MTV3/STT: Väkivalta saa tukea osalta perussuomalaisia 20.9.2011
YLE Uutiset: Vihakirjoittelu voi radikalisoida nuoria (video, 8:40-10:40)
Jani Tuominen: Kansainvälinen riippumaton tutkimus paljastaa (blogi)
Europol: The EU Terrorism Situation and Trend Report 2011 (pdf)
Osa perussuomalaisten jäsenistä ja kannattajista hyväksyy väkivallan, selviää vielä julkaisemattomasta tutkimuksesta. Tämä ennakkotieto yllätti sisäministeriön.
–Oletus tietenkin oli, ettei yksikään olisi valmis hyväksymään väkivaltaa, sanoi sisäisen turvallisuuden sihteeristön päällikkö Tarja Mankkinen tiistaina Helsingissä seminaarissa, joka käsitteli väkivaltaisuutta ja radikalisoitumista.
Brittitutkimuksen tavoite on saada parempi kuva populistipuolueista Euroopassa. Suomesta mukaan on valittu perussuomalaiset, ja Mankkisen mukaan vastausinto on ollut melko suurta. Tarkemmista tuloksista ei ole vielä tietoa, sillä ne julkaistaan vasta myöhemmin syksyllä.
Mankkinen muistuttaa, ettei tutkimuksessa tehdä vertailuja eri puolueiden väkivalta-asenteiden välillä. Suopeaa asennetta voi olla minkä tahansa puolueen jäsenillä ja kannattajilla.
Sisäministeriön kansliapäällikkö Ritva Viljanen huomautti samassa seminaarissa, etteivät populistiset puolueet sinänsä ole ongelma.
–Populistiset puolueet ovat Euroopassa nousussa. Ne ovat kuitenkin lähinnä retoriikkaa. Ongelma on verkossa syntynyt populistinen alakulttuuri, jolla ei ole mitään tekemistä puolueiden kanssa, Viljanen sanoi.
Puheella yhteys jopa terrorismiin
Toisaalta Suomessa on kuultu entistä kovempaa kielenkäyttöä myös poliitikoilta. Maanantaina perussuomalaiset julkaisivat sisäisen ohjeistuksen kielenkäytöstä.
Kotimaisten tutkijoiden mukaan suurin terrorismiin liittyvä uhka Suomessa on yhteiskunnallisen keskustelun koventuminen, eivät niinkään terrorismihankkeita suunnittelevat yksilöt.
Tutkijat huomauttavat, että viranomaisten tulee olla tarkkana käsitteiden kanssa. Väkivaltaisen radikalisoitumisen ehkäisy ja selkeä terrorismin torjunta pitää pystyä pitämään erillään, sanoo terrorismista väitellyt Leena Malkki.
–Muuten väkivaltaisen radikalisoitumisen ehkäisyä saatetaan alkaa pahimmillaan pitämään vakoiluna.
Malkin mukaan terrorismin torjunnassa pitäisi pyrkiä siihen, ettei Suomeen syntyisi terrorismia tai poliittista väkivaltaa tukevaa yhteisöä.
–Se, että yhteisöä ei ole, tekee terrorismin torjunnan paljon helpommaksi.
Nyt nousussa äärioikeisto
Viime viikonloppuna paljastui, että kahta Suomessa asuvaa epäillään muun muassa terrorismin rahoittamisesta. Terrorismintutkijan mukaan tämä osoittaa, että Suomessa toimii ihmisiä ja järjestöjä, joilla on kytköksiä kansainväliseen radikaaliin islamismiin ja muuhun aseelliseen terroristitoimintaan.
Tutkija Anssi Kullberg katsoo, että selvin riskialue radikalisaation leviämiselle Suomeen on Afrikan sarvi. Useimmilla muilla länsimailla uhka tulee Afganistanista tai Pakistanin heimoalueilta.
Sisäministeriön Viljasen mukaan juuri nyt Euroopassa nousussa ovat kuitenkin äärioikeistolaiset ilmiöt.
