keskiviikko 3. marraskuuta 2010

YLE: Niinistö: Vistbackan ulosajoon ei liity dramatiikkaa

YLE Uutiset: Niinistö: Vistbackan ulosajoon ei liity dramatiikkaa 3.11.2010
Timo Haapala: Persut ja Ruotsidemokraatit PN:ssa: Vistbacka kävi Reykjavikissa! (blogi)

Suomessa kohua herättänyt perussuomalaisten kansanedustajan Raimo Vistbackan ulosajo Pohjoismaiden neuvoston keskiryhmän kokouksesta johtui ryhmän säännöistä, eikä siihen vihreiden kansanedustajan Ville Niinistön mukaan liittynyt suurempaa dramatiikkaa.

Perussuomalaisten kansanedustaja Raimo Vistbacka häädettiin Pohjoismaiden neuvoston keskiryhmän kokouksesta tiistaina. Asiasta kertoneen MTV3:n mukaan taustalla olisi oikeistolaisten populistipuolueiden rynnistys Suomessa ja Ruotsissa.

Yksi keskiryhmän suomalaisista edustajista, vihreiden Ville Niinistö korostaa kuitenkin, että ulosajo johtui ryhmän säännöistä, sillä Vistbackaa ei ole missään virallisissa papereissa kirjattu keskiryhmän jäseneksi. Suomen puolueista Pohjoismaiden neuvoston keskiryhmän kokouksiin osallistuvat keskusta ja vihreät.

Perussuomalaisten Vistbacka on keskustan varajäsen keskiryhmässä, mutta Pohjoismaiden neuvoston virallisissa papereissa hänet on kirjattu puolueryhmien ulkopuoliseksi edustajaksi. Vistbacka ei myöskään ole koskaan aiemmin osallistunut yhteenkään keskiryhmän kokoukseen.

Niinistön mukaan Vistbackan sisääntulo keskiryhmän kokoukseen yllätti osallistujat, sillä mukaan ei päästettäisi esimerkiksi omaan ryhmäänsä kuuluvia sosiaalidemokraattejakaan. Vistbackan "ulosajon" jälkeen ryhmä keskusteli asiasta, ja Vistbacka hyväksyttiin osallistumaan ryhmän kokouksiin.

Vistbacka: Joku operaatio taustalla on

YLE Uutisten Reykjavikistä tavoittama Vistbacka itse uskoo, että taustalla on joku sääntöjä suurempi operaatio. Vistbackan mukaan hänelle on annettu ymmärtää, että keskiryhmä on se ryhmä, jonka kokouksiin hänen pitää osallistua.

Vistbacka kertookin aikovansa osallistua jatkossa kaikkiin kokouksiin ja hänet on toivotettu niihin tervetulleeksi. Vistbacka aikoo kuitenkin selvittää, mikä operaatio nyt syntyneen sotkun takana oikein on.

MTV3:n tiistaina julkaisemassa jutussa Vistbackan ulosajon viitattiin johtuvan perussuomalaisten yhteistyösuunnitelmista ruotsalaisen oikeistopuolue ruotsidemokraattien kanssa. YLE Uutisten tietojen mukaan viittaus kumpusi kaiketi siitä, että perussuomalaisten ja ruotsidemokraattien nuorisoedustajat olivat keskustelleet kokouksessa siitä, pitäisikö heidän perustaa oma ryhmä.

Vistbacka kertoo keskustelleensa keskiviikkona perussuomalaisten nuorisojärjestön edustajan kanssa, eikä yhteistyötä ruotsidemokraattien kanssa ole suunnitteilla.

Myöskään perussuomalaiset puolueena ei ole ollut halukas tekemään yhteistyötä ruotsidemokraattien kanssa.

_________________________________________________________

MTV3: Soini jyrähti Vistbackan ulosheitosta: Törkeä temppu!

Perussuomalaisten puheenjohtaja, EU-edustaja Timo Soini kauhistelee kansanedustaja Raimo Vistbackan kohtelua Pohjoismainen Neuvoston kokouksessa, kun Vistbacka eilen heitettiin ulos neuvoston keskiryhmien kokouksesta. Asiasta kertoi MTV3:n uutiset eilen.

- Oudolta tuntuu. Kuka antoi määräyksen? Minusta se törkeä temppu! Vistbacka on ollut 23 vuotta eduskunnassa ja istuu nyt viimeistä vuottaan, Kanadasta EU-delegaation matkalta tavoitettu Soini hämmästelee MTV3:lle - paikallista aikaa kello neljä aamuyöllä.

- Jet lack pisti jo heräämään, Soini sanoo.
"Toivottavasti taustalla ei ole kepu"

Soini sanoo olevansa varma, että päätöstä Vistbackan poistamisesta ei tehnyt keskiryhmien pääsihteeri Terhi Tikkala, vaan joku muu taho.

