perjantai 5. joulukuuta 2008

Aamulehti: Perussuomalaiset | Hallan vaara

Toni Viljanmaa haastatteli Jussi Halla-ahoa Aamulehteen.

Aamulehti: artikkeli
5.12.2008 11:35


...
Jos perussuomalaisten puoluejohtaja Timo Soini on Suomen politiikassa lupsakka maalaiskomedian isäntä, saman puolueen Jussi Halla-aho voisi olla kartanon kellarissa viihtyvä synkkä kreivi.
...
Vajaat 3 000 ääntä kuntavaaleissa saanut Halla-aho on yhden asian mies. Hänen mielestään maahanmuuttopolitiikan arvostelu on tabu, kielletty lähestymistapa. Siitä puhuminen on ainut asia, minkä takia hän katsoo tulleensa valituksi.
...
Halla-ahon mielestä työperäinen maahanmuutto ei ole ongelma, vaan se, että koulutetut ja työtä tekevät ihmiset eivät tule Suomeen. He valitsevat esimerkiksi matalien verojen ja korkeiden palkkojen Yhdysvallat, Kanadan tai Australian. Toisaalta kouluttamattomista tulijoista on vaarassa tulla etninen alaluokka.

- Emme voi ratkaista työvoimapulaa sullomalla ihmisiä lähiöt täyteen syrjäytymään. Ei heitä voida noukkia sitten, kun työvoimapula joskus tulee. Väestöpyramidin vääristymä oikenee itsestään.

Eli vanhat kuolevat pois ja suuret ikäluokat jäävät muistoksi kirjahyllyn perhealbumiin.

Humanitaariseen maahanmuuttoon hän ei usko. Ne rahat hän veisi pakolaisleireille.

- Olisin valmis sijoittamaan maahanmuuttoon käytettävät 100 miljoonaa euroa konfliktialueiden olojen kohentamiseen. Ihmisille pitäisi yrittää järjestää mahdollisuus palata takaisin koteihinsa.

Keskustelu maahanmuutosta on jo noussut netistä päivänpolitiikkaan, vaikka puolueet sitä yhä arastelevat. Helsingin kaupunginjohtaja Jussi Pajunen (kok) vaati viikolla omassa blogissaan turvapaikanhakijoiden määrää kuriin harvinaisen kovin äänenpainoin. Vastaväitteitä on pyrkinyt tarjoamaan ainakin Osmo Soininvaara (vihr).

Maahanmuuttajien asuttaminen samoihin lähiöihin on osoittautunut ongelmalliseksi ympäri Eurooppaa. Ghettoutuminen lisää sosiaalisia ongelmia ja luo pahimmillaan rikollisia alakulttuureja kulttuurien sisälle.

Halla-aho ratkaisisi pulman hajasijoittamalla. Sulautuminen suomalaiseen yhteiskuntaan tapahtuisi pakon sanelemana, kun ihmiset joutuisivat toistensa kanssa tekemisiin. Halla-ahon mielestä asuminen ja elatus pitäisi kytkeä sijoituspaikkakuntaan. Ihmisellä olisi oikeus muuttaa pois vain, jos hän tekee sen omalla kustannuksellaan.

- Vaikeasti integroitavat maahanmuuttajat pitäisi sijoittaa pienissä erissä eri puolille maata. Se pakottaisi kontaktiin, vähentäisi ennakkoluuloja, auttaisi sopeutumaan ja opettaisi ihmisille kieltä.
...
Oikeistopopulismia tutkinut Åbo Akademin valtio-opin professori Lauri Karvonen soisi poliittisen eliitin osallistuvan maahanmuuttokeskusteluun pikimmiten, muuten ääriliikkeet voivat saada kannatusta. Perussuomalaisia hän ei vielä sellaisena pidä.

- Suuret puolueet eivät ole tahtoneet tehdä asiasta poliittista kysymystä, sitä on pidetty vain hallinnollisena ja sosiaalipoliittisena asiana. Protestipuolueelle on siten luotu pohjaa, Karvonen sanoo.

Halla-aho maalaa uhkaavamman kuvan tulevaisuudesta.

- Niin sanotun äärioikeiston vahvistuminen on automaattinen seuraus sille, että maahanmuuttoasioita ei haluta hoitaa kunnolla. Hallitsematon maahanmuutto pelaa ainoastaan maahanmuuttoa vastustavien pussiin.
...
Oikeuspoliittisen tutkimuslaitoksen mukaan maahanmuuttajat tekevät noin viidenneksen ilmoitetuista raiskauksista, joten asia on ongelmallinen.

Maahanmuuttajat syyllistyvät useammin puskaraiskauksiin ja jäävät siten useammin kiinni kuin syntyperäiset suomalaiset.

- Eri kulttuureissa naisiin toki suhtaudutaan eri tavalla. Halla-aho kuitenkin selvästi liioittelee maahanmuuttajien raiskauslukuja, tutkija Hannu Niemi Oikeuspoliittisesta tutkimuslaitoksesta sanoo.

Halla-aho kertoo saavansa "erittäin paljon" palautetta myös maahanmuuttajilta, myös sellaisilta etnisiltä ryhmiltä, joiden sopeutumisvaikeuksia on ruodittu julkisuudessa eniten.

- Maahanmuuttajat ymmärtävät, että negatiivisen maahanmuuton aiheuttamat ongelmat koskettavat heitä yhtä lailla. Rikollisen vähemmistön paapominen pilaa kaikkien maahanmuuttajien maineen.

Halla-ahon mielestä rikoksiin syyllistyneet maahanmuuttajat pitäisi lähettää takaisin lähtömaihinsa.

Perussuomalaiset ei ole sanoutunut irti Halla-ahosta, vaikka Soinilta on moneen otteeseen sitä vaadittu. Eduskuntaryhmän puheenjohtaja Raimo Vistbacka jopa kehui tohtorin kirjoituksia viime viikonloppuna puolueen piirikokouksessa Seinäjoella.

- Otan vastuun omista sanomisistani, mutta en siitä, mitä media väittää minun sanoneen. Soinin ei tarvitse irtisanoutua irvikuvista, joita tiedotusvälineet rakentelevat sanomisistani, Halla-aho sanoo.

...
Perussuomalaiset onnistui kuntavaaleissa etenkin nukkuvien äänestäjien herättämisessä. Vaalivoittoon vaikutti Karvosen mielestä enemmän yleinen politiikan vastaisuus kuin kärkevä maahanmuuttokritiikki.

- Perussuomalaiset mobilisoivat passiivista äänestäjäkuntaa. Se antaa vitaliteettia koko demokratialle. Perussuomalaisten virallisessa politiikassa ei ole mitään sellaista, joka olisi huonompi vaihtoehto kuin se, että jurnutetaan kotona.

Karvonen pitää silti selvänä, että perussuomalaisten liepeillä liikkuu äärikantoja, joiden suitsimisesta Soinille voi tulla vielä vaikea tehtävä. Hänellä on vahva asema ja valta kääntää peukku alas, jos jonkun jäsenen mielipiteet eivät miellytä. Sitä hän ei taktisista syistä ole tehnyt.

Huumeissa sekoilleen Tony Halmeen jääräpäinen tukeminen nosti perussuomalaisten kannatusta, joten Soini voi laskelmoida niin tapahtuvan myös Halla-ahon tapauksessa.
...
(kuvateksti)
Filosofian tohtori Jussi Halla-aho työstää kotitalonsa kellarissa ukraina-suomi-sanakirjaa. Asunto komeassa kivi-talossa keskellä Eiraa, Helsingin kalleinta aluetta, ei ole tyypillinen perussuomalainen koti.