lauantai 20. joulukuuta 2008

YLE: Paavo Lipponen perussuomalaisista ja 30-luvusta

Ylen Ykkösaamuun haastateltu Paavo Lipponen vertasi uusia perussuomalaisia valtuutettuja ideologialtaan 30-luvun äärioikeistoon. Näihin asioihin pitää tarttua, eikä vaieta, vaati huolestunut Lipponen.

Perussuomalaisten puheenjohtaja Timo Soini kielsi puolueen olevan ääriliike ja piti rinnastusta loukkaavana. Juutalaisvastaisuutta tai muuta vastaavaa ei puolueessa suvaita, kommentoi Soini.

YLE Ykkösaamu: video (15:00-17:20)
20.12.2008 10:05


YLE Uutiset:
Paavo Lipponen pelkää lamaa ja liikuttui Nobelista
20.12.2008 10:28
päivitys 15:11

YLE Uutiset:
Soini Lipposelle: Perussuomalaiset ei ole ääriliike
20.12.2008 15:06
päivitys 17:23


Timo Soinin blogi:
Leimat lentelevät
20.12.2008


Toimittaja: Siinä tuuletti perussuomalaisten puheenjohtaja Timo Soini. Kuinka merkittävä oli perussuomalaisten voitto ohi RKP:n ja kristillisdemokraattien?

Lipponen: Siinäpähän tuuletettiin, mutta kyllä juhlat ovat nyt ohi tämän talouskriisin mukana. Perussuomalaisten osalta näytti siltä, että se on ikään kuin tällainen vanhan vennamolaisen liikkeen jatko ja niitä ääniä ei pidä missään tapauksessa väheksyä, mutta vaalien jälkeen on herännyt vähän kysymyksiä, että mitähän tässä oikein on tapahtumassa, mitä on pantu liikkeelle, millaisia voimia perussuomalaisten piiristä ja sieltä takaa nousee.

Toimittaja: Mitä tarkoitatte?

Lipponen: Ja silloin puhutaan kyllä sitten jo aika jyrkistä asenteista ja sellaisista ideologioista joita, joita olemme kuulleet 30-luvulla esitettävän. Tämä on huolestuttavaa ja uskon että Timo Soiniakin tämä vähän askarruttaa.

Toimittaja: Puhutteko te nyt ihan suoraan rasismista?

Lipponen: Puhun sellaisesta, kun kysymys on myöskin akateemisista henkilöistä, jotka perustelevat siis tällaista samantyyppistä ideologiaa kuin 30-luvulla liikkui tuolla äärioikealla omissa, siis artikkeleissa ja blogeissa ja tällaisissa. Tämä ei ole sitä millä tavalla perussuomalaiset Timo Soinin johdolla esiintyivät vaaleissa. Eli nyt ollaan menossa kyllä aika tavalla äärioikealle jos tämä jatkuu, tämä kehitys perussuomalaisissa.

Toimittaja: Pitäisikö toisten puolueiden nyt jotenkin ottaa kantaa tähän asiaan?

Lipponen: Minusta tämä on, on asia jota ei voida sivuuttaa

Toimittaja: Millä tavalla siihen ehkä pitäisi puuttua? Se on kuitenkin tämän kansanvallan tuotos.

Lipponen: Ei vaikenemalla, vaan näihin asioihin pitää tarttua, koska olemme nähneet mitä muualla Euroopassa on tapahtunut kun on ikään kuin päästetty pullon henki irti.

------------

YLE Uutiset:

[...]
- En oikein ymmärrä tällaista puhetta. Vaalit järjestetään sen takia että ääni kuuluu. Perussuomalaiset ei ole ääripuolue, ei äärivasemmistolainen eikä äärioikeistolainen. Olemme Suomen kansasta lähtevä asialiike, jolla ei ole mitään tekemistä minkään ääri-ilmiön kanssa, Timo Soini kommentoi YLE Uutisille.

Hän pitää rinnastusta 30-luvun äärioikeistoon loukkaavana, ja kieltää olevansa huolissaan puolueen riveistä nousseista näkemyksistä.

- Jos viitataan jonkin näköisiin juutalaisvastaisuuksiin ja muihin, niin ne eivät tässä puolueessa kävele, eivätkä tule kävelemään. Jokainen aina vastaa sanoistaan ja jos asia ei ole kestävä, sanoja ja sanoma sortuvat. Että ei tässä nyt kannata höyrähtää, Soini toteaa.