torstai 27. toukokuuta 2010

HS: Venäläisisoäidin lähdettävä jo ensi viikolla

Helsingin Sanomat: Venäläisisoäidin lähdettävä jo ensi viikolla 27.5.2010
MTV3/STT: Egyptiläiselle isoäidille heruu sympatiaa
Vihreä Lanka: "Koivunlehti ei siitä värähtäisi, jos mummot saisivat jäädä Suomeen"
YLE Uutiset: Arkkipiispat arvostelevat mummojen käännyttämisen kiirehtimistä
YLE Uutiset: Isoäitien käännytysongelmat esillä eduskunnassa

Viranomaiset ovat käskeneet venäläisisoäiti Irina Antonovaa olemaan lähtövalmiina ja laukut pakattuina ensi viikon torstaina. Toinen käännytettävistä isoäideistä, egyptiläinen Eveline Fadayel, on saanut jo aiemmin käskyn poistua maasta 13. kesäkuuta mennessä.

Poliisi käännyttää isoäidit Maahanmuuttoviraston päätöksen mukaisesti.

Arvostelijoiden mukaan mummojen käännyttäminen on epäinhimillistä, sillä iäkkäät naiset eivät pärjää ilman Suomessa asuvia lähiomaisiaan.

Nykyisessä ulkomaalaislaissa on pykälä, joka sallii inhimillisen harkinnan terveys- tai muista yksilöllisistä syistä. Miksei sitä siis käytetä?

Sisäministeriön maahanmuutto-osaston ylijohtaja Pentti Visanen myöntää, että laki mahdollistaa erilaista harkintaa.

"Tuskin väljempi tulkinta olisi lakia vastaan, mutta tämä nyt on otettu käytännöksi Maahanmuuttovirastossa, joka päätökset tekee. Virastosta on ilmoitettu, että tämä on nyt näin."

Maahanmuuttovirasto soveltaa inhimillisen harkinnan pykälää 52 jatkuvasti, mutta viraston tulkinnan mukaan pykälä ei voi nollata muita pykäliä, esimerkiksi vaatimusta täydestä riippuvuudesta omaisesta.

Maahanmuuttoyksikön johtaja Heikki Taskinen kertoo, että lakia on sovellettava kaikkiin tapauksiin yhdenvertaisesti.

"Viime kädessä oikeusistuimet tulkitsevat, mihin raja vedetään. Seuraamme oikeuskäytäntöä hyvin tarkkaan eli miten meidän päätöksiin suhtaudutaan, ja yritämme pitää sen linjan."

Hän muistuttaa, että virasto tekee myös myönteisiä oleskelulupapäätöksiä. Julkisuutta ovat saaneet kaksi kielteisen päätöksen saanutta tapausta.

Oleskelulupa ei ole mummoille ainoa keino oleskella maassa.

Jos viisumiehdot täyttyvät, isoäidit voisivat käydä hakemassa tavalliset turistiviisumit kotimaistaan ja oleskella niiden turvin jopa kolme kuukautta Suomessa. Tässä ajassa lainmuutoskin saattaisi ehtiä valmiiksi.
____________________________________

MTV3/STT: Egyptiläiselle isoäidille heruu sympatiaa

Reilun kahden viikon päästä Suomesta lähtemään määrätty egyptiläisisoäiti saa sympatiaa eduskunnasta. Eveline Fadayelin karkotuspäätökseen toivottiin parasta mahdollista ratkaisua ja inhimillisyyttä, kun tämä tapasi iltapäivällä eduskuntaryhmien edustajia.

Fadayelin poika Maher Gerges jätti eduskuntaryhmille vetoomuksen äitinsä puolesta. Hänen mielestään on heitteillejättöä, jos Suomen lainsäädäntö estää äidin elämisen poikiensa perheiden kanssa.

