tiistai 25. toukokuuta 2010

YLE: Vaasassa tempaistiin rasismia vastaan

YLE: Vaasassa tempaistiin rasismia vastaan 25.5.2010

Vaasassa on tempaistu tiistaina suvaitsevaisuuden puolesta urheilullisella tavalla. Pohjanmaan poliisi ja maahanmuuttajat ottivat yhteen jalkapallo-ottelun merkeissä monitoimiviheriöllä.

Maahanmuuttajien rivit eivät rakoilleet ottelussa, jossa he ottivat selkeän kaulan Pohjanmaan poliiseihin jo toisen erän alussa johtaen peliä usealla maalilla. Maahanmuuttajien maalilla puolustanut Iranin kurdi Omid Palani kertoo, että he harjoittelevat isolla joukolla jalkapalloa useita kertoja viikossa.

Viime aikaiset uutisoinnit maahanmuuttajien ja suomalaisten välisistä jännitteistä Palani laittaa osin myös paisuttelun ja pienen skandaalinhakuisuuden piikkiin. Kukaan ei hänen mukaansa haluaisi jännitteitä ja väkivaltaisia yhteenottoja.

Samoilla linjoilla on myös koko haasteottelun ideoineen Vaasan vastaanottokeskuksen vastaava ohjaaja Risto Hankosaari. Hänen mukaansa selkkaukset selittyvät osin kulttuurieroilla ja huhuilla, mutta juuri huhut lähtevät helposti elämään omaa elämäänsä ja suomalaiset menevät tälläisiin huhumyllyihin ja jälkipyykkiin turhan helposti mukaan.

Kulttuurien välisiä eroja ja jännitteitä purkavaa urheilua aiotaan soveltaa tällä tavalla Vaasassa jatkossakin. Tarkoituksena on haastaa yhteiseen jalkapallo-otteluun seuraavaksi mukaan ainakin Vaasan palolaitoksen henkilökuntaa ja jopa paikallisia urheiluseuroja.

Vaikka ottelua tuomaroikin pieni pilke silmäkulmassa poliisina ja kaupunginvaltuutettuna tutuksi tullut Markku "Mape" Mäntymaa, ei ottelu mennyt kotiinpäinvetämiseksi. Siitä pitivät huolen maahanmuuttajien kaksi vahvaa kentällistä, jotka veivät lopulta 60 minuuttisen ottelun voiton luvuin 6 - 1.