perjantai 5. joulukuuta 2008

Aamulehti: Tapaus Halla-aho

Jyrki Lehtola kirjoittaa Aamulehden kolumnissaan median vaikeuksista suhtautua Jussi Halla-ahoon.

Aamulehti: kolumni
5.12.2008 11:18


...
Jussi Halla-Aho on se perussuomalaisten helsinkiläiskunnallisvaltuutettu, joka ei useiden perussuomalaiskollegoidensa tavoin pue muukalaisvihamielisyyttään kainostelevaan ja välttelevään retoriikkaan. Jussi Halla-Aho kuuluu Suomen Sisu -nimiseen ryhmittymään, ja hän kirjoittaa suosittua blogiaan, jossa hän käy muun muassa monikulttuurisuuden kimppuun suorasukaisella tavalla.
...
Halla-Ahon ongelma on se, että hänessä yhdistyy kaksi asiaa, joita emme ole tottuneet näkemään yhdessä.

Toisaalta Halla-Aho on ahdasmielinen friikki, joka kellarissaan suoltaa blogeihinsa ennakkoluuloista ja kylmää vihapropagandaa.

Toisaalta Halla-Aho on sivistynyt, eiralainen perheenisä, joka osaa argumentoida väitteitään muutenkin kuin toiseuden pelon kautta.

Halla-Ahoa on vaikea lokeroida, ja siksi Halla-Ahosta on tullut merkittävä mediapoliitikko: hän edustaa medialle sitä tuntematonta toista. Hän on samaan aikaan yksi "meistä" ja yksi "niistä", ja meillä mediassa on tämän kanssa suuria vaikeuksia.

Me olemme mediassa tottuneet siihen, että "ne", eli kansa, ajattelee väärin. Vaikka sitä ei missään suoraan kerrotakaan, meille on itsestään selvää, että ns. kansan syvimpien rivien seasta löytyy paljon rotu- ja muita ennakkoluuloja, seksuaalisten vähemmistöjen halveksuntaa sekä yleistä ennakkoluuloisuutta kaikkea poikkeavaa kohtaan.

Mutta ne ovat kansaa. Tuollaistahan se on. Meidän tehtävänämme mediassa on hiljalleen opetella kansa ajattelemaan oikein.
...
Meillä on totuttu yksiääniseen julkiseen keskusteluun, ja siksi meillä suhtaudutaan liian vakavasti vääriin ajatuksiin. Meillä mediassa on vain yhdenlaisia mielipiteitä; kyllä tänne mahtuisi niitä vääriäkin.

Niitä voimme sitten humanismi aseenamme pilkata - sen sijaan, että suhtautuisimme niihin niin kuin jokin perustuksissamme olisi uhattuna vain siksi, että yksi meistä ajattelee eri lailla kuin me muut, jotka olemme tottuneet siihen, että kaikki ajattelevat samalla lailla.