sunnuntai 7. joulukuuta 2008

HS: Kolmannes maahanmuuttajista asuu Helsingissä

Helsingin Sanomat kertoo, että melkein puolet Suomen maahanmuuttajista asuu pääkaupunkiseudulla ja Helsingissä lähes kolmannes. Vieraskielisten osuus pääkaupunkiseudun asukkaista on moninkertaistunut viimeisten vuosikymmenten aikana.

Helsingin Sanomat: uutinen
7.12.208 04:00

"Kielten sekoitus jo sata vuotta sitten"

"Helsingissä asuu virolaisia enemmän kuin venäläisiä"

Uusi Suomi: uutinen
7.12.2008


Liki puolet kaikista Suomen maahanmuuttajista asuu pääkaupunkiseudulla. Helsingin osuus Suomen vieraskielisestä väestöstä vuoden 2007 lopussa oli lähes kolmannes. Helsingissä, Espoossa, Vantaalla ja Kauniaisissa asuu yhteensä yli 83 000 maahanmuuttajaa.

Kaikkiaan Suomessa asuu runsaat 170 000 maahanmuuttajaa. Vähemmistöt, jotka eroavat valtaväestöstä esimerkiksi ihonvärinsä perusteella, ovat muita maahanmuuttajia voimakkaammin keskittyneet metropolialueelle.
...
Vieraskielisten osuus pääkaupunkiseudun asukkaista on moninkertaistunut viimeisten vuosikymmenten aikana. Vielä 1990 ulkomaalaisia oli noin seitsemäntuhatta. Vuoteen 2007 mennessä määrä oli kasvanut 30 000:lla.

Tänä syksynä Helsingin kaupungin peruskouluissa suomea opiskelee vieraana kielenä jo 13,5 prosenttia oppilaista.

Pääkaupunkiseudun väestö kasvaa keskimäärin 5 500 ulkomaalaisella vuosittain. Heistä valtaosa muuttaa ulkomailta Suomeen, mutta maahanmuuttajat vaihtavat asuinpaikkaa kaupungista toiseen myös Suomen rajojen sisäpuolella.

Usein muuttoauto ohjataan muualta Suomesta kohti pääkaupunkiseutua töiden ja yhteisöllisyyden takia.

Tietokeskuksen erikoistutkijan Markku Lankisen mukaan kansallisuuksien keskittyminen samoille asuinalueille on Lankisen mukaan kuitenkin vähentymään päin.

"Jossain vaiheessa esimerkiksi somalit pyrkivät menemään joillekin alueille, mutta se on heikentynyt. Tällainen oli ensimmäisen vaiheen maahanmuuttoa. Tiettyä sopeutumista valtakulttuuriin on varmaan tapahtunut."
...