perjantai 28. toukokuuta 2010

Keskisuomalainen: Tyhjä lupaus ei tunnu hyvältä

Keskisuomalainen, kolumni: Anita Kärki: Tyhjä lupaus ei tunnu hyvältä 28.5.2010

Egyptiläisen ja venäläisen mummon käännytyksistä syntynyt farssi nakertaa jälleen kerran kansalaisten luottamusta politiikkoja kohtaan. Keväällä pääministeri Matti Vanhanen (kesk.) lupasi hoitaa asian kuntoon siten, että ulkomaalaislakia muutetaan kiireesti ennen kesää, jotta isoäidit Eveline Fadayel ja Irina Antonova voisivat jäädä sukulaistensa luo Suomeen. Yllätys oli, että laki tuleekin käsittelyyn aikaisintaan syksyllä ja poliisin jo antama käännytyspäätös ei voi odottaa niin pitkään. Siksi mummojen on poistuttava maasta 13. kesäkuuta mennessä.

Nyt Vanhanen sanoo, että muutoksen tekeminen ei käytännössä ole niin helppoa kuin se keväällä luvatessa tuntui ja että onpas harmillista, voi voi.

Mutta silti oli kiva luvata, vaikka ei ihan tiennytkään mitä oli lupaamassa. Samassa veneessä tuntuu olevan myös maahanmuuttoministeri Astrid Thors (r.).

Sähläyksen uusin käänne ei ole omiaan kasvattamaan kansalaisten muutenkin heikoilla olevaa luottamusta poliitikkoihin.

Hallitus joutuu nyt nielemään sanansa, eikä se näytä kansalaisten silmissä hyvältä. Moni kokee sen sumutuksena ja asioihin perehtymättömyytenä. Eikö hallituksella ole ollut käsitystä, miten kauan lainmuutos vie aikaa?

POLIITIKKOJEN tyhjä lupaus lain muuttamisesta muistuttaa perinteisten kiinalaisten oppeja jymäyttämisen taidosta.

Kiinalainen Hanfeizi (280-233 eaa.) on listannut kahdeksan konnamaisuutta, joiden avulla ministeri voi kääntää oikeudenmukaisen hallinnon säädyttömäksi. Listauksen viidentenä konnamaisuutena on poliitikon kansansuosion kasvattaminen tekemällä tarkoitushakuisesti pieniä palveluksia saadakseen ihmiset puolelleen, "jolloin ihmiset hovissa ja kaupungissa ylistävät ministeriä".

Monet tosiaankin ylistivät poliitikkoja mummojen käännyttämisen keskeyttämisestä ja inhimillisyyttä korostavasta lainmuutoslupauksesta. Myönteinen hyrinä oli enemmän kuin tarpeen vaalirahoissa ryvettyneille poliitikoille.

Vaalirahasotku puolestaan osuu Hanfeizin listauksen neljänteen konnamaisuuteen eli "turmeluksen vaalimiseen", jossa ministeri toteuttaaomia henkilökohtaisia pyrkimyksiään tuhlaamalla rahaa. (Listauksen ensimmäisenä kohtana muuten on "sänkykumppaneiden hyödyntäminen". Konnamaiseksi asia kääntyy, kun kumppanit sekoittavat hallitsijan mielen.)

HALLITUKSEN maaliskuussa antama lupaus mummojen käännytyksen keskeyttämisestä herätti myös arvostelua. Osa nurisi, että ulkomailta ei pidä rahdata mummoja tänne, kun omienkin mummojen hoito on retuperällä. Totta on, että kotimaisten mummojen hoitojärjestelyt eivät ole kunnossa.

Mutta olisivatko nämä kaksi asiaa lopulta toisilleen vastakkaisia? Ja laittaisivatko poliitikot yhtään varmemmin kotimaisten mummojen asiat järjestykseen, vaikka rajalta käännytettäisiin joka ikinen ulkomainen mummo ja kaupan päälle kaikki muutkin? Tyhjiä lupauksia kun voi samalla tavalla antaa myös kotimaisille mummoille.

Kirjoittaja on Keskisuomalaisen pääkirjoitustoimittaja.