Iltalehti, pääkirjoitus: Perussuomalaisia on turha pelätä 24.9.2011
Timo Soinin tulisi viimein sanoutua selkeästi irti äärisuuntauksista.
Paavo Lipponen on ärähtänyt perussuomalaisille sanoen heidän sulkevan itsensä hallitusyhteistyön ulkopuolelle, jos puolue ei irtisanoudu kunnolla äärilaidastaan. Mari Kiviniemi on myötäillyt Lipposta. Timo Soini torjui kritiikin Mooses-heitolla.
Kannattaakin siirtyä pehmeästä myötäilystä selkeisiin linjauksiin. SDP on joutunut vuodesta 1918 alkaen vetämään jo rajan kommunisteihin. Maalaisliittolaiset perustivat Lapuan liikkeen, mutta asettuivat pian torjumaan äärioikeistoa.
Perussuomalaista puoluetta, saati sen äänestäjiä, ei tule kuitenkaan demonisoida klimppinä. Heissä on monenlaista perinnettä.
Soinin juuret ovat Suomen Maaseudun Puolueessa, ja hänen ryhmässään on monta SMP:n kansanedustajaa. SMP oli maalaisliiton herravihaisen siiven eli "pykäläläisten" perillinen. Keskustan edeltäjä saavuttikin suurimman voittonsa, 60 edustajaa, vastustamalla 1929 virkamiesten palkankorotusta.
Niinkin keskeiset perussuomalaiset kuin Jussi Niinistö tai Pirkko Ruohonen-Lerner ovat entisiä kokoomuslaisia arvokonservatiivien koti, uskonto, isänmaa -linjalta. Perussuomalaisissa on myös ay-demareita Matti Putkosesta alkaen. Puolueen äänestäjistä moni lienee tukenut kansandemokraattejakin.
Kannatuksen ammentaminen monista aatesaaveista selittää viime kevään jytkyä. Kuvio vaikeuttaisi linjan vetämistä, jos puolue kantaisi vastuuta. Toistaiseksi Soini voi tarjota riskittä jokaiselle jotakin.
Polttavin pulma on puolueen halla-aholainen siipi. Tällöin ei pidä tuijottaa yksittäisiin möläytyksiin, vaan "Mestarin" ja hänen opetuslastensa linjaan. Siinä korostuu muukalaisten vieroksuminen, kansalliskiihko ja epäluulo demokratiaa kohtaan.
"Äärioikeisto" on venyvä termi eikä "natsikorttia" pidä käyttää kevyesti. Jopa Hitlerin ja Mussolinin linjoissa oli eroa, puhumatta pappien suosimasta Suomen IKL:stä. Halla-aholaisuudessa on yhteistä sen kanssa. Eduskunta oli IKL:lle "kettufarmi" ja monikulttuurisuus, kuten "neekerijatsi", epäilemättä "hanurista".
Presidentti ei johda sisäpolitiikkaa, mutta tuleva vaali tarjoaa tilaisuuden keskustella perusarvoista. Kun Soini lähtenee kisaan, hän voi kampanjassaan irtisanoutua viimein selkeästi äärisuuntauksista. Eikä perussuomalaisia tarvitse pelätä - neljä viidestä suomalaisesta äänesti muita.