maanantai 8. joulukuuta 2008

MTV3: Pajunen: Turvapaikanhakijat nopeammin töihin

Helsingin kaupunginjohtaja Jussi Pajunen (kok.) katsoo, että Suomen tämänhetkinen maahanmuuttopolitiikka ei toimi. MTV3:n Huomenta Suomessa vierailleen Pajusen mielestä ongelmana on erityisesti turvapaikanhakijoiden työllistyminen.

MTV3: uutinen, haastattelu (video, 11min)
8.12.2008 07:55

Ilta-Sanomat/STT: uutinen
8.12.2008 08:46


...

- Turvapaikanhakijoilla on tutkitusti hyvin korkea työhalu maahan tullessaan. Meillä on kuitenkin sellainen järjestelmä, että turvapaikanhakijalle, joka haluaa tulla tekemään työtä ja rakentamaan Suomea, ei suoda mahdollisuutta siihen kuin hvyin pitkän viiveen jälkeen. Kuluu 6-8 kuukautta ennen kuin turvapaikanhakija voi lähteä tekemään töitä ja sinä aikana korkea työhalu laskee, Pajunen kuvailee.

Pajusen mukaan turvapaikanhakijoiden määrä on tänä vuonna noussut viiteentuhanteen viime vuoden kahdestatuhannesta. Hänen mielestään Suomessa pitäisi ottaa huomioon se, että Ruotsi ja Tanska ovat kiristäneet omaa turvapaikkapolitiikkaansa.

- Meidän pitäisi olla linjassa muiden kanssa. Kun Ruotsi ja Tanska ovat kiristäneet käytäntöään, niin meillä hakijoiden määrät ovat suorana seurauksena lisääntyneet. Vastaanottokykymme ja sisään tulevien hakijoiden määrän pitäisi kohdata toisensa.

Pajusen mukaan pääkaupunkiseudun kaupungit ovat ehdottaneet työllistämisen tehostamista urapolkuajatuksella. Siinä turvapaikanhakijalle räätälöidään heti henkilökohtainen kielikoulutus ja etsitään työpaikka niin nopeasti kuin mahdollista.

- Silloin heidät saadaan mukaan yhteiskuntaan ja estetään syrjäytyminen ja B-luokan kansalaiseksi tuleminen, Pajunen sanoo.

Pajunen korostaa, että ei syyllistä turvapaikanhakijoita itseään.

- En missään tapauksessa. Hehän ovat oman yhteisönsä eliittiä, parasta joukkoa, työhaluisia ja -kykyisiä. Meidän pitäisi osoittaa heille, että he ovat tervetulleita rakentamaan parempaa Suomea.

Pajunen toteaa, että maailmalla on hyviä ja huonoja esimerkkejä väestön kansainvälistymisestä. Hänen mielestään Suomen tilanne on vielä sellainen, että siihen voidaan vaikuttaa.

- Esimerkiksi Kanadassa asia on hoidettu hyvin. Euroopasta puolestaan löytyy esimerkkejä, joissa virkavalta ei uskalla mennä tietyille alueille kuin tankeilla. Meillä on vielä mahdollisuus tehdä tästä voimavara ja elinvoiman lähde, Pajunen summaa.