lauantai 2. huhtikuuta 2011

Aamulehti: Valtiotieteilijät vaativat vihapuheiden tuomitsemista

Aamulehti/STT: Valtiotieteilijät vaativat vihapuheiden tuomitsemista 2.4.2011

Suomen Valtiotieteilijöiden Liitto on huolestunut maahanmuuttajien parissa työskentelevien asemasta. Maahanmuuttokriittisiksi itseään nimittävien vihan kohteeksi joutuneilla on liiton mukaan ajoittain perusteltu syy pelätä. Julkisuudessa esiintyvät ovat erityisesti vaarassa.

Liitto hämmästelee Suomen päättäjien passiivisuutta maahanmuuttajien parissa työtä tekevien tukemisessa tai kohtuuttomien vihapuheiden tuomitsemisessa.

Liitto ehdottaa peruskouluihin lisää yhteiskuntaoppia, suvaitsevaisuuskasvatusta varhaiskasvatukseen ja huomiota monikulttuurisuuden johtamiseen työelämässä.

_______________________________________

Tiedote: Liittovaltuusto: Maahanmuuttajien parissa työskentelevien asema huolestuttaa – SVAL tuomitsee vihapuheet

SVAL on huolestunut maahanmuuton parissa työskentelevien ihmisten asemasta, heidän työnsä arvostamisesta ja tuomitsee kaikenlaisen vihan näitä henkilöitä kohtaan.

Maahanmuutto- ja kotouttamispalveluissa työskentelee tuhansia ihmisiä. He työskentelevät pääosin julkisella, mutta myös yksityisellä ja kolmannella sektorilla. Maahanmuuttokriittisiksi itseään nimittävät keskustelijat ovat joskus aggressiivisia. Heidän vihansa kohteeksi joutuneilla on perusteltu syy pelätä verbaalista ja pahimmillaan jopa fyysistä uhkaa.

Toteuttaessaan eduskunnan säätämiä lakeja ja ministeriöiden ohjeita joutuvat maahanmuuton parissa työskentelevät kohtaamaan toistuvasti uhkaavia tilanteita. Sillä on suuri vaikutus työssä jaksamiseen ja työhyvinvointiin. Julkisuudessa asian tiimoilta esiintyvät ovat erityisessä vaaravyöhykkeessä.

Suomessa on eurooppalaisittain erittäin vähän ulkomaalaisia, eikä maahamme kohdistu mitään hallitsematonta muuttovirtaa. Keskustelu maahanmuutosta käy kuitenkin kuumana ja on saanut täysin suhteettomat mittasuhteet. Avointa ja avarakatseisempaa keskustelua maahanmuutosta tarvitaan jatkossakin. Suomen menestys perustuu korkeaan osaamiseen, mikä myös kansainvälisesti tunnustetaan. Myös kotimaassa on oltava kansainvälistä kosketuspintaa mm. työperäisen maahanmuuton myötä.

SVAL hämmästelee maamme päättäjien passiivisuutta maahanmuuttajien parissa työtä tekevien tukemisessa tai kohtuuttomien vihapuheiden tuomitsemisessa. Poliitikkojen on kannettava keskustelussa muita suurempi vastuu.

SVAL ehdottaa peruskouluihin lisää yhteiskuntaoppia, suvaitsevaisuuskasvatusta varhaiskasvatukseen ja huomiota monikulttuurisuuden johtamiseen työelämässä.

SVAL:n ylin päättävä elin, liittovaltuusto, päätti julkilausumasta kevätkokouksessaan Helsingissä 2.4.2011.