Soini toivoo, että se "muu taho" on esimerkiksi ruotsalainen, eikä suomalainen.

- Toivon, että kepulla ei ole mitään tekemistä tämän tapauksen kanssa. Jos on, se on sitten paha juttu. Toivottavasti ruotsalaiset ovat tämän taustalla, Soini sanoo.

Soini näkee, että kohun takana on Perussuomalaisten kannatuksen nousu tuoreimmassa kyselyssä yli 14:ään prosenttiin.

- He eivät tiedä, mitä meidän kanssa pitäisi tehdä. Mutta minä en ala neuvomaan.
Ei yhteyksiä Ruotsidemokraatteihin

Vistbackan ulosheiton taustalla arvioitiin olevan myös epäily Perussuomalaisten yhteyksistä Ruotsin vaaleissa valtiopäiville nousseen, maahanmuuttovastaiseen Ruotsidemokraatteihin. Soini kiistää yhteydet jyrkästi.

- Se tuntu olevan kumma, että epäillään ties mistä.

- Ruotsissa on menetty suhteellisuuden taju sen porukan kanssa, Soini puuskahtaa.
_________________________________________________________

Uusi Suomi: Nyt puhuu perussuomalaisen ”potkija” – ”Marttyyri!”

Perussuomalaisten Raimo Vistbacka ei saanut osallistua Pohjoismaiden Neuvoston (PN) Keskiryhmän kokoukseen, koska hän ei kuulu ryhmään eikä häntä ollut kutsuttu kokoukseen. Tätä mieltä on PN:n Keskiryhmän pääsihteeri Terhi Tikkala.

- Vaikea ymmärtää, miksi se oli niin suuri asia hänelle. Häntä ei ole potkittu pois, koska häntä ei alunperinkään kutsuttu kokoukseen, Tikkala vääntää rautalangasta.

Terhi Tikkala uskoo, että Vistbackan toimintaan vaikuttavat ensi kevään eduskuntavaalit. Vistbacka on Tikkalan mukaan ollut viimeksi kiinnostunut PN:n asioista viime vaalikaudella. Tikkala katsoo, että kyseessä on yksinkertainen vaalitemppu.

- Marttyyrit ovat kaikkien rakastamia.

Perussuomalaiset nuoret ja puolueen puheenjohtaja Timo Soini ovat jo ehtineet haukkumaan tapahtumat törkeäksi vaalipeliksi.
Raimo Vistbacka havaittiin Keskiryhmän kokoushuoneen ulkopuolella, pyrkimässä sisään.

Itse tilannetta Tikkala kuvailee hyvin "epädramaattiseksi". Raimo Vistbacka havaittiin Keskiryhmän kokoushuoneen ulkopuolella, pyrkimässä sisään. Tikkala kertoo menneensä keskustelemaan Vistbackan kanssa ja selittäneensä asiain tolan.

- Hän lähti sitten siitä pois.

Perussuomalaiset ei ole minkään PN:n puolueryhmän jäsen. Neuvoston todellinen päätöksentekovalta on valiokunnissa, joiden paikat jaetaan puolueryhmittäin.

- En tiedä, miksi Vistbacka haluaa olla meidän ryhmämme jäsen. Jos hän haluaa osallistua kokouksiin, perussuomalaiset voivat lähettää hakemuksen. Ei hän voi yksipuolisesti päättää, että hän osallistuu meidän kokouksiimme, Tikkala selittää.

Vistbacka on Pohjoismaiden Neuvoston Suomen valtuuskunnan varajäsen. Varajäsen saa osallistua neuvoston kokouksiin, mutta hänellä ei ole esimerkiksi äänivaltaa kokouksissa.

- Vistbackan osallistuminen on ollut niin sporadista (harvakseltaan sattuvaa). Ymmärtääkseni hän on ollut paikalla viimeksi edellisellä vaalikaudella.

Raimo Vistbacka kertoi eilen MTV3:lle, että hänet käännytettiin Keskiryhmän kokouksesta pois. Hän kertoo MTV3:lle menneensä kokoukseen "vanhasta tottumuksesta".
__________________________________________________________

Verkkouutiset: Perussuomalaiset nuoret Vistbackan häädöstä: Keskustan törkeää vaalipeliä

Perussuomalaisten nuorten mielestä kansanedustaja Raimo Vistbackan häätö Pohjoismaiden neuvoston keskiryhmän kokouksesta on keskustan törkeää vaalipeliä.

Perussuomalaisten kansanedustaja Raimo Vistbacka häädettiin ulos Pohjoismaiden neuvoston keskiryhmän kokouksesta tiistaina.

