keskiviikko 21. syyskuuta 2011

YLE: Vihapuheen määritelmästä ei yksimielisyyttä

YLE Uutiset: Vihapuheen määritelmästä ei yksimielisyyttä 21.9.2011
Vihailta osa 1, osa 2 (video)

Perussuomalaiset sanovat joutuneensa itse vihapuheen kohteeksi. Tiistaina Ajankohtaisen kakkosen keskusteluohjelma Vihaillassa perussuomalaisten ja kokoomusnuorten edustajat totesivat vihapuheeksi leimaamisen tukahduttavan yhteiskunnallisen keskustelun. Ohjelman aikana vihapuhetta määriteltiin monin tavoin.

Mitä se sellainen vihapuhe on? Ajankohtaisen kakkosen Vihaillassa määrittelyä penäsi myös Jussi Halla-aho. Sopimattomien lausuntojen takia Perussuomalaisten eduskuntaryhmästä erotetun Halla-ahon mukaan kaikki poikkeava leimataan Suomessa vihapuheeksi.

- Meillä on tietty hyvin ahdas putki, jonka puitteissa keskustelua hankalista asioista saa käydä. Kaikki mikä lipsahtaa putken ulkopuolelle sytyttää kommentaattoreissa punaisen valon ja aletaan huutaa vihapuhetta, vihapuhetta, Halla-aho pohti.

Halla-ahon mielestä vihapuhe on turha sana. Samaa sanoi kokoomusnuorten Ville Rydman.

- Osa väestä tuntuu reagoivan tähän niin, että on huono asia, että keskusteluilmapiiri on vapautunut. He haluavat leimata kriittiset äänenpainot tällä mystisellä vihapuhe-termillä. Se on niin hankalasti määriteltävissä oleva, että itse luopuisin siitä kokonaan, Rydman sanoi.

Demarinuorten Sanna Marin oli toista mieltä.

- Että ei saa muka keskustella, totta kai asioista saa keskustella, totta kai politiikan sisällöistä saa keskustella, mutta se muuttuu vihapuheeksi kun se kohdistuu jotakin kansanryhmää tai yksilöitä kohtaan, Marin huomautti.

Illan aikana perinteiset roolit kääntyivät päinvastoin, sillä perussuomalaiset syyttivät toimittajia vihapuheesta puoluettaan kohtaan.

- Nimenomaan perussuomalaisia kohtaan vihapuhetta on kyllä tullut tuutin täydeltä. Juuri Hesarissa Sami Sillanpää kirjoitti että perussuomalaiset ovat pelkureita, munapäitä, ja aina jos he kohtaavat ulkomaalaisen he ovat pesäpallomaila kädessä. Kyllä tällainen luo sitä pelon ilmapiiriä ihmisten välille, sanoi perussuomalaisten nuorten Simon Elo.

Terrorismitutkija Leena Malkin mukaan into tukkia vihapuhesuut juontuu siitä, että pelkäämme puheiden johtavan tekoihin.

- Nyt olisi todella tärkeä muistaa, mikä on sanoja ja mikä on tekoja. Radikaali ideologia ja väkivallan hyväksyminen ei käy välttämättä käsi kädessä saati, että lähtisi tekoihin, Malkin huomautti.


---------

YLE Uutiset: Halla-aho: Vihapuheeksi leimaaminen tyrehdyttää keskustelun

Kansanedustaja Jussi Halla-aho (ps.) pitää vihapuhetta suomalaista keskusteluilmapiiriä myrkyttävänä käsitteenä. Hän ei pidä myöskään omia kirjoituksiaan vihapuheena. Halla-aho sanoi Ajankohtaisen Kakkosen Vihaillassa, että on kuitenkin itse joutunut jonkinlaisen vihapuheen kohteeksi.

Jussi Halla-aho lyttää käsitteen vihapuhe Ajankohtaisen Kakkosen Vihaillassa. Hän pitää käsitettä turhana suoraan englanninkielestä lainattuna terminä.

- Sen, joka on lanseerannut käyttöön tämän käsitehirviön vihapuhe, pitäisi määritellä sen sisältö. Niin kauan kuin se on tällainen leimakirves, sitä voidaan lätkiä minkä tahansa epämiellyttävän puheen ympärille. Muistan kun 2000-luvun puolessa välissä Suomessa vielä naureskeltiin poliittiselle korrektiudelle ja hysterialle, joka vallitsi vaikkapa Britanniassa maahanmuuttoasioihin liittyvässä keskustelussa. Siellä viljeltiin ahkerasti tätä hatespeech-käsitettä. Harva meistä osasi ennustaa miten nopeasti tällainen totalitaristinen ilmapiiri saapuisi myös Suomeen myrkyttämään suomalaista keskusteluilmapiiriä, Halla-aho kritisoi.

Keskustelua käydään ahtaassa putkessa

Totalitaristisella ilmapiirillä Halla-aho tarkoittaa omien sanojensa mukaan "orwellilaista ilmapiiriä, tiettyä ahdasta putkea", jonka puitteissa keskustelua hankalista asioista saa käydä.

- Kaikki mikä lipsahtaa sen putken ulkopuolelle sytyttää kommentaattoreissa punaisen valon vilkkumaan ja aletaan huutaa, että vihapuhetta, vihapuhetta.

Halla-aho kuitenkin kokee, että on itse joutunut väkivaltaa lietsovan puheen kohteeksi.

- Kyllä minä katson jonkinmoisen demonisoinnin kohteena olleeni useamman vuoden ajan.

Voiko vihapuhe sitten johtaa sanoista tekoihin?

