maanantai 24. toukokuuta 2010

YLE: Muslimi saa käyttää huivia lahtelaiskouluissa

YLE Lahti: Muslimi saa käyttää huivia lahtelaiskouluissa 24.5.2010

Lahtelaiskoulut eivät halua rajoittaa maahanmuuttajataustaisten oppilaiden uskonnollisten tunnusten käyttöä. Esimerkiksi Raaseporissa uskontoon liittyvät huivien käyttökiellot purettiin vastikään. Kaupungissa oli ollut käytössä linjaus, joka kielsi uskontoon kuuluvien huivien käytön koulupäivän aikana.

Lahden kaupungin maahanmuuttajakoordinaattori Pasi Salmi sanoo, että Lahdessa ei nähdä mitään tarvetta vastaavanlaiselle kiellolle. Sen sijaan kouluissa panostetaan uskonnollisten erityispiirteiden hyväksymiseen ja huomioimiseen.

- Huivia on saanut aina käyttää ja ymmärrämme, että joillekin perheille ja oppilailla se on tärkeää. Ja jos se ei häiritse koulutyötä tai ole turvallisuusriski itselle tai muille, ei ole mitään syytä edes keskustella asiasta enempää, Salmi toteaa.

Lahtelaiskouluissa on ollut kauan esimerkiksi muslimioppilaita. Salmen mukaan erilaisuuteen on totuttu ja asioita osataan hyvin käsitellä lahtelaiskouluissa. Esimerkiksi ramada-paastokuukauden päätyttyä, kun muslimeilla on ramadan-juhla, koulusta voi hakea vapaata yhden päivän.

- On tärkeää, että otetaan huomioon kaikkien ihmisten tarpeet, Salmi muistuttaa.

Opetushallituksen mukaan koulut eivät saa ominpäin rajoittaa oppilaidensa uskonnollisten huivien käyttöä. Erityistä ohjetta kouluille ei kuitenkaan ole huiviasiasta annettu.