perjantai 28. toukokuuta 2010

Helsingin Uutiset: Suomalaiset eivät halua lisätä työperäistä maahanmuuttoa

Helsingin Uutiset: Suomalaiset eivät halua lisätä työperäistä maahanmuuttoa 28.5.2010

Hallituksen työvoimapoliittisista tavoitteista huolimatta kaksi kolmesta suomalaisesta ei halua lisätä työperäistä maahanmuuttoa niin kauan kuin suomalaisia on paljon työttöminä. Erityisesti vanhemmat työntekijäryhmät ja muualla kuin Uudellamaalla asuvat torjuvat työperäistä maahanmuuttoa.

Suopeimmin työperäiseen muuttoon suhtautuvat toimihenkilöt tai muut johtavassa asemassa olevat suurkaupunkilaiset sekä nuoret aikuiset (25–34-vuotiaat), joista vain kolmannes vastustaa työperäistä maahanmuuttoa.

Mielipiteet käyvät ilmi Helsingin Uutisten Taloustutkimus Oy:llä teettämästä tutkimuksesta. Mielipidetutkimuksessa haastateltiin 1002 suomalaista viime viikon lopulla ja tämän viikon alussa. Vastaajat olivat 15–79-vuoden ikäisiä. Tutkimuksen virhemarginaali on plusmiinus 2,3 – 2,8 prosenttia.

Poliittisesti mielenkiintoista on, että kokoomus, vasemmistoliitto ja vihreät löytävät toisensa maahanmuuttoasioissa. Vain joka kolmas kokoomuksen ja vasemmistoliiton kannattajista ja joka neljäs vihreä vastustaa täysin työperäistä maahanmuuttoa.

Sen sijaan sosialidemokraattien, kristillisten ja perussuomalaisten kannattajien keskuudessa selvä enemmistö torjuisi työperäistä maahanmuuttoa. Yli 80 prosenttia sosialidemokraattien ja perussuomalaisten kannattajista on joko täysin tai jokseenkin samaa mieltä siitä, että työperäistä maahanmuuttoa ei pidä lisätä niin kauan kuin Suomessa on korkea työttömyys.

Helsingin Uutisten teettämän mielipidetutkimuksen tulokset vastaavat Demari-lehden aiemmin teettämää vastaavaa tutkimusta. Molemmissa tutkimuksissa kaksikolmannesta suomalaisista ei hyväksy työperäistä maahanmuuttoa työttömyyden oloissa.

Keskustelu työperäisestä maahanmuutosta revähti käyntiin, kun Sdp:n eduskuntaryhmän puheenjohtaja Eero Heinäluoma esitti sen rajoittamista Suomen korkeaan työttömyyteen vedoten.

Heinäluoman pelkona oli erityisesti harmaiden työmarkkinoiden laajentuminen, kun hallituksen työvoimapoliittinen linja kannustaa työperäisen maahanmuuton lisäämiseen.

Kreikan lainoitus jakaa mielipiteet

Suomen hallituksen Kreikalle myöntämä 1,6 miljardin euron laina ei saa kansan enemmistön tukea. Niukka enemmistö (52 prosenttia) on täysin tai jokseenkin eri mieltä hallituksen päätöksen kanssa.

Täysin tai jokseenkin samaa mieltä hallituksen lainapäätöksen kanssa on niukka vähemmistö (43 prosenttia).

Mielipiteet ilmenivät Helsingin Uutisten Taloustutkimus Oy:llä teettämästä tutkimuksesta viime viikon lopulla ja tämän viikon alussa. Vastaajia oli 1002, ja tutkimuksen virhemarginaali plusmiinus 2,3–2,8 prosenttia.

Poliittisesti mielipiteet hajoavat voimakkaasti. Pääoppositiopuolue Sdp:n ja perussuomalaisten kannattajat ovat voimakkaasti lainoitusta vastaan.

Kaksi kolmesta (63 prosenttia) demarikannattajasta on joko täysin tai jokseenkin eri mieltä hallituksen lainapäätöksen kanssa. Perussuomalaisissa vastustus on vielä vahvempaa (73 prosenttia).

Rkp:n kannattajat ovat selvästi muista poiketen erittäin myönteisiä Kreikka-lainoitukselle, vastustajia löytyy vain neljännes. Sekä kokoomuksen että keskustan kannattajista vain joka viides on täysin eri mieltä puolueensa tukeman lainapäätöksen osalta. Myös vihreät tukevat ministereidensä lainapäätöksiä.