keskiviikko 26. toukokuuta 2010

Iltalehti: Vanhanen: "Älkää antako rahaa kerjäläisille"

Iltalehti/STT: Vanhanen: "Älkää antako rahaa kerjäläisille" 26.5.2010
YLE Uutiset: Puoluesihteerit haluavat kerjäläisille apua kotimaahan
YLE Uutiset: Romanien auttajat tyrmäävät Vanhasen puheet

Rahan antaminen romanikerjäläisille pitää lopettaa, pääministeri Matti Vanhanen (kesk) vetoaa suomalaisiin.

Hänestä kerjäläisongelma ratkeaisi tehokkaimmin ja nopeimmin muutamassa viikossa, kun kukaan ei yksinkertaisesti antaisi kerjäläisille rahaa.

Vanhanen uskoo, että kerjäläisongelman takana on järjestäytynyttä toimintaa. Sisäministeriössä selvitetään parhaillaan sitä, voiko kerjäämisen kieltää.

Sisäministeriössä selvitetään parhaillaan sitä, voiko kerjäämisen kieltää. Alustavan selvityksen tästä on määrä valmistua juhannukseen mennessä. Vanhasesta kerjäämisen kieltäminen voi olla ongelmallista, koska rajanveto on vaikeaa. Rahaa kerätään Suomessa mitä erilaisimpiin tarkoituksiin, Vanhanen sanoi Politiikan toimittajien lounastilaisuudessa.

_______________________________

YLE Uutiset: Puoluesihteerit haluavat kerjäläisille apua kotimaahan

Suomeen tulleiden romanialaisten kerjäläisten tilannetta ei kerjäämisen kieltämisellä tai rahan antamisen lopettamisella auteta, sanovat kristillisdemokraattien ja vasemmiston puoluesihteerit. Vihreiden puoluesihteeriltä pääministeri Matti Vanhasen kehotus olla antamatta rahaa kerjäläisille saa tukea. Kokoomuksessa odotetaan selvitystä, voidaanko kerjäämiseen puuttua lainsäädännön kautta.

Pääministeri Vanhanen vetosi keskiviikkona, että suomalaiset eivät enää antaisi kolikoitaan kerjäläisille. Lainsäädännön voimaan hän ei tässä asiassa luottaisi.

Vihreät on Vanhasen kanssa samoilla linjoilla siinä, ettei lainsäädäntö ole oikea tie kerjäläisongelman ratkaisemisessa. Puoluesihteeri Panu Laturin henkilökohtainen mielipide on, että on hyvä vaihtoehto olla antamatta rahaa. Hän muistuttaa, että kysymyksessä on usein järjestäytynyt toiminta eikä raha päädy lopulta sille, joka sitä kerää.

Laturi korostaa, että Suomen pitäisi pyrkiä vaikuttamaan romaneiden tilanteeseen heidän omassa kotimaassaan.

- Se, että heitä kohdellaan syrjivästi jopa lainsäädännön tasolla on täysin tuomittavaa, hän sanoo.

Kokoomus odottaa selvitystä

Kokoomuksen puoluesihteeri Taru Tujunen sanoo puolueen odottavan valtiosihteeri Antti Pelttarin (kok.) työryhmän selvitystä. Ryhmä tutkii, onko järjestyslakia mahdollista muuttaa niin, että kerjääminen kiellettäisiin.

Yksittäiset kokoomuksen edustajat ovat ottaneet kantaa kerjäämisen täyskiellon puolesta, viimeksi perustuslakivaliokunnan puheenjohtaja Kimmo Sasi blogissaan. Lisäksi Juha Hakola on tehnyt asiasta lakialoitteen.

- Ison osan kerjäläisistä väitetään olevan ihmiskaupan uhreja. Tällöin paino on sanalla uhri, ja on mietittävä, miten ihmiskauppaan puututaan, Tujunen sanoo ja odottaisi tämänkin takia Pelttarin ryhmän selvitystyötä, josta odotetaan väliraporttia juhannukseksi.

"Köyhien auttamista ei voida kieltää"

Kristillisdemokraattien puoluesihteeri Peter Östman jättäisi kaikkien itsensä arvioitavaksi, onko rahaa syytä antaa.

- Ne jotka haluavat auttaa köyhiä, auttakoon. Siinähän on kyse lähimmäisenrakkaudesta. Mutta varjopuolena varmoja ei voi olla siitä, onko kerjäläinen todellinen kerjäläinen, Östman sanoo viitaten romanialaisiin kerjäläisiin.

Kerjäämisen kieltäminen olisi Östmanin mukaan tosiasioiden kieltämistä.

- Voimmeko säätämällä lakeja siivota ongelman pois päiväjärjestyksestä? Tämä vaatisi toisenlaista poliittista tahtotilaa. Kaikille pitäisi taata perustulo, jolla he voivat elättää itsensä ja perheensä, Östman sanoo ja puuttuisi tilanteeseen jo Romaniassa.

"Kielloilla ei asiaa ratkaista"

Vasemmiston puoluesihteerin Sirpa Puhakan mielestä pääministeri Vanhasen ratkaisuyrityksessä on kyse ”poissa silmistä, poissa mielestä” –ajattelusta.

- Kielloilla, olipa kyse rahan antamisesta tai kerjäämisestä, ei romaanikerjäläisten asiaa ratkaista. Vanhasenkin olisi parempi keskittyä siihen, että EU-tasolla saataisiin heidän tilannettaan parannettua. Meidänkin on kannettava vastuu heikommassa asemassa olevista ihmisistä.

SDP on luvannut kommentoida Vanhasen ajatusta huomenna torstaina. Perussuomalaisten kannanottoa asiaan ei keskiviikkoiltaan mennessä saatu.

____________________________________________

YLE Uutiset: Romanien auttajat tyrmäävät Vanhasen puheet

Romanikerjäläisiä avustava vapaaehtoisjärjestö Vapaa Liikkuvuus tyrmää pääministeri Matti Vanhasen kehotuksen olla antamatta rahaa kerjäläisille. Järjestön mukaan ongelmana ei ole kerjääminen vaan romanikansan syrjintä ja vaikeudet toimeentulon kanssa

Vapaa Liikkuvuus -järjestön aktiivi Katja Tuominen on tuohtunut Vanhasen näkemyksistä.

- Meidän verkostomme mielestä se lausunto on suorastaan törkeä. Se vain osoittaa, ettei pääministerillä ole mitään käsitystä romanikansan ongelmista ja rasismista, joka vainoaa heitä kautta Euroopan. Nyt meidän oma poliittinen johtomme on tekemässä samanlaisia eleitä, mitä on nähty muualla Euroopassa eli kriminolisoimassa köyhyyden.

Tuominen haluaisi päättäjiltä toisenlaisia toimia.

- Olisin toivonut, että sekä valtio että kaupunkitasolla olisi käynnistetty toisenlaisia työryhmiä ja olisi esimerkiksi alettu suhtautua vakavasti Euroopan unionin perusoikeusviraston romaniraporttiin, missä on erittäin hyviä suosituksia siitä, kuinka on mahdollista parantaa romaniväestön ihmisoikeuksia ja perusoikeuksia Euroopassa, Tuominen toteaa.

YLE Uutisten Maarianhaminasta tavoittaman Krp:n rikosylikomisario Ari Karvosen mukaan romanikerjäläisten joukossa on monenlaisia henkilöitä. Osa heistä on uhreja, jotka on valheellisin lupauksin pakotettu Suomeen, Karvonen muistuttaa.