- Mitä nuoret edellä, sitä vanhat perässä, sillä aiemmin Perussuomalaisten nuorten edustaja Antti Rantakokko jätettiin keskiryhmän ulkopuolelle, sanoo Perussuomalaisten nuorten puheenjohtaja Simon Elo.

Asiaa ajaneen keskiryhmän pääsihteerin Terhi Tikkalan (kesk.) mukaan "oikeistolaisten populistipuolueiden rynnistys Suomessa ja Ruotsissa".

Elon mielestä Tikkalalla ei ole mitään syytä tulkita sitä, mihin perussuomalaiset poliittisella kartalla kuuluvat.

- Jos me emme kuulu keskiryhmään, ketkä sitten?

Elon mukaan teko on keskustan törkeää vaalipeliä.

- Perunakuopasta on viimein noustu, mutta vaaleissa tie vie perunateatteriin - se saa puntit tutisemaan. Teko osoittaa vanhan puolueen vääristyneen demokratiakäsityksen. Perussuomalaiset rajataan ulos, kun kannatus kasvaa korkoa.

____________________________________________________

MTV3: Keskusta ihmettelee kohua Vistbackan häätämisestä

Keskustan piirissä ihmetellään kohua, joka syntyi perussuomalaisten kansanedustajan Raimo Vistbackan häätämisestä Pohjoismaiden Neuvoston keskiryhmän kokouksesta.

- Perussuomalaisilla ei ole asemaa PN:n keskiryhmässä, sanoo kyseisen organisaation pääsihteeri Terhi Tikkala. Tikkalan toimipaikka on keskustan eduskuntaryhmän kanslia, mutta palkan hän saa PN: keskiryhmältä.

Tikkala sanoo MTV3:n uutisille, että Perussuomalaisen ei joukkoon kuulu. Suomesta ryhmän jäsenet tulevat keskustan lisäksi RKP:stä, kristillisistä ja vihreistä sekä Ahvenanmaan liberaalien ja keskustan edustajista.

- Keskiryhmä säännöt tarkistettiin 2008 ja Perussuomalaiset ei ole jäsen. Jotta tulisi jäseneksi, jäsenyyttä pitäisi hakea.

Miksi sitten Vistbacka osallistui kokoukseen?

- Sitä pitää kysyä Vistbackalta, Tikkala sanoo.

Vistbacka: Osallistuin vanhasta tottumuksesta

Vistbacka kertoo menneensä keskiryhmien kokoukseen vanhasta tottumuksesta.

Hän sanoo keskustelleensa asiasta keskustan eduskuntaryhmän puheenjohtajan Timo Kallin kanssa, joka muisteli että "Riihimäen Heikkikin aina osallistui keskiryhmien kokouksiin".

_________________________________________________

Verkkouutiset: Claramunt: Pitäkää se Vistbacka ovien sisäpuolella

Meinasi iltatee mennä väärään kurkkuun, kun MTV3:n uutinen Pohjoismaiden neuvoston kokouksesta lävähti ruutuun.

Raimo Vistbacka oli jätetty ovien ulkopuolelle, kun pohjoismaiset keskiryhmät pitivät neuvonpitoaan.

Kevennykseksi pitää muistuttaa, ettei Vistbackalla ole ollut aiemminkaan ovien kanssa hyvä tuuri.

Perussuomalaisten kesäkokouksessa viime kesänä mies oli jäänyt ilkosillaan oman hotellihuoneensa oven taakse. Hän selitti, että oli yöllä vuoteesta noustessaan kuvitellut kävelleensä hotellihuoneensa vessaan mutta kävelikin erehdyksessä väärästä ovesta suoraan käytävälle. Tarina kertoo, ettei alkoholilla ollut osuutta asiaan.

Reykjavikissa Vistbackalla oli tv-kuvan perusteella vaatteet päällä. Muutenkin ex-vallesmanni taisi vetää pisteet kotiin, sillä poskettoman kummallinen oli keskiryhmien tiedottajan selitys Vistbackan torppaamisesta.

Terhi Tikkala myönsi toimittaja Kari Lumikerolle, että perussuomalaisten kannatus vaikutti siihen, että puoluetta kannattaa vähän varoa ja hyljeksiä - ja jättää tarvittaessa vaikka ovien taakse. Eli että taustalla on valtapoliittinen varotoimenpide.

Myöhemmin keskiryhmäläiset olivat tulleet katumapäälle ja kutsuivat Vistbackan takaisin, mutta tämäpä ei enää tullut.

Suuret puolueet tekevät perussuomalaisista vieläkin vaarallisemman, jos Reykjavikin kaltaiset manööverit yleistyvät. Samaan sarjaan kuuluvat varoittelut, etteivät perussuomalaiset tee mitään mahdollisella vaalivoitollaan.

Tätä menoa protesti vain kasvaa.