–Meillä on katsottu liian yksipuolisesti radikalismia, maahanmuuttajia ja sieltä tulevaa uhkaa ja samalla aliarvioitu äärioikeistolaisia ilmiöitä. Nyt Europolkin on todennut, että äärioikeisto on nouseva ilmiö Euroopassa, Viljanen sanoi.
Suomessa äärioikeiston kasvun hidasteeksi on arvioitu muun muassa sitä, ettei liikkeellä ole karismaattista johtajaa.
--------
MTV3 Seitsemän uutiset: Terrorismi saa tukea verkosta
Studiotoimittaja #1
Terroristijärjestöjen Suomelle aiheuttama uhka on edelleen vähäinen muihin maihin verrattuna.
Studiotoimittaja #2
Sisäministeriön mukaan äärioikeistolaisia ilmiöitä on sen sijaan tähän saakka aliarvioitu kaikkialla Euroopassa.
Studiotoimittaja #1
Väkivaltaista radikalisoitumista käsitelleessä seminaarissa erityisen vaarallisina pidettiin verkossa syntyneitä populistisia alakulttuureita.
Toimittaja
Suomessa on paraikaa käynnissä maan ensimmäisen terrorismijutun tutkinta. Viranomaisten mukaan perinteiset terroristijärjestöt kuten al-Qaida tai al-Shabaab eivät kuitenkaan ole Suomelle merkittävin uhka.
Mika Aaltola, ohjelmajohtaja, ulkopoliittinen instituutti
Meidän pitäisi uudelleen ajatella nimenomaan sitä, että mitä tämmöiset järjestöt ovat. Ne eivät enää ole sellaisia terroristijärjestöjä kun ne olivat vielä 70-luvulla tai al-Qaidan kaltaisia 2000-luvun järjestöjä, vaan ne ovat yhä enemmän tämmöisiä löyhiä assosiaatiosuhteita, joita syntyy esimerkiksi tietyillä nettisaiteilla, joissa käydään keskusteluja, kiivaita keskusteluja, joissa ihmiset stimuloituu ja kiihottuu tietynlaisista ajattelumalleista. Jossa esimerkiksi suomalaisia koulusurmaajia kunnioittavaan sävyyn käsitellään.
[taustalla näytetään Jussi Halla-ahon Facebook-sivua]
Toimittaja
Netti tarjoaakin kaikupohjan kaikelle ääriajattelulle.
Ritva Viljanen, kansliapäällikkö, sisäministeriö
Suomen yhteiskunnassa on paljon tapahtumassa. Meillä on iso demografinen muutos menossa. Populistiset puolueet ovat Euroopassa nousussa. Ne ovat kuitenkin lähinnä retoriikkaa, mutta se mikä voidaan todeta, että on vaarallinen ilmiö, on verkossa syntynyt populistinen alakulttuuri.
Toimittaja
Britanniassa on käynnissä tutkimus, jossa useiden Euroopan maiden populististen puolueiden jäseniltä ja kannattajilta kysyttiin asennetta väkivaltaan. Suomessa kysely lähetettiin perussuomalaisten jäsenille ja kannattajille. Vaikka tutkimus on vielä kesken, yksi sen alustavista tuloksista yllätti sisäministeriön.
Tarja Minkkinen, päällikkö, sisäisen turvallisuuden sihteeristö
Oletus oli, ettei yksikään vastaaja sanoisi olevansa valmis väkivaltaan. Ja tämän tutkimuksen mukaan se asenne ehkä ei ole näin jyrkästi väkivallan vastainen.
_________________________________________
YLE Uutiset: Vihakirjoittelu voi radikalisoida nuoria
Studiotoimittaja
Terrorismiasiantuntijat ovat huolissaan äärioikeiston noususta Euroopassa. Helsingissä järjestetyssä kansainvälisessä seminaarissa varoitettiin myös internetissä yleistyneen vihakirjoittelun vaaroista.
Toimittaja Paula Tiesssalo
Suomi on terrorismin suhteen vielä lintukoto. Mutta kuinka kauan?
Ritva Viljanen, kansliapäällikkö, sisäasiainministeriö
Kyllähän tässä täytyy sanoa myöskin, että mikä voi tapahtua muualla, voi tapahtua myöskin Suomessa. Maailma on tullut sillä tavalla pienemmäksi.
