maanantai 15. joulukuuta 2008

Sisäministeriö: Ministeriryhmä ehdottaa yhteistyötä Afganistanin kansalaisten vapaaehtoisen paluun ja palauttamisen tukemiseksi

Sisäministeriön tiedotteen mukaan Suomi haluaa neuvotella Afganistanin kanssa sopimuksen afganistanilaisten turvapaikanhakijoiden palauttamiseksi kotimaahansa. Turvapaikkahakemuksensa peruneita tai kielteisen päätöksen saaneita avustettaisiin vapaaehtoisessa paluussaan Afganistaniin.

Sisäasiainministeriö: tiedote
15.12.2008


Maahanmuuttopoliittinen ministeriryhmä keskusteli tänään Suomen, Afganistanin ja UNHCR:n välisestä kolmikantasopimuksesta, joka koskisi Afganistanin kansalaisten vapaaehtoista paluuta ja palauttamista. Ministeriryhmä ehdottaa, että sisäasiainministeriön ja ulkoasiainministeriön johdolla tiedusteltaisiin Afganistanin hallitukselta kantaa sopimuksen solmimiseen.
Sopimuksen tavoitteena olisi muodostaa perusta Suomessa oleskelevien Afganistanin kansalaisten avustetulle paluuprosessille, jossa pidetään ensisijaisena vapaaehtoista paluuta ja huomioidaan Afganistanin olosuhteet. Sopimus koskisi niitä Afganistanin kansalaisia, jotka ovat peruneet turvapaikkahakemuksensa Suomessa tai saaneet kielteisen turvapaikka- tai muun oleskelulupapäätöksen. Sopimusta sovellettaisiin myös oleskeluluvalla Suomessa oleskeleviin Afganistanin kansalaisiin.
Euroopan maista vastaavanlaisen sopimuksen ovat jo solmineet Hollanti, Iso-Britannia, Norja, Ranska, Ruotsi, Sveitsi ja Tanska. Näillä mailla on hyviä kokemuksia vapaaehtoisen paluun prosessista.
Maahanmuuttopoliittiseen ministeriryhmään kuuluvat maahanmuuttoministeri Astrid Thorsin lisäksi ministerijäseninä opetusministeri Sari Sarkomaa, peruspalveluministeri Paula Risikko, sisäasiainministeri Anne Holmlund, ulkomaan- ja kehitysministeri Paavo Väyrynen, hallinto- ja kuntaministeri Mari Kiviniemi, elinkeinoministeri Mauri Pekkarinen ja työministeri Tarja Cronberg.