvityksessä haastateltujen työnantajien mukaan heillä on jo tällä hetkellä suuria vaikeuksia saada tarvittava määrä työvoimaa. Tutkimuspäällikkö Miia Mäntylän mukaan työnantajat ovat entistä kiinnostuneempia palkkaamaan myös maahanmuuttajataustaisia työntekijöitä.

- Sekin tuotiin esille, että kun asiakkaat ovat entistä monikulttuurisempia, olisi asiakkaan oikeus saada hoivaa ihmiseltä, joka tuntee asiakkaan kulttuurin ja mahdollisesti myös kielen, Mäntylä kertoo.

Ammateista tarvitaan oppaita

Ennakkotiedottamista voitaisiin tutkijan mukaan parantaa oppailla, joissa kerrottaisiin muun muassa mitä sosiaali- ja terveysalan ammatteja Suomessa on, mitä oppilaitoksiin pääseminen vaatii ja millaiset työllistymismahdollisuudet ovat.

- Kun tällaiset asiat saataisiin levitettyä kaikille maahanmuuttajille, se varmasti edistäisi alalle hakeutumista. Toiseksi tarvittaisiin alan kielen ja sanaston opetusta ja muutenkin suomen kielen vahvistamista ja joissain tapauksissa ruotsin kielen vahvistamista, Mäntynen summaa.

Selvityksen rahoittivat Opetushallitus ja Pohjanmaan liitto.