keskiviikko 3. marraskuuta 2010

Iivi Anna Masso: Barbaareja odotellessa

Iivi Anna Masso: Barbaareja odotellessa 3.11.2010

Noin viikko sitten Vartti-lehti raportoi maahanmuuttajavastaisista ilmoituksista helsinkiläisen kerrostalon seinällä.

Niissä luki: “Menkää takaisin mistä tulittekin. Ei me olla maksettu veroja teidän elättämiseksi.” Huutomerkkejä lapussa oli tekstin määrään nähden runsaasti, yhteensä 26. Kohderyhmä esitetään visuaalisesti: lappua koristelee Viron lippu ja Neuvostoliiton vaakuna. Jälkimmäisen tarkoitus on ilmeisesti osoittaa kohderyhmän olevan neukkuja.

Poliisin mukaan sitä ei voida sanoa kiihotukseksi kansanryhmää vastaan, “jos tiettyä ryhmää vain kehotetaan palaamaan kotiinsa”. Laaja yleisö ei ollut samaa mieltä silloin, kun facebookiin perustettiin ryhmä “autetaan somali-ystävämme takaisin kotiin”. Ryhmä nähtiin – syystäkin – rasistisena viharyhmänä, siitä keskusteltiin medioissa ja tehtiin kanteluja vähemmistövaltuutetulle. Ryhmää tutkittiin kiihotuksena kansanryhmää vastaan ja lopulta se suljettiin. Sille ehdittiin perustaa myös vastaryhmä, “Autetaan rasisti-ystävämme avaruuteen”.

Facebook-ryhmä on virtuaalisenakin ilmiönä näkyvämpi mielenosoitus kuin lappu portaikossa. Silti sopii kysyä, olisiko uutinen vihalapusta saanut huomiota Vartin ulkopuolellakin ja herättänyt enemmän keskustelua, jos lapun kohderyhmä olisi ollut sama kuin facebook-ryhmän kohdalla? Olisiko poliisi kommentoinut asiaa samoin sanoin?
[...]
Voidaan kiistellä, missä määrin vihainen kerrostalolappu inspiroitui valtalehtien uutisoinnista. Ainakin Hommaforum siteeraa Hesaria voitonriemuisasti ja tekee omat johtopäätöksensä: Rajat kiinni prkl! Vihdoin nämä kaksi ovat löytäneet yhteisen kielen.
[...]