Toimittaja
Keskusrikospoliisi tutkii parhaillaan Suomen ensimmäistä terrorismiepäilyä. Ruotsalainen terrorismiasiantuntija ei usko, että kansainvälinen terrorismi saisi täältä tukevampaa jalansijaa.
Magnus Ranstorp, tutkimusjohtaja, Ruotsin puolustuskorkeakoulu
Suomessa on vaikea toimia. Osittain syynä on vaikea kieli. Lisäksi Suomessa oleva ääriliikehdintä on pientä, rajallista ja se suuntautuu Suomesta ulospäin.
[palomiehiä sammuttamassa itsemurhapommittajan sytyttämää autoa Tukholmassa 11.12.2010]
Toimittaja
Ruotsi pelästyi viimeksi vajaa vuosi sitten, kun Tukholmassa räjähti itsemurhapommi. Iskun tekijä oli irakilaissyntyinen. Väkivalta voi kummuta myös aivan toisaalta.
Ritva Viljanen
Tässä on katsottu liian yksipuolisesti radikalismiin, maahanmuuttajiin, sieltä tulevaan uhkaan ja aliarvioitu äärioikeistolaisia ilmiöitä Euroopassa, joista nyt Europolkin on todennut, että ne ovat nouseva ilmiö kuitenkin Euroopassa.
[Facebook-sivu "Olen valmis istumaan muutaman vuoden Astrid Thorssin taposta!!"]
Toimittaja
Yhteiskunnasta syrjäytyminen ja internetin vihasivustot voivat radikalisoida varsinkin nuoria.
Tarja Minkkinen, päällikkö, sisäisen turvallisuuden sihteeristö
Moraalikoodi on jollain tavalla muuttunut. Populististen puolueiden retoriikka voi joissain tapauksissa antaa sellaisen vaikutelman, että voidaan sanoa julkisesti sellaisia asioita, joita aikaisemmin ei sanottu.
Toimittaja
Tärkeä kysymys kuuluu, kuinka suuri on askel pahoista sanoista pahoihin tekoihin.
_________________________________________________
Jani Tuominen: Kansainvälinen riippumaton tutkimus paljastaa (blogi)
Demos niminen laitos pyysi heinäkuussa Perussuomalaisten kannattajia osallistumaan tutkimukseen. Mainoksia oli ainakin Facebookissa, ja kysely oli tuotettu Survey Monkey nimisellä maksuttomalla sovelluksella jolla kuka tahasa voi luoda lomakepohjaisen listan erilaisia ”gallup”-kysymyksiä.
Erilaisia mielipidetiedusteluja tekeviä yrityksiä on paljon, ja eduskuntavaalien jälkeen PS on varmasti ollut kiinnostava puolue, mutta yleensä jokaisella kyselyllä on myös tarkoitus selvittää jotain sen tilaajaa kiinnostavaa.
Vastasin siis kyselyyn ja samalla katsoin sen tekijäksi merkityn yhtiön tiedot:
”Demos is a think-tank focused on power and politics. Our unique approach challenges the traditional, 'ivory tower' model of policymaking by giving a voice to people and communities, and involving them closely in our research. ”
Suomessa toimii Demos Helsinki niminen virallisesti sitoutumaton, mutta ainakin aatteellisesti hyvin lähellä Vihreitä oleva ajatushautomo. En tiedä mitä muuta yhteistä ko. Toimijoilla on kuin nimi, mutta ainakin yhteistyötä ne tekevät kiinteästi.
Think-tank, eli ajatushautomo ylitti uteliaisuuskynnyksen ja tutustuin sen toimintaan. Formaatti ei välttämättä ole kaikille tuttu, joten Wikipedian sanoin kuvattuna.
