torstai 18. joulukuuta 2008

HS: Ihmisoikeusliitto haluaa lain poikien ympärileikkauksesta

Helsingin Sanomat kertoo Ihmisoikeusliiton haluavan poikien ympärileikkauksia säätelevän lain. Sen pitäisi määritellä kuka ympärileikkauksen saa tehdä ja missä. Ihmisoikeusliiton linjauksen mukaan ei-lääketieteellisiä ympärileikkauksia pitäisi suorittaa myös julkisen sektorin sairaaloissa. Järjestön pitkän aikavälin tavoitteena on, että ympärileikkauksista luovuttaisiin, mutta ei kriminalisoimalla, vaan valistuksen keinoin.

Helsingin Sanomat Ihmisoikeusliitto haluaa lain poikien ympärileikkauksesta
Aamulehti/STT Ihmisoikeusliitto vaatii lakia poikien ympärileikkauksista
YLE Uutiset Ihmisoikeusliitto: Poikien ympärileikkauksista säädettävä laki
Aamulehti/Maila-Katriina Tuominen Poikien ympärileikkauksessa lapsen etu on aina tärkeintä
 

Ilta-Sanomat Vauvat ympärileikattiin ilman puudutusta 15.12.2008

HS: Päivän kysymys
Kuuluvatko poikien uskonnolliset ympärileikkaukset julkiseen terveydenhuoltoon?

Ihmisoikeusliitto: tiedote, kannanotto (doc)
18.12.2008


[...]
Järjestö ei halua kieltää pelkistä uskonnollisista syistä tehtäviä ympärileikkauksia, koska uskoo, että niitä tehtäisiin muslimi- ja juutalaispojille joka tapauksessa. Järjestön pitkän aikavälin tavoitteena on, että poikien ympärileikkauksista luovuttaisiin, mutta ei kriminalisoimalla, vaan asennemuutoksella. Valtiovallan pitäisi järjestön mielestä tukea ympärileikkauksen ennalta ehkäisyä ja valistusta.
[...]
Ihmisoikeusliitto haluaisi lakiin määritelmät siitä, millä edellytyksillä poikia saa ympärileikata, kuka toimenpiteen saa tehdä ja missä oloissa. Lisäksi pitäisi määritellä rangaistus lain rikkomisesta.

Ympärileikkauksia pitäisi tehdä myös julkisella sektorilla, jotta vähävaraisetkin saisivat mahdollisuuden asianmukaisesti tehtyihin ympärileikkauksiin, Ihmisoikeusliitto linjaa. Suomessa useimmat sairaanhoitopiirit ovat kieltäytyneet ympärileikkauksista ilman lääketieteellisiä syitä. Niitä on voinut teettää yksityislääkäreillä, ja jotkut ovat turvautuneet jopa ulkomaisiin lääkäreihin kotioloissa.
[...]