tiistai 25. toukokuuta 2010

YLE: Monikulttuurisuus on mahtavaa

YLE Lahti: Monikulttuurisuus on mahtavaa 25.5.2010

Suvaitsevaisuudessa riittää työtä, tuumii monikulttuurikeskus Multi-Cultin ohjaaja Leena Toikkanen. Hänen mukaansa erityisen tärkeää on satsata nuorille suunnattuun asennekasvatukseen. Näin voidaan välttää monet ongelmat.

- Monikulttuurisuus on mahtava sekä mielenkiintoinen asia. Meidän täytyy muistuttaa siitä, että ihmiset ovat erilaisia ja silti kaikkien tulisi hyväksyä muut. Multi-Cultikin on olemassa, jotta ihmiset oppisivat ymmärtämään eri näkökulmia. Kaikki ei ole sitä miltä näyttää, sanoo Leena Toikkanen.

Hän uskoo, että joissakin ihmisissä suvaitsevaisuus on jo valmiina. Tietämättömyys toisista kulttuureista johtaa kuitenkin usein väärinymmärrykseen. Suvaitsevaisuuteen vaikuttavat myös ennakkoluulot ja kasvatus.

- Jossakin määrin on hyvä, että on ennakkoluuloja, sillä se on eräänlaista itsesuojelua. Jos ennakkoluulot kuitenkin johtavat siihen, että ei yhtään hyväksytä erilaisuutta, siitä ei hyvää seuraa. Maailmassa ei olisi sotia, jos ihmiset hyväksyisivät toisensa.

Rakkaus tuo Suomeen

Yleistäminen on yksi pahimmista ongelmista. Maahanmuuttajilla on erilaisia taustoja. Osa on tullut tänne pakolaisena, osa muista syistä, esimerkiksi töihin. Monelle kantaväestöön kuuluvalle muuttajat ovat kaikki samaa porukkaa.

- Edelleen yksi suurin syy tänne tuloon on rakkaus, sanoo Leena Toikkanen.

Viime aikoina maahanmuuttopolitiikka on puhututtanut paljon esimerkiksi mielipidepalstoilla. Leena Toikkasen mielestä aiheesta pitää puhua myös niiden, joilla on kielteisiä mielipiteitä. Keskustelun pitäisi kuitenkin olla rakentavaa.

- Edelleen yleinen mielipide tuntuu olevan se, että maahanmuuttajat tulevat tänne viemään meidän työpaikkamme tai rahat sossusta. Asiat eivät ole näin yksiselitteisiä. Kannattaisi ottaa asioista selvää ennen, kuin heittää tällaisia väittämiä, Toikkanen toteaa.

- Jos itsellä menee huonosti, usein etsitään kohde, jota on helppo syyttää. Otetaan sellainen kanta, että me suomalaiset ja nuo muut.

Kulttuurit kiinnostavat nuoria

Leena Toikkanen uskoo, että suvaitsevaisuudessa on menossa jonkinlainen murrosvaihe. Hän ei osaa ennustaa, ollaanko menossa parempaan vain huonompaan suuntaan. Ainakin osittain tuntuu siltä, että oltaisiin menossa parempaan, koska kansainvälistyminen on lisääntynyt ja varsinkin nuorempi väki on kiinnostunut matkustamisesta, uusista kulttuureista.

Häntä kuitenkin huolestuttaa se, että samaan aikaan maailmalla tapahtuu ikäviä asioita ja erilaiset ääriliikkeet ovat nousseet voimakkaasti esiin.

- Meidän pitäisi muistaa, että me olemme kaikki ihmisiä. Meitä yhdistää se, että kaikilla ihmisillä on tunteet.