”Ajatushautomo, joskus myös ajatusmylly, (engl. think tank) on tutkimuslaitos tai muu organisaatio, joka kehittää ideoita ja ehdotuksia poliittisten, taloudellisten tai sotilaallisten kysymysten ratkaisemiseksi. Ajatusmyllyt koostuvat yleensä korkean tason tutkimukselle omistautuneista yksilöistä, jotka hyödyntävät tiiviistä yhteistyöstä koituvia synergiaetuja”
Suurin osa Suomessa toimivista ajatushautomoista ovat poliittisia ja toimivat avoimesti puolueensa taustalla. Puolueet eivät suoraan sanele tutkimusaiheita, mutta aiheet valikoituvat samansuuntaisiksi kuin puolueen intressit. Tuotteliampia lienevät SDP:n Kalevi-Sorsa-säätiö, Keskustan e2 ja Kokoomuksen Toivo-ajatuspaja.
... mutta minkälainen oli mielipidetiedustelu perussuomalaisille:
Kysymys 12.
Mitä meiltä olet seuraavista väitteistä (aivan eri mieltä, jonkin veran eri mieltä, ei mielipidettä, jonkin verran samaa mieltä, täysin samaa mieltä)? (Yhteensä viisi väitettä)
c. Väkivallan voi hyväksyä jos sillä saadaan hyviä tuloksia
e. Yleisesti ottaen ihmisiin ei voi luottaa
Eipä tule heti mieleen kyselyä johon olisin osallistunut ja jossa olisi ollut tämän kaltaisia väitteitä.
Kysymys 14
Mitkä kolme alla olevan listan arvoista ovat sinulle tärkeimpiä?
a. lainvoimaisuus
b. ihmiselämän kunnioittaminen
c. ihmisoikeudet
d. yksilön vapaus
e. demokratia
f. rauha
g. tasa-arvo
h. turvallisuus
i. solidaarisuus
j. suvaitsevaisuus
k. uskonto
l. itsensä kehittäminen
m. muiden kulttuurien kehittäminen
n. vahva hallinto
o. ei mikään näistäp.
p. en tiedä
Tässä kysymyksessä pitää valita kolme tärkeintä 14:sta vaihtoehdosta, joista suurin osa koostuu länsimaisen demokratian kulmakivistä.
Mikäli sopiva osuus kyselyyn vastanneista valitsee kolme tärkeintään, mutta kollektiivisesti jättää vaikkapa demokratian tai tasa-arvon liian itsestään selvinä valitsematta, voidaan gallupin tuloksissa todeta, että x:lle %:lle perussuomalaisten kannattajista nämä asiat eivät ole tärkeitä.
Tahi Ilta-Sanomittain: ”Soini haluaa naiset kotiin! Perussuomalaisten kannattajista yli 90% ei kannata sukupuolten välistä tasa-arvoa.”
Kysymys 12 antoi tekijälleen valtakirjan todeta Perussuomalaisten hyväksyvän väkivallan jos yksikin näin vastaa. Mitä sitten tarkoitetaan hyväksytyllä väkivallalla? Onko Libyan kapinallisten auttaminen ja Afganistanissa YK-joukoille sattuneet tulitaistelut hyväksyttyä väkivaltaa? Väkivaltaa ainakin ja käsittääkseni laajasti hyväksyttyjä. Jos vastaaja ajatteli näin hän ns. nielaisi Demoksen "nokkelan" syötin.
Sanomattakin lienee selvää, ettei kysely millään tavalla varmistanut vastaajan olevan Perussuomalaisten kannattaja. Olisi mielenkiintoista tietää kuka mielipidekyselyn on tilannut - ei nimittäin jää epäselväksi että kyseessä on täysin tarkoitushakuinen gallup.
Ennakkotietoja kyselyn tuloksista menikin sitten suoraan Sisäministeriöön:
20.9.2011
”Osa perussuomalaisten jäsenistä ja kannattajista hyväksyy väkivallan, selviää vielä julkaisemattomasta tutkimuksesta. Tämä ennakkotieto yllätti sisäministeriön.
- Oletus tietenkin oli, ettei yksikään olisi valmis hyväksymään väkivaltaa, sanoi sisäisen turvallisuuden sihteeristön päällikkö Tarja Mankkinen tiistaina Helsingissä seminaarissa, joka käsitteli väkivaltaisuutta ja radikalisoitumista. ”
Odottelen suurella mielenkiinnolla Demoksen lopullista arviota ja Iltapäivä-tabloidien otsikkoja.
