lauantai 20. joulukuuta 2008

HS: Irakilaiset ja somalit nostavat turvapaikkahakijamäärän ennätystasolle

Helsingin Sanomien mukaan turvapaikanhakijoita saapuu Suomeen tänä vuonna enemmän kuin koskaan, hieman vajaat 4000. Eniten tulijoita on Irakista ja Somaliasta. Määrä on kasvanut muiden maiden kiristettyä maahanmuuttopolitiikaansa. Myös kasvaneiden irakilais- ja somaliyhteisöjen arvellaan lisäävän houkuttelevuutta. Jokaista somalialaiselle tai irakilaiselle myönnettyä oleskelulupaa kohti Suomeen saapuu myöhemmin 3-4 perheenjäsentä.

Helsingin Sanomat:
Irakilaiset ja somalit nostavat turvapaikkahakijamäärän ennätystasolle
20.12.2008 18:45


Suomeen saapuvien turvapaikanhakijoiden määrä on nousemassa tänä vuonna suuremmaksi kuin koskaan aiemmin. Suurin syy on tulijoiden määrän kova kasvu Irakista ja Somaliasta, joista kummastakin on saapunut noin tuhat ihmistä. Kaikkiaan joulukuun puoliväliin mennessä turvapaikkaa on hakenut alustavien tietojen mukaan jo noin 3 600 ihmistä.

Maahanmuuttoviraston turvapaikkayksikön johtaja Esko Repo arvioi, että tulijoiden määrää ovat kasvattaneet Irakin ja Somalian väkivaltaisuudet. Vaikutusta on Revon mukaan myös sillä, että irakilais- ja somaliyhteisöt ovat aiempaa suurempia, jolloin tulijoiden on entistä houkuttelevampi saapua Suomeen.

Repo arvelee, että myös Ruotsin ja joidenkin muiden maiden kiristynyt maahanmuuttopolitiikka on lisännyt hakijamäärää Suomessa. Kaikkiaan turvapaikan hakijoiden määrä asettuu Suomessa tänä vuonna 3 800–3 900:n tasolle, Repo arvioi.
[...]
Noin neljännes turvapaikanhakijoista palautetaan nykyisin toiseen EU-maahan Dublin-asetuksen perusteella. Lopuista hakijoista noin 60 prosenttia saa luvan jäädä Suomeen.

Esko Repo ennustaa, että Suomeen saapuu lähivuosina useita tuhansia turvapaikan tai oleskeluluvan saaneiden perheenjäseniään.

"Tuhatta luvan saanutta somalialaista tai irakilaista kohti maahan saapuu pari vuoden aikana 3 000–4 000 heidän perheenjäsentään", hän arvioi.
[...]