lauantai 29. toukokuuta 2010

YLE: Virkkunen: Enemmän maahanmuuttajia lukioon

YLE Uutiset: Virkkunen: Enemmän maahanmuuttajia lukioon 29.5.2010

Opetusministeri Henna Virkkunen (kok.) haluaa maahanmuuttajille lukioon valmistavaa koulutusta. Virkkusen mukaan koulutus ja varsinkin riittävä kielikoulutus on keskeistä maahanmuuttajien kotoutumisessa.

- Maahanmuuttajanuoria siirtyy lukiokoulutukseen vähän suhteessa suomen- ja ruotsinkielisiin oppilaisiin. Maahanmuuttajanuoret myös keskeyttävät lukion kantaväestöön kuuluvia useammin. Keskeisenä syynä ovat heidän puutteelliseksi kokemansa kielelliset valmiudet. Lukioon valmistavassa koulutuksessa voidaan tämä puute korjata, Virkkunen sanoo.

Virkkunen ehdottaa, että maahanmuuttajien lukiokoulutukseen valmistava koulutus keskittyisi kielen opiskeluun sekä kulttuuri- ja opiskelutaitojen vahvistamiseen. Valmistava opetus kestäisi vuoden.

Perusopetuksessa maahanmuuttajille järjestetään valmistavaa opetusta. Myös ammatillisessa koulutuksessa maahanmuuttajille tarjotaan valmistavaa koulutusta. Tämän vuoden alusta voimaan tulleen lakimuutoksen mukaan maahanmuuttajat voivat saada valmentavaa koulutusta myös ammattikorkeakouluissa.

Suomen peruskouluissa opiskelee tällä hetkellä noin 18 000 maahanmuuttajaa.