Nopeita käytännön ratkaisuja kansanedustajilla ei isoäitien karkotuksiin ollut tarjota. Kokoomuksen eduskuntaryhmää tapaamisessa edustanut Sirpa Asko-Seljavaara vakuutti, että kaikkien kansanedustajien ja Suomen kansalaisten mielipide on se, että isoäitien täytyy saada jäädä maahan.

Vihreiden Heli Järvisen mielestä perheiden yhdistämisessä on taattava oikeudenmukainen ja tasapuolinen kohtelu. Hän viittasi maahanmuuttoviraston tietoon, että vastaavia omaisten oleskelulupahakemuksia on vireillä 100-150 ja paine kasvuun on kova.

Arkkipiispat tyrmistyneitä

Myös arkkipiispat ovat ottaneet kantaa isoäitien asiaan. Suomen evankelisluterilainen arkkipiispa Jukka Paarma ja ortodoksisen kirkon arkkipiispa Leo kertovat kannanotossaan seuranneensa pöyristyneinä iäkkäiden äitien Irina Antonovan ja Eveline Fadayelin maasta käännyttämisen uutta vaihetta.

- Vain muutama viikko sitten näille perheille luvattiin korkealta poliittiselta tasolta, että asia hoituu kesään mennessä lainmuutoksen kautta. Tällä perusteella poliisi päätti olla kiirehtimättä asiassa. Nyt tiedetään, että lainmuutos on vireillä, mutta yhtäkkiä isoäitien karkottamisella on kiire, arkkipiispat toteavat.

- Mikä asiassa on muuttunut kuukaudessa, arkkipiispat kysyvät.

Järkevä odottelu ei uhkaisi maamme oikeusjärjestelmää, mutta harkitsematon tempoilu on arkkipiispojen mielestä sekä yleisen oikeustajun että lainsäädäntömme hengen vastaista.

____________________________________

Vihreä Lanka: "Koivunlehti ei siitä värähtäisi, jos mummot saisivat jäädä Suomeen"

Egyptiläisen ja venäläisen isoäidin käännytysjupakka osoittaa, että suomalaisesta poliittisesta johtajuudesta puuttuu moraalinen selkäranka, moittii Tampereen yliopiston professori Juha Suoranta.

Suorannan mukaan nykyinen poliittinen järjestelmä ei anna tilaa normaalille moraaliselle ajattelulle. Hän kaipaa asettumista yhden ihmisen asemaan.

"Pitäisi verrata käännytyksen seurauksia yksilölle ja järjestelmälle. Ei kaunis koivun lehti puussa siitä värähtäisi, jos mummot saisivat jäädä Suomeen", Suoranta sanoo.

Suorannalta ilmestyi tänä vuonna teos Piilottajan päiväkirja, jossa hän kertoo, kuinka piilotti vuonna 2009 afganistanilaispoika Ashraf Sahilin kotiinsa. Sahilia odotti käännytys Kreikkaan, jossa turvapaikanhakijoiden olot ovat Suorannan mukaan katastrofaaliset.

Suoranta kantaa huolta suomalaisten arvojen kehityksestä. Muutaman vuoden takaiset tutkimukset näyttivät arvojen olevan menossa liberaalimpaan suuntaan, mutta nyt esimerkiksi perussuomalaisten kannatuksen nousu ei kerro Suorannan mielestä muusta kuin nousevasta muukalaisvihamielisyydestä.

Egyptiläisen Eveline Fadayelin ja venäläisen Irina Antonovan käännytyspäätökset ovat nostattaneet julkisuudessa keskustelua tällä viikolla. Isoäidit aiotaan käännyttää maasta, vaikka he ovat riippuvaisia Suomessa asuvista omaisistaan.

Sisäministeriö ilmoitti aiemmin tällä viikolla, että ulkomaalaislakiin on tulossa muutos, jolloin oleskelulupa voitaisiin myöntää myös ydinperheen ulkopuolisille jäsenille. Muutos ei kuitenkaan ehdi tulla voimaan ennen Fadayelin ja Antonovan käännytyksiä.

