perjantai 5. joulukuuta 2008

HS: Tutkimus: Suomen apu köyhille maille kasvanut

Helsingin Sanomien lainaaman tutkimuksen mukaan Suomi on kunnostautunut viime vuosina köyhien maiden auttamisessa. Amerikkalainen ajatushautomo Center for Global Development rankkasi 22 maata niiden kehitysmaille antaman avun perusteella. Raportti arvostelee Suomea tiukkojen maahantulorajoitusten takia pieneksi jäävästä muuttovirrasta.

Helsingin Sanomat: uutinen
5.12.2008 11:51


Vihreä Lanka: uutinen
5.12.2008

Tutkimus graafina: Commitment to Development Index


[...]
Tutkijat luonnehtivat Suomea maaksi, joka tukee kehitysmaita teknologisten innovaatioiden viemisessä maailmalle. Suomi on kunnostautunut myös humanitäärisen avun antamisessa, raportti arvioi.

Suomen sijoitusta painaa alemmas muita varautuneempi suhtautuminen maahanmuuttajiin.

"Tiukkojen maahantulorajoitusten takia muuttovirta on yksi heikoimpia väkilukuun nähden", raportti suomii.

Vielä nihkeämmin siirtolaisiin suhtautuvat Britannia, Ranska, Italia, Kreikka, Japani ja Etelä-Korea. Suopeimmin maahanmuuttajia katsovat Itävalta ja Ruotsi.

Alhaiset kasvihuonepäästöt nostavat Suomen ykköseksi, kun arvioidaan rikkaiden maiden ponnisteluja maailman luonnonvarojen tasaamiseksi. Ympäristöpolitiikan lisäksi tutkittiin, miten rikkaat maat käyttävät köyhien maiden luonnonvaroja.

Kioton sopimuksesta kieltäytynyt Yhdysvallat pitää Etelä-Korean kanssa perää ympäristöasioissa. Syynä ovat korkeat päästöt ja alhainen päästöverotus.

Pienet maat menestyivät suuria teollisuusmaita paremmin. Hollanti oli ykkönen, kun kaikki apu otettiin huomioon. Myös Ruotsi, Norja ja Tanska kirivät Suomen edelle.