lauantai 24. syyskuuta 2011

Aamulehti: VS: Kerjäläiset piinaavat kirpputorin väkeä Valkeakoskella

Aamulehti: VS: Kerjäläiset piinaavat kirpputorin väkeä Valkeakoskella 23.9.2011

SPR:n ylläpitämän kirpputorin työntekijät ovat joutuneet toistuvasti aggressiivisten kerjäläisten uhman kohteeksi Valkeakoskella Pirkanmaalla, kertoo Valkeakosken Sanomat.

Eilen torstaina nuori kerjäläisnainen kävi käsiksi eläkeikäiseen SPR:n vapaaehtoiseeen tämän sulkiessa kirpputoria.

– Onneksi paikalla oli vielä asiakas. Kiitän häntä, kun hän oli turvanani. Kaulassa ei ole jälkiä, mutta niin paljon olen nyt saanut osakseni tätä, että voi sanoa, että nyt jo pelottaa jonkin verran, myyjä toteaa Valkeakosken Sanomille.

Itäeurooppalaiset kerjäläiset ovat kielloista ja esteistä huolimatta menneet myös kirpputorimyymälän niihin osiin, joihin asiakkailla ei ole pääsyä. Lisäksi he ovat yrittäneet tulla sisään takaosan kautta sisäpihalta.

– Alussa kaikki meni ihan hyvin ja teimme sovinnollista kauppaa. Otimme totta kai huomioon heidän hätänsä ja tilanteensa. Sitten kävi niinkin, että tuli useampi ja he hamstrasivat kassikaupalla tavaraa ja jättivät tiskille kolikoita ja menivät menojaan mitään kysymättä.

_________________________________________

Valkeakosken Sanomat: Kerjäläinen kävi myyjään käsiksi

Suomen Punaisen Ristin Valkeakosken osaston kirpputori on ollut kovassa kiirastulessa viime viikot. Kaupunkiin rantautuneet ulkomaalaiset kerjääjät ovat ottaneet kirpputorin silmätikukseen.

Viime torstai oli tyypillinen surullinen päivä. Koiton aukiolla kerjäävä romanialaisnainen kävi kirpputorilla viidesti saman päivän aikana ja käyttäytyi kerta kerralta uhkaavammin myyjää kohtaan.

Päivä huipentui siihen, että nainen lähestyi myyjää kirpputorin edessä, kun hän oli sulkemassa kauppaa. Sattui välikohtaus, jonka aikana nuori nainen kävi jo eläkeikäiseen SPR:n vapaaehtoistyöntekijään kiinni.

– Onneksi paikalla oli vielä asiakas. Kiitän häntä, kun hän oli turvanani. Kaulassa ei ole jälkiä, mutta niin paljon olen nyt saanut osakseni tätä, että voi sanoa, että nyt jo pelottaa jonkin verran, valkeakoskelaisnainen toteaa.

SPR:n kirpputorimyyjät puhuvat kaikki samaa. Yksinoleminen alkaa jo arveluttaa ja välillä myyjä onkin hälyttänyt toisen vapaaehtoistyöntekijän tueksi ja turvaksi.

***

Kerjääjät käyvät kirpputorilla joko yksin tai porukalla.

– Alussa kaikki meni ihan hyvin ja teimme sovinnollista kauppaa. Otimme totta kai huomioon heidän hätänsä ja tilanteensa.

– Sitten kävi niinkin, että tuli useampi ja he hamstrasivat kassikaupalla tavaraa ja jättivät tiskille kolikoita ja menivät menojaan mitään kysymättä.

Kerjäävät ovat menneet kielloista ja esteistä huolimatta myös niihin myymälän osiin, joihin asiakkailla ei ole pääsyä. Lisäksi he ovat yrittäneet tulla kirpputorille takaosan kautta sisäpihalta.

Valkeakosken poliisi tutkii aggressiiviseen kerjäämisen epäilyt heti, kun saa avunpyynnön. Toistaiseksi tällaista ei ole tullut.

***

Suomeen suunniteltiin jo viime keväänä lakia, joka olisi kieltänyt aggressiivisen kerjäämisen, mutta ehdotuksen käsittely viivästyi ja toistaiseksi asia on kesken. Aggressiivisella kerjäämisellä tarkoitetaan suullisia uhkauksia, kiinni tarttumista, henkilön estämistä tai muuta hyökkäävää käyttäytymistä.

Suomen valtio sai hiljattain kielteistä julkisuutta, kun se halusi tukkia Romanian ja Bulgarian tien Shengeniin eli vapaan liikkuvuuden alueeseen.

Mutta miten Valkeakoski? Voiko esimerkiksi Sääksmäen seurakunnan kansainvälinen diakoniatyö auttaa kerjäläisiä?

– Mitään yhteyttä meihin ei ole otettu. Jos he tulevat tänne ja tarvitsevat ruoka- tai vaateapua, tutkimme asian samalla tavalla kuin kenen tahansa avunpyynnön. Jos heihin pätee diakonia-avun säännöt, järjestämme heille sitä, toteaa kansainvälisestä diakoniasta vastaava Elina Tamminen.

Koiton aukiolla kerjäävä romanialaisnainen ei torstaina halunnut tulla haastatelluksi. Perjantaina häntä ei enää tavoitettu katukuvasta.