____________________________________

YLE Uutiset: Arkkipiispat arvostelevat mummojen käännyttämisen kiirehtimistä

Suomen evankelisluterilainen arkkipiispa Jukka Paarma ja ortodoksisen kirkon arkkipiispa Leo ovat tyrmistyneitä iäkkäiden isoäitien käännyttämisestä.

Arkkipiispojen mukaan järkevä odottelu ei uhkaisi maamme oikeusjärjestelmää, mutta harkitsematon tempoilu isoäitien ja heiden perheidensä kohtelussa on vastoin yleistä oikeustajua ja lain henkeä.

Yhteisessä tiedotteessa arkkipiispat sanovat seuranneensa tapahtumien kulkua pöyristyneinä.

- Vain muutama viikko sitten näille perheille luvattiin korkealta poliittiselta tasolta, että asia hoituu kesään mennessä lainmuutoksen kautta. Tällä perusteella poliisi päätti olla kiirehtimättä asiassa, arkkipiispat toteavat.

Vaikka lainmuutos on vireillä, käännyttämisellä yhtäkkiä kova kiire.

Arkkipiispat kysyvät, mikä on muuttunut kuukaudessa.

_____________________________________

YLE Uutiset: Isoäitien käännytysongelmat esillä eduskunnassa

Valtiovarainministeri Jyrki Katainen (kok.) nosti eduskunnan torstaisella kyselytunnilla esiin myös isoäitien oleskelulupien löysentämiseen liittyviä ongelmia. Sisäministeri Anne Holmlund (kok.) puolestaan lupasi käännytettäville asiallista kohtelua.

Katainen nosti inhimillisen harkinnan rinnalle sen, että samalla samalla saatetaan avata uusi maahanmuuttoväylä.

- Moni meistä ajattelee, että jos tehdään uudistuksia sääntöihin tai lakiin, täytyy olla varma, ettei se johda uuteen sellaiseen tulkintaan, joka johtaa epätarkoituksenmukaiseen uuteen maahanmuuttoväylään, hän sanoi.

Kataisen mukaan maahanmuuttoviranomaisten kanta on asian suhteen hyvin kriittinen.

Brax: Oikeudenmukaisempi ratkaisu löydyttävä

Asiasta keskustelun avasi vasemmistoliiton kansanedustaja Merja Kyllönen. Hän sanoi pitävänsä maassa vuosia olleiden iäkkäiden ihmisten karkoitusta käsittämättömän epäinhimillisenä.

Oikeusministeri Tuija Brax (vihr.) sanoi, että tilanteeseen täytyy löytyä nykyistä tyydyttävämpi ja oikeudenmukaisempi ratkaisu. Hän korosti erikseen, ettei ota kantaa yksittäisiin tapauksiin vaan puhuu asiasta yleisellä tasolla, ja että lait ovat maahanmuuttoministeri Astrid Thorsin (r.) valmistelussa.

Thors itse ei ollut kyselytunnilla paikalla.

Holmlund: Tullaan toteuttamaan tyylikäästi ja rauhanomaisesti

Kyllönen kysyi myös, tuleeko poliisi poistamaan käännytettävät isoäidit voimakeinoin elleivät he suostu vapaaehtoisesti lähtemään.

Sisäministeri Anne Holmlund (kok.) korosti, ettei poliisilla ole asiassa harkintavaltaa. Hän sanoi, että poliisi syyllistyisi virkavirheeseen, jos ei toimeenpanisi oikeuden lainvoimaista päätöstä. Holmlund lupasi kuitenkin käännytettäville asiallista kohtelua.

-Tullaan aivan varmasti toimimaan hyvin tyylikkäästi ja rauhallisesti. Kyse on iäkkäistä, sairaista ihmisistä ja ilman muuta käytäntö tullaan toteuttamaan sen mukaisesti. Eli mahdollisimman rauhanomaisin ja tämän kokonaisuuden huomioon ottavin keinoin, Holmlund lupasi.