perjantai 12. marraskuuta 2010

YLE: Pohjois-Pohjanmaa varautuu monikulttuurisuuteen

YLE Oulu: Pohjois-Pohjanmaa varautuu monikulttuurisuuteen 12.11.2010

Pohjois-Pohjanmaalla varaudutaan maakunnan kansainvälistymiseen. Tuoreeseen maahanmuuttostrategiaan on linjattu muun muassa miten kansainvälistymistä maakunnassa tuetaan, miten tulevaisuudessa rekrytoidaan ulkomaalaista työvoimaa ja kuinka kotouttaminen saadaan toimimaan mahdollisimman hyvin.

Maahanmuuttajien osuus väestöstä on Pohjois-Pohjanmaalla selvästi pienempi kuin Etelä-Suomessa. Esimerkiksi Oulussa ulkomaalaisten osuus väestöstä vuonna 2009 oli 2,2 prosenttia. Se tarkoittaa reilua 3100 henkilöä. Helsingissä prosenttiluku on yli 7 ja Turussakin lähes 5.

Maahanmuuttopäällikkö Maire Mäki Pohjois-Pohjanmaan ELY-keskuksesta muistuttaa, että maailma muuttuu ja Pohjois-Pohjanmaallakin on syytä varautua monikulttuurisuuteen.

-Kyllähän myös Pohjois-Pohjanmaa kansainvälistyy. Jos vaikka otetaan esimerkkinä näitä suuria rakennushankkeita mitä meidän alueelle tai Lappiin on tulossa niin niiden myötä myös varmasti ulkomaalaisen työvoiman määrä tulee kasvamaan, laskee Mäki.

Vasta valmistuneen maahanmuuttostrategian on tarkoitus toimia ohjaavana asiakirjana maakunnassa.

-Tällä haetaan sitä, että meillä olisi yhteinen näkemys millä tavoin maahanmuuttoon liittyviä asioita Pohjois-Pohjanmaalla kehitetään. Tärkeää on juuri tämä kansainvälistyminen, monikulttuurisuus, kotoutumispalvelut ja sitten tämä yrittäjien ja työnantajien tukeminen, sanoo maahanmuuttopäällikkö Maire Mäki Pohjois-Pohjanmaan ELY-keskuksesta.

Mäki toivoo, ettei strategiatyö jää pölyttymään nurkkiin ja kirjahyllyihin vaan sen tuella ja yhteistyöllä Pohjois-Pohjanmaasta tulee tulevaisuudessa entistä monikulttuurisempi ja houkuttelevampi maakunta.

Strategiavihkosessa kirjataan Pohjois-Pohjanmaan maahanmuuttovisio 2020:

"Pohjois-Pohjanmaa on Suomen moniarvoisin ja vetovoimaisin maakunta, jossa kulttuurienvälisyys on arkea. Maakunnan yhteisöt toimivat tavoitteellisesti siten, että työnantajilla on joustava työvoiman saatavuus, joka osaltaan vahvistaa maakunnan kilpailukykyä globaaleilla markkinoilla."