perjantai 23. syyskuuta 2011

YLE: Marjanpoimijat ilkivallan kohteena

YLE Kainuu: Marjanpoimijat ilkivallan kohteena 23.9.2011

Kainuulaismetsistä elantoaan hakevat thaimaalaispoimijat ovat joutuneet jo usean vuoden ajan paikallisten asukkaiden avoimen vihamielisyyden kohteeksi. Poimijoiden autojen renkaita on puhkottu, marjoja on varastettu ja metsäautoteitä on tukittu.

Osa tapauksista on marjanostajan sanoin aika ilkeitä. Toinen ostaja sanoo marjanpoimijoiden liikkeitä seurattavan hyvinkin tarkkaan. Pienikin huomiota herättävä liike on saanut paikalliset liikkeelle; poimijoiden paluutie on suljettu puomein ja puomien avaamisesta on vaadittu rahaa. Jo poimitut marjat ovat saattaneet kadota sillä aikaa, kun uusia sangollisia on oltu poimimassa.

Näin on käynyt muun muassa Ber-Ex Oy:n poimijoille, kertoo toimitusjohtaja Kari Jansa.

- Esimerkiksi Sotkamossa on mustikka-aikana viety kaksi kertaa peräkärrystä 4-5 laatikkoa mustikkaa laatikoineen. Se on aika iso tappio thaimaalaiselle. Puolangan ja Pudasjärven alueella kyläkoulun asukkaiden auton tankkiin pantiin hiekkaa kahdesti, jolloin matkanteko on loppunut. Minusta se on aika kovaa touhua ja ajattelemattomuutta, sanoo Jansa.

Marjanostajat kertovat vastaavaa tapahtuneen Kainuussa jo vuosia. Varastettujen mustikoiden poliisitutkinta kuihtui siihen, että asianosaiset eivät halua joutua virkavallan kanssa tekemisiin.

- Esitimme heille poliisitutkintaa, mutta he haluavat välttää sitä, koska tietävät joutuvansa kuulusteluun ja viranomaisten kanssa tekemisiin. Sitä he pelkäävät, eikä heitä voi siihen väkisinkään patistaa.

Thaimaalaisia marjanpoimijoita on kainuulaismetsissä ollut tänäkin kesänä noin 900. Heistä hyvin harva puhuu muuta kuin äidinkieltään. Yhteisen kielen puuttuminen näyttää lisäävän ärsyyntymistä.

- Moni paikallinen on sanonut, että thaimaalaiset vain nauravat heille, kun he yrittävät sanoa poimijoiden tulevan liian lähelle pihaa. Siitä ei kuitenkaan ole kyse, vaan thaimaalaiseen kulttuuriin kuuluu ystävällinen hymyily. Kun poimijat eivät ymmärrä mitä heille sanotaan, niin he vain hymyilevät ja ovat kohteliaan näköisiä. Ei se ole ilkkumista, sanoo Jansa.