torstai 22. syyskuuta 2011

Karjalainen: Seurakunnat vetoavat pakistanilaisperheen puolesta Joensuussa

Karjalainen: Seurakunnat vetoavat pakistanilaisperheen puolesta Joensuussa 21.9.2011
Seurakuntalainen: Pakistanilaisperheelle ei jatkoaikaa Suomessa 26.9.2011
Seurakuntalainen: Pakistanilaisperheelle sittenkin oleskelulupa 12.10.2011

Joensuussa asuvaa nelihenkistä pakistanilaisperhettä uhkaa karkotus Suomesta.

Pielisensuun ev.lut. seurakunta ja Joensuun ortodoksinen seurakunta vetoavat viranomaisiin, ettei pakistanilaisperhettä karkotettaisi.

Perheelle on nyt annettu kaksi viikkoa aikaa poistua maasta oma-aloitteisesti. Perheen turvapaikkahakemus on hylätty aiemmin kaksi kertaa.

Perheen isä Rafiq Anjum on anonut työperusteista oleskelulupaa, mihin odotetaan päätöstä. Tämä ei kuitenkaan estä karkotuksen toimeenpanoa kesken prosessin. Rafiq Anjum on kouluttautunut tietojenkäsittelyalalle ja työskentelee joensuulaisessa yrityksessä.

Perhe pakeni Suomeen jouduttuaan äärimuslimien vainoamaksi. Mies toimi Pakistanissa kristillisessä järjestössä, joka on tukenut vainotuksi joutuneita kristittyjä.

– Suomi ei ole turvapaikkaa myöntänyt, koska uhan ei katsota tulevan valtion taholta vaan yksittäisiltä ihmisiltä, kertoo Pielisensuun kirkkoherran Tapani Nuutinen.

Lue lisää torstain lehdestä

______________________________________________

Seurakuntalainen: Pakistanilaisperheelle ei jatkoaikaa Suomessa 26.9.2011

Karkotusuhan alla oleva kristitty pakistanilaisperhe joutuu lähtemään Suomesta. Nykyisin Joensuussa asuva perhe pakeni Suomeen jouduttuaan äärimuslimien vainoamaksi. Sisäministeri Päivi Räsänen kertoo, että vireillä oleva oleskelulupahakemus ei täytä nykylain puitteissa oikeutta jäädä Suomeen. - Perheen tilanne tuntuu pahalta. Ministerin toimivalta ei riitä puuttumaan yksittäistapaukseen, mutta toki olemme pyrkineet selvittämään asiaa perin pohjin, Räsänen toteaa.

- Maahanmuuttovirastossa järjestettiin tilaisuus, jossa saimme lisää asiantuntijatietoa Pakistanin kristittyjen tilanteesta. Mukana tilaisuudessa oli ministeriön asiantuntijoiden lisäksi muun muassa lähetysjärjestöjen edustajia, Räsänen kertoo.

Pakolaisoikeuden mukaan kansainvälistä suojelua annetaan hakijalle, jos kotivaltio ei kykene tai halua suojella tätä vainolta tai muulta vakavalta ihmisoikeusloukkaukselta.

- Jokaisen hakijan kohdalla arvioidaan hänen henkilökohtainen tilanteensa ja uhan todellisuus saatavilla olevin perustein. Jokainen turvapaikkapäätös tehdään yksilöllisin perusteisin. Suomessa on myös tehty positiivisia turvapaikkapäätöksiä pakistanilaisille hakijoille, Räsänen kertoo.

Pielisensuun evankelisluterilainen seurakunta ja Joensuun ortodoksinen seurakunta vetosivat viranomaisiin, ettei pakistanilaisperhettä karkotettaisi.
Perheelle on nyt annettu kaksi viikkoa aikaa poistua maasta oma-aloitteisesti.

Perheen turvapaikkahakemus on hylätty aiemmin kaksi kertaa. Perheen isä Rafiq Anjum on anonut työperusteista oleskelulupaa, mihin odotetaan päätöstä. Tämä ei kuitenkaan estä karkotuksen toimeenpanoa kesken prosessin. Rafiq Anjum on kouluttautunut tietojenkäsittelyalalle ja työskentelee joensuulaisessa yrityksessä.
______________________________________________

Seurakuntalainen: Pakistanilaisperheelle sittenkin oleskelulupa 12.10.2011

Karkotusuhan alla ollut kristitty pakistanilaisperhe olisi sittenkin saanut jäädä Suomeen. Perhe ehti hakea turvapaikkaa kahdesti vainoihin vedoten, mutta hakemukset jouduttiin lain puitteissa hylkäämään. Perheen isä oli elokuun alussa hakenut myös työperusteista oleskelulupaa saatuaan työpaikan. Vastaus hakemukseen olisi ollut myönteinen, mutta perhe ehti poistua maasta oma aloitteisesti ennen tiedon saamista. - Tilanne olisi heidän kohdaltaan edennyt myönteiseen suuntaan, mutta he ehtivät valitettavasti lähteä. Kyseessä oli jonkinlainen paniikkireaktio. Käsittääkseni he suuntasivat jonnekin päin Etelä-Eurooppaa, Pielisensuun kirkkoherra Tapani Nuutinen kertoo.

Pielisensuun evankelisluterilainen seurakunta ja Joensuun ortodoksinen seurakunta vetosivat viranomaisiin, ettei kotimaassaan uskonsa takia vainotuksi joutunutta pakistanilaisperhettä karkotettaisi.

- Perheeseen tutustuminen on ollut meille rikkaus. Heidän asioitaan hoitaessamme olemme oppineet paljon myös kansainvälisistä asioista. Positiivista tässä on myös se, että sisäministeriössä halutaan tämän tapauksen myötä selvittää paremmin eri maiden turvallisuusastetta uskonnon näkökulmasta, Nuutinen toteaa.

Nuutinen on iloinen myös kirkon aloitteellisuudesta ja kiinnostuksesta maahanmuuttajien asiohin.

- Meillähän on kirkossa olemassa ihan periaatepaperi asiasta. Haluamme olla avoimia viranomaisten suuntaan ja tuoda esille arvomaailmamme esimerkiksi tämän kaltaisissa tapauksissa. Suomessa viranomaiset ovat aika tiukkoja tällaisissa asioissa, mutta varmaan tämä on ollut opettavaista heillekin, Nuutinen arvioi.

Perheen isä Rafiq Anjum on kouluttautunut tietojenkäsittelyalalle ja olisi saanut jatkaa oman alansa töissä Joensuulaisessa yrityksessä.

- Tilanne on perheen osalta nyt vähän epäselvä, sillä meillä ainakaan ei ole tarkkaa tietoa heidän olinpaikastaan, Nuutinen kertoo.