torstai 4. marraskuuta 2010

YLE: Oikeusministeri uskoo rangaistusten koventamisen hillitsevän viharikoksia

YLE Uutiset: Oikeusministeri uskoo rangaistusten koventamisen hillitsevän viharikoksia 4.11.2010

Oikeusministeri Tuija Brax (vihr.) arvioi, että rangaistusten koventaminen tulee vähentämään viharikoksia. Eduskunnalle esitetään ennen joulua lainmuutosta, jonka mukaan entistä useampien rikosten tuomioita voitaisiin koventaa.

Brax uskoo, että mahdollisuus tuomioiden koventamiseen on vahva viesti rikoksen tekijöille.

- Uskomme että viharikosten paheksuttavuus lisääntyy. Rikosten tekijöitä ei pidetä kunniakkaina ihmisinä. Tätä kautta rikosten määrä laskee. Jos rikoksia kuitenkin tehdään, niin rangaistuksia tulee useammin ja ne ovat kovempia, hän sanoo.

Nykyään tuomiota voidaan koventaa, jos rikoksen motiivina on viha etnistä ryhmää kohtaan. Lainmuutoksen jälkeen esimerkiksi uskonnollisten ryhmien tai seksuaalivähemmistöjen vainoaminen toisi tavallista raskaamman rangaistuksen. Nykyään rasismi koventaa tuomioita vain harvoin. Brax uskoo, että uuden lain myötä syyttäjät puuttuvat viharikoksiin entistä tiukemmin.

- Nykyisissä tuomion koventamisperusteissa on tulkinnanvaraisuutta, joka oikeusvaltiossa tulkitaan usein syytetyn eduksi. Nyt tulee selvemmäksi, mitkä kaikki ovat koventamisperusteita.