keskiviikko 26. toukokuuta 2010

HS: Sellon surmien motiivina mustasukkaisuus

Helsingin Sanomat: Sellon surmien motiivina mustasukkaisuus 26.5.2010
Sellon joukkosurmaajan ase oli varastettu Norjasta

Sellon ampujan Ibrahim Shkupollin motiivina oli mustasukkaisuus entisestä naisystävästä. Tähän tulokseen tuli keskusrikospoliisi, joka on saanut surmien esitutkinnan valmiiksi.

Esitutkinnan mukaan Shkupolli toimi yksin eikä ilmaissut surma-aikeitaan etukäteen kenellekään. Hän ei myöskään jättänyt minkäänlaista viestiä selitykseksi teoilleen.

Shkupolli surmasi entisen naisystävänsä teräaseella viime uudenvuoden aattoaamuna. Sen jälkeen hän meni Sellon Prismaan, jossa hän ampui neljä entisen naisystävänsä työkaveria. Lopuksi Shkupolli ampui itsensä asunnossaan.

---

Sellon joukkosurmaajan ase oli varastettu Norjasta

Keskusrikospoliisi on selvittänyt Espoon Sellon joukkosurmassa käytetyn pistoolin alkuperän. Yhdeksänmillinen CZ-pistooli valmistettiin Tšekkoslovakiassa vuonna 1984 ja myytiin sieltä laillisesti Norjaan.

Laittomille teille ase päätyi, kun se varastettiin Norjassa asuntomurron yhteydessä kesäkuussa 1990. Norjan poliisi ei ole saanut asuntomurtoa selvitettyä, joten aseen anastajasta ei ole tietoa.

Siitäkään ei ole tietoa, milloin ja miten ase päätyi joukkosurmasta epäillyn Ibrahim Shkupollin haltuun. Shkupolli muutti Norjasta Suomeen joulukuussa 1990.

Shkupolli surmasi uudenvuodenaattona Espoossa entisen naisystävänsä tämän kotona. Surma tapahtui veitsellä. Krp:n mukaan Shkupollin hallussa on nähty samanlainen veitsi jo vuosia sitten.

Naisystävän surman jälkeen hän ampui tämän neljä työtoveria Sellon Prismassa.

Surma-aseella ammuttiin Sellossa kymmenen laukausta, joista kaksi ei osunut uhreihin.

Lopuksi Shkupolli ampui itsensä kotonaan.

Poliisi on pystynyt kuulustelujen ja muun tutkinnan avulla selvittämään Shkupollin liikkeitä ja tekemisiä surmapäivänä.

Surman motiivista ei ole saatu esitutkinnan aikana tarkkaa selvyyttä, koska epäilty ei jättänyt jälkeensä tekoaan selittävää viestiä. Hän ei ollut poliisin tietojen mukaan myöskään kertonut kenellekään surma-aikeistaan.

Poliisin mukaan on kuitenkin varmaa, että motiivi liittyi jollakin tapaa parisuhteeseen ongelmiin.