perjantai 5. joulukuuta 2008

Aamulehti: Uudesta ulkomaalaislaista voi tulla EU:n vapaamielisin - lue miten kansa kommentoi!

Aamulehden haastatteleman Arto Satosen mukaan Suomeen on tulossa Euroopan väljin maahanmuuttolaki. Kokoomuksen maahanmuuttoekspertti Satosen käsitys laista on myös monella muulla eduskunnan hallintovaliokunnassa. Sekä oppositio- että hallituspuolueet ovat vastustaneet siellä maahanmuuttoministeri Astrid Thorsin lakiesitystä. Lakiin on heidän mielestään jäänyt porsaanreikiä mm. rikoksen takia karkotettaville turvapaikanhakijoille sekä ankkurilapsia lähettäville perheille.

Aamulehti: uutinen
5.12.2008 22:56
päivitys 6.12. 10:05

päivitys 9.12. 10:06


Astrid Thorsin vastine Aamulehdelle:
Jutussa annettiin väärä kuva


Hallituksen esitys ulkomaalaislaiksi


Lakiesitys: Astrid Thors on yksin, hallituspuolueet haraavat omaa esitystään vastaan. Kansa tyrmää uuden lain.

Suomeen on tulossa Euroopan väljin ulkomaalaislaki, jos maahanmuuttoministeri Astrid Thorsin (rkp) esitys hyväksytään eduskunnassa.

Tämä kokoomuksen maahanmuuttoekspertin Arto Satosen arvio on yleinen eduskunnan hallintovaliokunnassa, jossa sekä oppositio- että hallituspuolueet haraavat ministeriä vastaan. Hallitus on ollut lain sisällöstä yksimielinen. Nyt varsinkin kokoomuksessa on esiintynyt kritiikkiä.

Eduskunnan hallintovaliokunnan on tarkoitus antaa laista mietintö ensi viikon lopussa. Eduskuntaan laki voi tulla vielä ennen joulua.

Hallintovaliokunnassa istuvan Unto Valppaan (vas) mukaan lain käsittely on viivästynyt, koska erimielisyyksien takia valiokunnassa on käynyt tavallista enemmän asiantuntijoita kertomassa kannoistaan. Hänen mielestään ministeri Thorsin kuuleminen olisi nyt erittäin tärkeää.

- Lainsäädäntö ei voi olla sellainen, että Suomen kautta tullaan EU:n sisälle. Pitää katsoa tarkasti, onko laissa porsaanreikiä, kuten jotkut kollegat arvelevat. Suhtaudun itse asiaan avoimin mielin.

Valppaan mielestä olennaisinta on, että turvapaikanhakijat pääsisivät nopeasti töihin.

Perhettä ei yhteen

Hallintovaliokunnan jäsenet ovat olleet kriittisiä etenkin karkottamista odottavan turvapaikanhakijan perheen yhdistämisestä.

Rikoksen tehnyt voisi saada oleskeluluvan, jos niin sanottu tekninen este estää poistamisen maasta. Hän voisi uuden lain mukaan tuoda myös perheensä Suomeen, kunnes hänet karkotetaan.

Lakiesityksen perusteluissa tekninen este voisi olla esimerkiksi liikenneyhteyksien puuttuminen, matkustusasiakirjojen puuttuminen tai se, että vastaanottajavaltion viranomaiset suhtautuvat kielteisesti hänen tuloonsa.

Valiokunnan jäsenet ovat huolissaan myös niin sanotuista ankkurilapsista, jotka tulevat maahan epämääräisillä papereilla, mikä jälkeen muu perhe seuraa perässä. Ilmiöön liittyy maailmalla järjestelmällistä liiketoimintaa.

Kansanedustaja Petri Pihlajaniemi (kok) katsoisi muihin Pohjoismaihin, joissa on kiristetty lainsäädäntöä viime aikoina.

Pihlajaniemen mielestä rkp ja vihreät haluaisivat avata "oven täysillä auki".

- Ruotsissa ja Tanskassa on jo lyöty liinoja kiinni, Pihlajaniemi sanoo.
...
Oleskeluluvan myöntämiseen on tulossa muutoksia. Rötöstelleelle ulkomaalaiselle voidaan myöntää jatkuva oleskelulupa, jos maasta poistaminen ei ole hänestä riippumattoman teknisen esteen vuoksi mahdollista. Karkotettavalle turvapaikanhakijalle voitaisiin myöntää jatkuva oleskelulupa humanitaarisen suojelun perusteella.