Savon Sanomat: Kansalta tyrmäys Halla-ahon juntta-puheille 24.9.2011
Valtaosa suomalaisista ei hyväksy kansanedustaja Jussi Halla-ahon (ps.) Facebook-kannanottoa, että Kreikan talousvaikeuksien hoitamiseksi tarvittaisiin sotilasjunttaa.
Savon Sanomien ja neljän muun maakuntalehden Taloustutkimuksella teettämässä kyselyssä 84 prosenttia vastaajista tyrmää Halla-ahon kommentit.
Näkemyksen hyväksyy joka kymmenes.
Halla-ahon puoluetovereistakin yli 70 prosenttia sanoutuu irti kommentista.
Naisista Halla-ahon kommentteja ei hyväksy 87 prosenttia vastaajista. Miehillä vastaava prosentti on 81.
Vastaajilta kysyttiin myös kantaa Halla-ahon rangaistuksen pituuteen. Hänet erotettiin eduskuntaryhmästään kahdeksi viikoksi.
Kaikista vastaajista ainoastaan seitsemän prosenttia olisi langettanut lyhyemmän seuraamuksen. 45 prosenttia pitää sanktiota sopivana ja 40 prosenttia liian lievänä.
Perussuomalaistenkin kannattajista suurin osa pitää rangaistusta joko sopivana tai liian lievänä. 12 prosenttia perussuomalaisista on kuitenkin sitä mieltä, että Halla-aho sai liian kovan rangaistuksen.
___________________________________________
Etelä-Suomen Sanomat, pääkirjoitus: Kyllä kansa tietää
Kansanedustaja Jussi Halla-aho sai Kreikka ja sotilasjuntta -nettikirjoituksellaan tukistuksen omiltaan viime viikolla, kun eduskuntaryhmä pani hänet jäähylle kahdeksi viikoksi. Nyt tuli tuomio myös kansalta.
Halla-aho kirjoitti Facebook-sivullaan, että demokratia (=vaalit) estää mitä tahansa poliittista hallitusta ryhtymästä toimiin, joilla olisi vaikutusta Kreikan konkurssitalouteen. Halla-aho kaipasi Kreikkaan sotilasjunttaa panemaan lakkoilijat ja mellakoitsijat panssarivaunuilla kuriin.
Tämä on monen korviin liian paksua puhetta. Tällä viikolla tehdyssä kyselyssä 84 prosenttia vastaajista tuomitsi Halla-ahon näkemyksen (ESS 24.9.). Yhdeksän prosenttia hyväksyi.
Naiset tyrmäsivät junttapuheet vielä tiukemmin. Parhaiten Halla-ahoa ymmärsivät alle 35-vuotiaat, mutta heistäkin kolme neljästä painoi peukalonsa alaspäin.
Viesti on selvä: kansa on Halla-ahon kanssa eri linjalla demokratiasta. Demokratiaa halventavilla puheenvuoroilla on Suomessa vain vähäistä kaikupohjaa.
Halla-ahon selitykset junttakirjoittelun humoristisuudesta eivät kuulostaneet
uskottavilta äänestäjien korvissa. Kansalaisten ärtymyksestä kertoo kyselyn tulos, että 40 prosenttia vastaajista piti Halla-ahon kahden viikon erottamista eduskuntaryhmästä liian lievänä seuraamuksena. Liki puolet piti erottamista sopivana.
Kyselyn kiinnostava piirre oli, että Halla-ahon puheet ylittivät myös perussuomalaisten kannattajien sietokyvyn. Heistä 71 prosenttia irtisanoutui ja 22 prosenttia myötäili Halla-ahon näkemystä.
Perussuomalaiset ja heidän kannattajansa vetävät nyt asiallisen käytöksen rajoja, ja hyvä niin.
________________________________________
Savon Sanomat, pääkirjoitus: Persujen linja - onko sitä?
Savon Sanomien Taloustutkimuksella teettämän kyselyn mukaan ylivoimainen enemmistö suomalaisista ei hyväksy perussuomalaisten Jussi Halla-ahon Kreikka-puheita. Täystyrmäys tuli sukupuoleen, ikään, varallisuuteen tai puoluekantaan katsomatta.
Merkittävää on erityisesti se, että edes oman puolueen jäsenet eivät komppaa Halla-ahon ajattelua: kyselyn mukaan 71 prosenttia ei hyväksynyt kohuedustajan näkemyksiä ja vain 12 prosenttia perussuomalaisista piti ryhmästä erottamista määräajaksi liian raskaana rangaistuksena.
Palautetaanpa mieliin, mitä eduskunnan hallintovaliokunnan puheenjohtaja ajattelee demokratiasta:
Halla-aho totesi taannoin Facebookissa, että Kreikkaan tarvittaisiin sotilasjuntta, joka voisi panna lakkoilijat ja mellakoijat kuriin panssarivaunuilla. Lisäksi Halla-aho tuumi, että demokratia estää mitä tahansa poliittista hallitusta ryhtymästä mihinkään merkittäviin toimiin Kreikan konkurssitalouden pelastamiseksi.