- Kyllä pitkään jatkunut hyvin intensiivinen propaganda voi saada jonkun ihmisen ryhtymään tekoihin. Kyllä se uhka on olemassa, Halla-aho sanoo.

"Mustaa huumoria"

Viimeviikkoisen Facebook-kirjoituksensa, jossa vaadittiin sotilasjunttaa Kreikkaan ja jonka takia Halla-aho erotettiin perussuomalaisten eduskuntaryhmästä kahdeksi viikoksi, Halla-aho kuittaa mustana huumorina.

- Facebook-kulttuuriin kuuluvat muutaman rivin mittaiset, usein provokatiiviset ja sarkastiset kommentit erilaisiin ajankohtaisiin tapahtumiin. Tämä oli hieman kärjekäs tapa ilmaista se, että on demokratian sisään rakennettu ongelma, että kansan tahdon vastaisia päätöksiä, vaikka ne olisivat tarpeellisia, on hyvin vaikea ajaa läpi. Tämä on se tilanne, joka Kreikassa vallitsee, Halla-aho selitti sanomisiaan Ylen Ajankohtaisen Kakkosen Vihaillassa.

Halla-aho sanoi, ettei ollut vakavissaan kommenttia kirjoittaessaan.

- Enpä tietenkään ollut tosissani ja on aivan selvää, että jos tämä kommentti olisi tullut kenen tahansa suusta, se olisi tulkittu juuri niin kuin se tulee tulkita - kärjekkääksi mustaksi huumoriksi, Halla-aho puolustautuu.

_______________________________

Helsingin Sanomat/STT: TV2:n Vihaillassa ei päästy yksimielisyyteen vihapuhe-käsitteestä

Ylen TV2:n Vihaillan keskustelijat eivät päässeet tiistai-iltana yksimielisyyteen vihapuhe-käsitteestä. Keskustelijoina oli muun muassa puolueiden nuorisopoliitikkoja, kirjailijoita ja eri alojen tutkijoita.

Suuri osa ensimmäisestä tunnista kului siihen, että keskustelijat yrittivät selvittää, mitä vihapuhe oikein on. Kirjailija Maria Syvälä totesi sen olevan yhteen ihmisryhmään kohdistuvaa puhetta.

"Sillä esimerkiksi demonisoidaan maahanmuuttajat."

Terrorismia tutkinut Leena Malkki puolestaan ihmetteli, miksi vihapuhe on Suomessa tulenarka aihe.

Hommaforumin perustajan Matias Turkkilan mukaan suuri osallistujajoukko voi toki lietsoa väkivaltaan, mutta hän muistutti, että Hommaforumissa jokainen voi tuoda erilaisia näkemyksiään esille.

Tähän ääriryhmistä kirjoittanut Jyri Hänninen vastasi, että Hommaforumin kaltaisilla keskustelupalstoilla esiintyvät yksimieliset ihmiset.

"Siinä ei synny debattia", hän sanoi.

Vasemmistonuorten Li Andersson ihmetteli maahanmuuttokriittisten väitteitä, joiden mukaan maahanmuutosta ei saisi keskustella. Kokoomusnuorten Wille Rydman huomautti, että maahanmuutosta keskustellaan nykyään Suomessa paljon, minkä hän arvioi hyväksi asiaksi.

"Mutta kriittiset kommentit leimataan usein vihapuheeksi."

Keskustelussa mukana olleet nuorisopoliitikot olivat yhtä mieltä yhdestä asiasta: norjalaisen Anders Behring Breivikin surmatöiden taustoista. Kyse oli heidän mielestään poliittisesta teosta.

__________________________________

Uusi Suomi: Halla-aho pettyi Suomen ilmapiiriin

Perussuomalaisten kansanedustaja Jussi Halla-aho kävi läpi Facebook-kommentistaan noussutta kohua eilen Yleisradion TV2:n Vihaillassa näytetyssä haastattelussa.

- Facebook-kulttuuriin kuuluvat lauseen tai kahden mittaiset, usein provokatiiviset, sarkastiset kommentit ajankohtaisiin tapahtumiin. Tämä oli hieman kärjekäs tapa ilmaista se, että on demokratian sisäänrakennettu ongelma, että kansan tahdon vastaisia päätöksiä, vaikka ne olisivat tarpeellisia, on hyvin vaikea ajaa läpi, Halla-aho sanoi.

Halla-aho erotettiin eduskuntaryhmästään kahdeksi viikoksi hänen sanottuaan Facebookissa, että Kreikkaan tarvittaisiin sotilasjuntta.

Halla-aho sanoi, että sanasta ”vihapuhe” on tullut leimakirves. Hän muistelee, että aiemmin 2000-luvulla Suomessa naurettiin ulkomailla vallitsevalle poliittiselle korrektiudelle. Halla-aho kritisoi voimakkaasti sitä, millaiseksi Suomen ilmapiiri on muuttunut.

- Harva olisi osannut ennustaa, miten nopeasti totalitaristinen ilmapiiri saapuisi myös Suomeen, hän sanoi.

- Tarkoitan sillä tällaista orwellilaista ilmapiiriä, että meillä on tietty hyvin ahdas putki, jonka puitteissa keskustelua hankalista asioista saa käydä. Kakki mikä lipsahtaa sen ulkopuolelle, sytyttää kommentaattoreissa punaisen valon vilkkumaan, ja aletaan huutamaan että vihapuhetta, vihapuhetta.

Halla-aho kokee olleensa useamman vuoden ajan ”jonkinlaisen demonisoinnin” kohteena.