_______________________________________________________
STT
Osa perussuomalaisten jäsenistä ja kannattajista hyväksyy väkivallan, selviää vielä julkaisemattomasta tutkimuksesta. Tämä ennakkotieto yllätti sisäministeriön. –Oletus tietenkin oli, ettei yksikään olisi valmis hyväksymään väkivaltaa, sanoi sisäisen turvallisuuden sihteeristön päällikkö Tarja Mankkinen tiistaina Helsingissä seminaarissa, joka käsitteli väkivaltaisuutta ja radikalisoitumista.
Brittitutkimuksen tavoite on saada parempi kuva populistipuolueista Euroopassa. Suomesta mukaan on valittu perussuomalaiset, ja Mankkisen mukaan vastausinto on ollut melko suurta. Tarkemmista tuloksista ei ole vielä tietoa, sillä ne julkaistaan vasta myöhemmin syksyllä.
Mankkinen muistuttaa, ettei tutkimuksessa tehdä vertailuja eri puolueiden väkivalta-asenteiden välillä. Suopeaa asennetta voi olla minkä tahansa puolueen jäsenillä ja kannattajilla. Sisäministeriön kansliapäällikkö Ritva Viljanen huomautti samassa seminaarissa, etteivät populistiset puolueet sinänsä ole ongelma.
–Populistiset puolueet ovat Euroopassa nousussa. Ne ovat kuitenkin lähinnä retoriikkaa. Ongelma on verkossa syntynyt populistinen alakulttuuri, jolla ei ole mitään tekemistä puolueiden kanssa, Viljanen sanoi.
Puheella yhteys jopa terrorismiin
Toisaalta Suomessa on kuultu entistä kovempaa kielenkäyttöä myös poliitikoilta. Maanantaina perussuomalaiset julkaisivat sisäisen ohjeistuksen kielenkäytöstä. Kotimaisten tutkijoiden mukaan suurin terrorismiin liittyvä uhka Suomessa on yhteiskunnallisen keskustelun koventuminen, eivät niinkään terrorismihankkeita suunnittelevat yksilöt. Tutkijat huomauttavat, että viranomaisten tulee olla tarkkana käsitteiden kanssa. Väkivaltaisen radikalisoitumisen ehkäisy ja selkeä terrorismin torjunta pitää pystyä pitämään erillään, sanoo terrorismista väitellyt Leena Malkki.
–Muuten väkivaltaisen radikalisoitumisen ehkäisyä saatetaan alkaa pahimmillaan pitämään vakoiluna. Malkin mukaan terrorismin torjunnassa pitäisi pyrkiä siihen, ettei Suomeen syntyisi terrorismia tai poliittista väkivaltaa tukevaa yhteisöä. –Se, että yhteisöä ei ole, tekee terrorismin torjunnan paljon helpommaksi.
Nyt nousussa äärioikeisto
Viime viikonloppuna paljastui, että kahta Suomessa asuvaa epäillään muun muassa terrorismin rahoittamisesta. Terrorismintutkijan mukaan tämä osoittaa, että Suomessa toimii ihmisiä ja järjestöjä, joilla on kytköksiä kansainväliseen radikaaliin islamismiin ja muuhun aseelliseen terroristitoimintaan. Tutkija Anssi Kullberg katsoo, että selvin riskialue radikalisaation leviämiselle Suomeen on Afrikan sarvi. Useimmilla muilla länsimailla uhka tulee Afganistanista tai Pakistanin heimoalueilta.
Sisäministeriön Viljasen mukaan juuri nyt Euroopassa nousussa ovat kuitenkin äärioikeistolaiset ilmiöt.
–Meillä on katsottu liian yksipuolisesti radikalismia, maahanmuuttajia ja sieltä tulevaa uhkaa ja samalla aliarvioitu äärioikeistolaisia ilmiöitä. Nyt Europolkin on todennut, että äärioikeisto on nouseva ilmiö Euroopassa, Viljanen sanoi.
Suomessa äärioikeiston kasvun hidasteeksi on arvioitu muun muassa sitä, ettei liikkeellä ole karismaattista johtajaa. STT–JANNE HUUSKONEN, JOHAN JAAKKOLA