perjantai 30. syyskuuta 2011

Iltalehti: Perussuomalaiset suuttuivat oudosta kyselystä - nyt jyrähti sen tekijä

Iltalehti/STT: Perussuomalaiset suuttuivat oudosta kyselystä - nyt jyrähti sen tekijä 30.9.2011

Toisin kuin viimeviikkoisessa seminaarissa väitettiin, perussuomalaisten jäseniä ja kannattajia ei ole brittitutkimuksessa yhdistetty väkivaltaan. Ajatushautomo Demos UK kysyi tutkimuksessa vastaajien suhtautumista väkivaltaan, mutta tuloksia ei vielä ole analysoitu niin, että niistä voisi esittää päätelmiä.

Muun muassa STT kertoi viime viikon tiistaina kyseiseen tutkimukseen viitaten, että osa perussuomalaisten kannattajista ja jäsenistä hyväksyisi väkivallan. Uutisointi perustui suomalaisen virkamiehen puheenvuoroon väkivaltaa ja radikalisoitumista käsitelleessä seminaarissa.

Demos UK kiistää tällaiset johtopäätökset. Kyse oli nettikyselystä ihmisille, jotka olivat ilmoittaneet suhtautuvansa perussuomalaisiin myötämielisesti. Vastaajajoukossa voi olla puolueen jäseniäkin, mutta otos ei edusta puolueen jäsenistöä eikä kannattajia.

Väkivalta-asennetta kartoitettiin kysymyksellä "missä määrin olette sitä mieltä, että väkivalta on hyväksyttävää oikean lopputuloksen saavuttamiseksi舡. Vastausten perusteella ei voi arvioida valmiutta väkivallan käyttöön, Demos UK:sta kerrotaan.

Ajatushautomosta ei osata kertoa, millaisia suomalaisten vastaukset olivat.

- Emme ole analysoineet vastauksia, emmekä tiedä, poikkeavatko ne muiden Euroopan maiden keskiarvoista, tutkimuslaitoksesta sanotaan.

Tutkimus julkaistaan myöhemmin syksyllä. Nettiporukan vastauksia verrataan kansalliseen keskiarvoon, joka on yhtiön mukaan ainoa luotettava vertailutapa.

- Vaikka pieni osa olisikin vastannut hyväksyvänsä väkivallan joissain olosuhteissa, sama pätee todennäköisesti jokaisen poliittisen puolueen jäsenistöön, Demos painottaa.

Ministeriö ei kommentoi

Uutisointi väkivalta-asenteista on aiheuttanut paljon kirjoittelua netissä. Demos Helsinki on saanut lukuisia yhteydenottoja, vaikka sillä ei ole mitään tekemistä britti-Demoksen tutkimuksen kanssa.

Myös perussuomalaisten puoluetoimistossa on tartuttu aiheeseen. Puolueen työmies Matti Putkonen ilmaisi närkästystään suomalaisten virkamiesten toimintaan, jota piti puolueelle vahingollisena.

Putkonen pohti myös sitä, mistä Demos on saanut perussuomalaisten jäsenluettelon. Aiemmin ei ole ollut tiedossa, ettei kyselyä ollut osoitettu perussuomalaisten jäsenille.

Sisäministeriöstä ei enää haluta kommentoida julkaisematonta tutkimusta.

_______________________________________________

Aamulehti

Toisin kuin viimeviikkoisessa vihaseminaarissa väitettiin, perussuomalaisten jäseniä ja kannattajia ei ole brittitutkimuksen mukaan yhdistetty väkivaltaan. Ajatushautomo Demos UK kysyi tutkimuksessa vastaajien suhtautumista väkivaltaan, mutta tuloksia ei vielä ole analysoitu niin, että niistä voisi esittää päätelmiä.

Muun muassa STT kertoi viime viikon tiistaina kyseiseen tutkimukseen viitaten, että osa perussuomalaisten kannattajista ja jäsenistä hyväksyisi väkivallan.

Uutisointi perustui suomalaisen virkamiehen puheenvuoroon väkivaltaa ja radikalisoitumista käsitelleessä seminaarissa. Demos UK kiistää tällaiset johtopäätökset. Kyse oli nettikyselystä ihmisille, jotka olivat ilmoittaneet suhtautuvansa perussuomalaisiin myötämielisesti. Vastaajajoukossa voi olettaa olevan puolueen jäseniäkin, mutta otos ei edusta puolueen jäseniä eikä kannattajia.

Väkivalta-asennetta kartoitettiin kysymyksellä "missä määrin olette sitä mieltä, että väkivalta on hyväksyttävää oikean lopputuloksen saavuttamiseksi". Vastausten perusteella ei voi arvioida (...)

- Vaikka pieni osa olisikin vastannut hyväksyvänsä väkivallan joissakin olosuhteissa, sama pätee todennäköisesti jokaisen poliittisen puolueen jäsenistöön, Demos painottaa.

Ministeriö ei kommentoi

Uutisointi väkivalta-asenteista on aiheuttanut paljon kirjoittelua netissä.Demos Helsinki on saanut lukuisia yhteydenottoja, vaikka sillä ei ole mitään tekemistä britti-Demoksen tutkimuksen kanssa.

Myös perussuomalaisten puoluetoimistossa on tartuttu aiheeseen.

Puolueen työmies Matti Putkonen ilmaisi närkästystään suomalaisten virkamiesten toimntaan, jota piti puolueelle vahingollisena.

Putkonen pohti myös sitä, mistä Demos on saanut perussuomalaisten jäsenluettelon. Aiemmin ei ole ollut tiedossa, ettei kyselyä ollut osoitettu perussuomalaisten jäsenille.

Sisäministeriöstä ei enää haluta kommentoida julkaisematonta tutkimusta.