Halla-ahoa luonnehditaan erittäin älykkääksi. Jotkut pitävät häntä siksi jopa vaarallisena, sillä aina ei voi tietää, onko hän tosissaan. Sen lisäksi hänellä on innokas samanmielisten tukijoiden joukko, joka ei ilmeisesti hirveästi kasva muuten kuin vakaumuksessaan. Halla-ahon puheita on varmaankin tulkittu joskus väärin, mutta silti hän on sanomisistaan vastuussa. Huumoriksi tarkoitetut sarkastiset heitotkin voivat herättää vastaanottajissa monenlaisia reaktioita ja johtaa tekoihin, jotka ovat vastoin yhteiskunnan sääntöjä. Tohtorikoulutuksen saanut poliitikko on varmasti tästä tietoinen.
Presidenttiehdokas Paavo Lipponen (sd.) roimii perussuomalaisia kovin sanoin äärioikeistolaisuudesta. Oikeassa Lipponen on siinä, että puolue ja sen johto ovat vastuussa linjasta. Mikä perussuomalaisten linja sitten todellisuudessa on? Siihen on vaikea antaa vastausta ainakaan puolueen kärkinimien esiintymisten perusteella. Äänessähän ovat puheenjohtaja Timo Soinin lisäksi lähinnä Halla-aho ja kourallinen muita äärimmäisyyksiä latelevia populisteja.
Eurooppa-vastaisuus, maahanmuuttokriittisyys ja Nato-vastaisuus nousevat esiin. Perussuomalaiset vastustavat Kreikan ja muiden huonosti asiansa hoitaneiden maiden auttamista nyt valituilla keinoilla. Lisäksi tulee pitkä populistinen lista asioita, jotka persut hoitaisivat kuntoon, jos heillä olisi valta. Ainoa ongelma on se, että perussuomalaiset ovat oppositiossa - ja ainakin tällä hetkellä selvästi mieluummin kuin hallituksessa.
Halla-aholta tietenkin voi kysyä, että millaista olisi toimia oppositiosta käsin, jos Suomessa olisi vallassa sotilasjuntta? Vastaus riippuu varmasti siitä, onko juntan puolella vai sitä vastaan.
Totuus on, että Halla-ahon halveksima demokratia mahdollistaa, että halla-ahotkin saavat toimia politiikassa vapaasti.
Puheenjohtaja Timo Soinin ympärille on ryhmittynyt poliittisesti maltillisimmat perussuomalaiset. Enemmistö perussuomalaisten kansanedustajista on siis Soinin ruodussa.
Ongelmana on se, että Soinin lisäksi mediassa saavat eniten huomiota sellaiset perussuomalaiset, jotka esittävät äärimmäisiä näkemyksiä vaikkapa maahanmuuttajista ja demokratiasta. Teuvo Hakkaraista ei pidä laskea tähän joukkoon, sillä hänen spontaanien lausuntojensa taustalta ei kumpua etnistä ja poliittista vihaa, kaunaa tai suvaitsemattomuutta. Hakkarainen ei ole Halla-ahon kaltainen mielipidevaikuttaja sen paremmin vaalipiirissään kuin eduskuntaryhmässä.
Perussuomalaisista valtaosa jakaa muiden suomalaisten maltilliset näkemykset tärkeimmistä kysymyksistä, mutta se jää mediassa vähemmälle huomiolle. Asetelma on tietenkin puolueelle epäreilu. Soini on yrittänyt vakuuttaa eduskuntaryhmän ja puolueen yhtenäisyyttä. Luultavaa kuitenkin on, että jossain vaiheessa Soinin kuppi menee nurin. Silloin ryhmä ja puolue tekee selvän pesäeron tiettyihin ajatuksiin ja henkilöihin.
_____________________________________
YLE Uutiset: Lehdet: Valtaosa suomalaisista tyrmää Halla-ahon puheet
Valtaosa suomalaisista ei hyväksy kansanedustaja Jussi Halla-ahon näkemystä siitä, että Kreikan talousvaikeuksien hoitamiseksi tarvittaisiin sotilasjunttaa. Viiden maakuntalehden Taloustutkimuksella teettämässä kyselyssä 84 prosenttia vastaajista tyrmää Halla-ahon kommentit.
Tutkimuksen mukaan joka kymmenes hyväksyy näkemyksen ja saman verran jättää ottamatta asiaan kantaa. Kovimmin Halla-ahon kirjoitukset tuomitsevat ruotsalaisen kansanpuolueen kannattajat. Sen sijaan lähes viidennes kristillisdemokraattien kannattajista hyväksyy hänen näkemyksensä.
Perussuomalaisten kansanedustaja Jussi Halla-aho esitti ajatuksensa sosiaalisessa mediassa. Tutkimuksessa haastateltiin puhelimitse noin tuhatta 18-79-vuotiasta suomalaista.