tiistai 25. toukokuuta 2010

MikroPC: Muhammad-pilakuvaryhmään osallistuminen johti perättömään pedofiliasyyttelyyn – Google vähätteli

MikroPC: Muhammad-pilakuvaryhmään osallistuminen johti perättömään pedofiliasyyttelyyn – Google vähätteli 25.5.2010

Suomalaisopiskelija järkyttyi löytäessään YouTubesta videon, jossa hänen väitetään lähettäneen alaikäisille tytöille seksiviestejä internetissä.

Toimituksen katsomalla videolla oli suomalaisopiskelijasta ja kolmesta muusta henkilöstä valokuvia, jotka oli kopioitu heidän Facebook-sivultaan. Videolla kerrottiin huonolla englannin kielellä opiskelijan lähetelleen seksuaalissävytteisiä viestejä alaikäiselle tytölle. Muut henkilöt eivät ole suomalaisia.

”Videolla väitettiin, että olisin videon lähettäjän entinen poikaystävä ja tyttöystäväni olisi saanut minut kiinni itse teosta, kun olin lähettänyt alaikäisille tytöille törkyviestejä”, opiskelija kertoo MikroPC:lle. ”Muut videolla olleet henkilöt olivat mukamas mukana niin sanotussa 'pedofiiliringissä', jossa minä olin myös osallisena.”

Yhteinen tekijä kaikilla videolla solvatuilla oli osallistuminen Everybody draw Mohammed day -tapahtumaan Facebookissa. ”Osallistuin Facebook-ryhmän toimintaan lataamalla oman versioni profeetta Muhammedista. Osallistuin myös keskusteluun ryhmässä, mutten katso olleeni mitenkään erityisen provosoiva”, mies kertoo.

Lokausvideon uhri sai tietää videosta, kun tekijä oli linkittänyt sen hänen sukulaiselleen. Opiskelija kävi heti videon nähtyään tekemässä asiasta rikosilmoituksen. Hän myös jätti YouTuben omistajalle Googlelle ilmoituksen videon epäasiallisesta sisällöstä.

Google vähätteli

Tapaus herättää kysymyksiä myös Googlen ylläpitäjien vastuusta. Video ehti olla YouTubessa lauantaiaamusta maanantai-iltapäivään, vaikka videon asiattomasta sisällöstä tehtiin useita ilmoituksia ylläpitäjille usean eri henkilön johdosta. Myöhään maanantai-iltapäivänä video poistettiin.

Opiskelijan mukaan Googlen asiakaspalvelu suhtautui asiaan vähättelevästi. Hänen mukaansa Google vastasi poistopyyntöihin seuraavasti: Olemme tarkistaneet vaatimuksessasi määritetyn sisällön mutta emme voi päättää, voidaanko kyseistä sisältöä pitää kiistatta kunniaa loukkaavana sovellettavien lakien mukaisesti. Koska emme voi ratkaista kiistoja lähetettyjen tietojen oikeellisuudesta, emme poista sisältöä kunnianloukkausväitteiden perusteella. Luotamme kansainvälisissä kunnianloukkausvalituksissa siihen, että lainkäyttöelimet pystyvät selvittämään tietojen paikkansapitävyyden. Siksi suosittelemme, että loukattu kohdistaisi mahdolliset kunnianloukkaukseen liittyvät vaatimuksensa suoraan sisällön lähettäneelle henkilölle. Voit ottaa yhteyden kyseiseen käyttäjään YouTuben yksityisviesteillä. On selvää, että YouTube kunnioittaa sisällön lähettäjää vastaan tehtyä päätöstä ja poistaa loukkaavan sisällön nopeasti, mikäli sitä vaaditaan tuomioistuinpäätöksellä.

Maanantai-iltapäivällä video oli kuitenkin kadonnut vähin äänin netistä.