perjantai 5. marraskuuta 2010

Savon Sanomat: Viharikosten kasvu huolettaa presidenttiä

Savon Sanomat: Viharikosten kasvu huolettaa presidenttiä 5.11.2010

Presidentti Tarja Halonen on ollut poliisijohtoon yhteydessä viharikosten kasvun takia. Rasismiin liittyviä viharikoksia tehdään jo tuhat vuodessa.

- Määrä on huolestuttava. Nyt pitää katsoa tarkemmin, miten vihaperäiset ryhmät muodostuvat nettiin. Vaikka taustalla ovat ihmisten asenteet, on kyse myös riittävästä kontrollin resursoinnista. Katsotaan, miten sisäasianministeriö tilanteeseen suhtautuu, sanoi presidentti Halonen mielenterveyspäivillä Kuopiossa torstaina.

Presidentti kuulutti uuden yhteisöllisyyden rakentamista yhteiskuntamme suurena haasteena.

- Trendinä on ollut yksilöllisyys ja julkisuushakuisuus. Ihmiset näyttävät tunteensa voimakkaasti ja kielenkäyttö julkisuudessa on koventunut. Olisi hyvä muistaa välillä harmaa ja hillitty käytös, joka suojaa ja antaa toisten olla rauhassa, muistuttaa Halonen.

_____________________________________________________

Tasavallan presidentti Tarja Halosen puhe 8. Mielenterveyspäivillä
Kuopiossa 4.11.2010

***

Tarvitsemme myös uudistuksia, joihin ei kulu euroakaan. Puhun asenteista. Ihmiset ovat erilaisia, mutta eivät eriarvoisia. Meidän on opittava hyväksymään erilaisuus. Tämä koskee niin maahanmuuttajia kuin mielenterveyskuntoutujia ja sukupuolivähemmistöjä.

On tärkeää, että yleinen asenneilmasto hyväksyy erilaisuuden niin, ettei esimerkiksi johonkin vähemmistöön kuuluminen estä vuorovaikutusta yli oman ryhmän rajojen. Meillä on kieli-, kulttuuri-, uskonto tai vaikkapa mielipidevähemmistöjä. Itse asiassa jokainen taitaa kuulua johonkin vähemmistöön. Demokratiaa on, että enemmistö päättää. Tasa-arvoa on, että vähemmistöt otetaan huomioon ja niiden asema turvataan. Tämä tarkoittaa esimerkiksi sitä, että ns. viharikokset ja itsetuhokierteet tunnistetaan paremmin ja niihin puututaan tehokkaasti.

Tänään torstaina on saanut ensi esityksensä videokooste ”Kaikki muuttuu paremmaksi”, jonka voi nähdä vaikkapa YouTubessa. Videolla useat suomalaiset osoittavat tukensa yhdelle vähemmistölle, joka viime viikkoina on ollut kiivaankin keskustelun kohteena. Kysymys on seksuaalisesta suuntautumisesta ja siitä miten etenkin nuoret voisivat kasvaa ehjinä kokonaisina ihmisinä vanhempiensa ja läheistensä tukemina. On haluttu kertoa sille nuorelle, joka seksuaalisen suuntautumisensa vuoksi kuuluu vähemmistöön, että hänet hyväksytään omana itsenään.

Jokainen ihminen on kokonaisuus, jossa seksuaalisuus on tärkeä osa. Toisen ihmisen – samaa tai eri sukupuolta – rakastaminen ja kunnioittaminen on arvokas asia.

Ennakkoluulot – ja niitähän on monenlaisia – ruokkivat syrjäytymisen ja ulkopuolisuuden tunnetta. Ahdistuksen ja pelon ilmapiiri tuhoaa ja kuluttaa ei luo eikä vahvista. Meidän pitää tehdä kaikkemme, ettei se saa ylivaltaa yhteiskunnastamme.

Itse haluaisin sanoa meille kaikille – älä pelkää elämää, uskalla olla oma itsesi.

***