Porin Sanomat: Maakuntajohtaja Rajala pettyi pakolaiskantoihin 28.9.2011
Porin kaupunginhallitus: Kuntapaikkojen myöntäminen pakolaisille, Satakuntaliiton ja SPR:n vetoomus 26.9.2011
Satakuntaliitto ja Suomen Punaisen Ristin Satakunnan piiri vetosivat Porin kaupunginhallitukseen kuntapaikkojen myöntämiseksi pakolaisille.
Molemmat tahot olivat huolissaan kiristyneestä asenneilmapiiristä humanitaarista maahanmuuttoa kohtaan.
– Olisi tärkeää, että Porissa käydään uudestaan arvokeskustelu, jonka perusteella kunta tekee päätöksen siitä, miten se haluaa auttaa pakolaisasemaan joutuneita hädänalaisia ihmisiä ja kotouttaa heitä aktiiviksi kuntalaisiksi ja työntekijöiksi, todettiin vetoomuksessa.
Porin KH:n pohdinnan pohjana ollut maahanmuuttajatyön koordinointiryhmän lausunto on hyytävää luettavaa. – Vuosittaista muutaman (esimerkiksi 3-5) henkilön kiintiötä voidaan miettiä, mikäli tarvittavat palvelut on resursoitu riittävästi, todettiin koordinointiryhmän lausunnossa.
Syitä kiintiön pienuudelle selitetään useita. Porista on vaikea löytää riittävän suuria, vapaita ja kohtuuhintaisia asuntoja. Porissa on lääkäripula ja jonoja mielenterveyspalveluihin. Myöskään sosiaaliohjaajia ei ole lausunnon mukaan tarpeeksi.
Kaupunginhallituksen jäsen Mia Fagerlund (vihr.) kertoi ”tukkansa nousseen pystyyn” lausuntoa lukiessa.
- Pori voisi ottaa vastaan 30-50 pakolaista, sanoo Fagerlund, joka palautti esityksen uudelleen valmisteltavaksi Helvi Wallin (kok.) kannattamana.
- Koordinointiryhmä oli keskittynyt keksimään vain esteitä pakolaisten vastaanotolle. Muualla pakolaiset nähdään mahdollisuutena ja rikkautena.
- 3-5 pakolaista olisi vain yksi perhe, sanoo Fagerlund ja pitää selityksiä lääkäripulasta ja asuntojen saatavuudesta onnettomina.
Myös Satakunnan maakuntajohtaja Pertti Rajala tyrmistyi lausunnosta.
– Olen masentunut ja pettynyt. 3–5 henkilöä ja ehdollisesti. Esitetyn määrän olisi pitänyt olla kaksinumeroinen.
Maakuntajohtajaa tuntuu hävettävän koko Satakunnan pakolaistilanne. Satakunta ja Etelä-Pohjanmaa loistavat vastaanottotilastoissa valkoisina pilkkuina kaikkien muiden rinnalla. Jopa Kainuu ja Lappi ottavat vastaan kymmenkertaisen määrän pakolaisia Satakuntaan verrattuna.
– Porin olisi nyt maakunnan veturina näytettävä tässä asiassa uutta suuntaan.
Rajala jää pohtimaan syitä Porin ja Satakunnan pakolaisvastaisuuteen.
– Ehkä vaikuttimena voi olla taloustilanne. Toisaalta nykyinen ilmapiiri ei ainakaan ole myöskään parantanut halua vastaanottooon.
Pertti Rajalan mukaan Satakuntaliitto ja SPR jatkavat työtä asenneilmaston muuttamiseksi.
– Meillä on ollut käynnissä SPIRIT-hanke tähän työhön.