perjantai 23. syyskuuta 2011

YLE: Venäläisvastaisuus voi nousta Imatraa vastaan

YLE Etelä-Karjala: Venäläisvastaisuus voi nousta Imatraa vastaan 23.9.2011

Imatran seudun kehitysyhtiön toimitusjohtaja pelkää venäläisten ja suomalaisten välien tulehtuvan, mikäli mielikuva venäläisvastaisuudesta saa julkisuudessa ja ihmisten mielissä suuremmat mittakaavat.

Imatran seudun kehitysyhtiön toimitusjohtaja Aki Keskinen sanoo, että yhtiössä on seurattu huolestuneina uutisia venäläisten omistamiin asuntoihin kohdistuneista murroista.

- Tietenkään emme tiedä, mistä tässä on kyse. Se on poliisin asia selvittää, mutta eihän tämmöinen mielikuva venäläisvastaisuudesta ole kovin hyvä asia kenellekään täällä Imatran seudulla tai laajemminkaan, Keskinen sanoo.

Tällä hetkellä mielikuva venäläisvastaisuudesta ei Keskisen mukaan vaikuta Imatran seudulle suuntautuvaan matkailuun tai yritysten sijoittumiseen alueelle. Jatko riippuu siitä, minkälaisen mittakaavan asia saa julkisuudessa ja ihmisten mielissä.

- Jos tulee iso mittakaava tällaiselle asialle niin varmasti se vaikuttaa venäläisten suhtautumiseen ja tämän alueen vetovoimaan. Ylipäätänsä voi tulehduttaa venäläisten ja suomalaisten välejä, mikä on tietenkin huolestuttava asia, Keskinen tuumaa.

Kyse laajemmasta ilmiöstä

Etelä-Karjalan poliisi on murtoja tutkiessaan nostanut esille rasismin mahdollisuuden. Keskisen mielestä leima rasismista tai venäläisvastaisuudesta ei missään tapauksessa ole positiivinen asia, puhuttiinpa sitten Imatrasta tai mistä tahansa muusta kaupungista.

- Venäläiset matkailijat ja Venäjän kauppa ovat meille erittäin tärkeitä asioita ja ne kyllä näkyvät meillä elinkeinoelämässä ja katukuvassa. Ei siihen nyt toivoisi mitään negatiivisia puolia, Keskinen toteaa.

Keskisen mielestä Imatralla ei olla erityisen venäläisvastaisia vaan pikemminkin ennakkoluuloisia, kuten muuallakin Suomessa.

- Suomessa venäläisvastaisuutta esiintyy aika laajastikin. En usko, että tämä on Imatraan liittyvä ilmiö.

- Enemmän suomalaisilla on ennakkoluuloja ja niitä löytyy Imatran lisäksi muualtakin. Siitä ei pääse mihinkään. Siinä meillä on paljon parannettavaa, hän jatkaa.

Venäläisten merkitys huomattu

Ennakkoluulojen hälventämisessä aika hoitaa Keskisen mukaan paljon. Hänen näkemyksensä mukaan ihmiset ovat alkaneet huomata, että venäläisillä matkailijoille ja Venäjän kaupalla on iso merkitys seutukunnan elinvoimaisuudelle.

- Luulen, että se on jo osaltaan sellainen tekijä, joka näitä aika paljon hälventää. Ihmiset tottuvat siihen, että täällä on venäläisiä matkailijoita ja venäläisiä ihmisiä ja huomaavat, että eiväthän he sen kummempia ihmisiä ole kuin me muutkaan, Keskinen pohtii.

- Ja nuorempi ikäpolvi ajattelee yleensä näistä asioista eri tavalla. Kouluissa on venäläisiä oppilaita ja tehdään kansainvälistä yhteistyötä niin luulen, että aikakin hoitaa osittain tätä asiaa, hän vielä sanoo.

_______________________________________

YLE Etelä-Karjala: "Venäläiset ovat aina synnyttäneet nurinaa"

Imatran entinen kaupunginjohtaja Tauno Moilanen kertoo, että venäläiset turistit ovat synnyttäneet paikallisissa ihmisissä nurinaa niin kauan, kuin hän muistaa. Moilasen mukaan Imatran nykyisestä elinvoimasta saadaan kiittää venäläismatkailijoita.

Tauno Moilanen toimi Imatran kaupunginjohtajana vuoteen 2006 saakka. Hänen mukaansa venäläisten matkailijoiden potentiaali huomattiin kaupungissa jo ennen Imatran rajanylityspaikan avautumista turisteille.

- Turisteja tuli Imatralle Nuijamaan kautta ja jo silloin kylpylässä näkyi tämä ilmiö. Ihmiset ärähtelivät tuolloin asiasta, mutta venäläiset olivat tärkeitä asiakkaita.

Moilasen mukaan venäläiset turistit ovat aina synnyttäneet jupinaa.

- Historiallisen taustan vuoksi hyväksyn sotaveteraaneilta ja evakoilta mitä vaan, sillä he ovat kokeneet kovan kohtalon. En toivo kuitenkaan tämän perinnön siirtyvän nuoremmille sukupolville.

- Venäläisiin on aina suhtauduttu täällä pääosin asiallisesti, ihmetellen ja rutinaa on kuulunut aina, kuvailee Imatran entinen kaupunginjohtaja Tauno Moilanen.

Kunnolliset venäläiset ovat tervetulleita

Tämän syksyn aikana Imatralla on noussut julkisuuteen ilmiö, jossa venäläisten omistamiin kiinteistöihin on murtauduttu ja taloissa on myös sotkettu paikkoja. Entinen kaupunginjohtaja kertoo tilanteen aiheuttavan suurta häpeää.

- Meidän täytyy hävetä, että tällaista pääsee tapahtumaan täällä.

- Epätietoisuus on pahinta. Emme tiedä ovatko tekijät suomalaisia vai venäläisiä ja onko tämä merkki jostain pahemmasta.

Tauno Moilanen sanoo, että kunnolliset venäläiset ovat tervetulleita kaupunkiin ja kaikkien imatralaisten tulee tuomita murrot.

- Kuten Joensuussa aiemmin, niin nyt myös meillekin on lyöty leima.