perjantai 28. toukokuuta 2010

Turun Sanomat: Hallitus tyri lainmuutoksen

Turun Sanomat, pääkirjoitus: Hallitus tyri lainmuutoksen 27.5.2010

Hallituksen keväinen lupaus uudistaa pikapikaa ulkomaalaislakia venäläisen ja egyptiläisen isoäidin maasta käännyttämisen pyörtämiseksi epäonnistui surkeasti. Lopputulemana ikävään välikäteen ovat joutuneet sekä hallintoratkaisuja tekevät että niitä toimenpanevat viranomaiset. Puhumattakaan itse vanhuksista, joiden Suomeen jäämistä inhimilliset syyt vahvasti puoltavat.

Pääministeri Matti Vanhanen kertoi maaliskuussa hallituksen sopineen ulkomaalaislain rukkaamista siten, että harkintavaltaa inhimillisten perusteiden huomioon ottamiseksi lisätään. Taustalla vaikuttivat Eveline Fadaylin ja Irina Antonovan käännyttämispäätökset, joita oli kritisoitu tasavallan presidenttiä ja kansankirkkojemme arkkipiispoja myöden.

Nyt on käynyt ilmi, ettei hankkeelle ole tapahtunut parissa kuukaudessa juuri mitään. Valmistelusta vastaavan maahanmuuttoministeri Astrid Thorsin avustajan mukaan ”vielä ei ole päätetty, että lakia muutetaan”, mutta ”ei ole myöskään päätetty, että sitä ei muutettaisi” (HS 26.5.).

Itä-Uudenmaan poliisilaitos on tehnyt tilanteesta omat johtopäätöksensä. Se on määrännyt Fadayelin poistumaan Suomesta kesäkuun 13. päivään mennessä. Samanlainen lähtökäsky on tulossa Antonovalle lähipäivinä.

Näihin asti poliisi on noudattanut pidättyvyyttä, jota korkeimman hallinto-oikeuden presidentti Pekka Hallberg sille suositteli. Hallberg esitti erikoislaatuisessa virkakirjeessään maaliskuussa, ettei ole perusteita kiirehtiä KHO:n vähän aikaisemmin vahvistaman käännytyspäätöksen täytäntöönpanoa.

Poliisi ei voi tietenkään loppumattomiin viivyttää lainvoimaisen viranomaispäätöksen toimeenpanoa syyllistymättä itse virkavirheeseen. Ei semminkään, kun edelleen on epäselvää, mikä ulkomaalaislain tarkistuksessa oikein kiikastaa.

Vanhasen lausunnoista päätellen lakiesitykseen liittyy ongelmia, joista pääministeri ei ole perillä. Sisäministeriö ilmoitti puolestaan keskiviikkona, että lakiin voidaan lisätä niin sanottu isoäitipykälä, josta esitys pyritään tuomaan eduskuntaan syksyllä. Fadaylin ja Antonovan kannalta se on liian myöhään.

Kovin vähäpätöisestä nyanssista näyttää siis loppujen lopuksi olevan kysymys. Kun viranomaiset tähän saakka ovat perustaneet ratkaisunsa ulkomaalaislain tulkintaan, jonka mukaan ydinperheen muodostavat äiti, isä ja lapset, vastaisuudessa ydinperheeseen voidaan lukea myös samassa taloudessa elävät isovanhemmat.

Venäjän joukkotiedotusvälineet osoittavat jo toistamiseen lyhyen ajan kuluessa kerrassaan liikuttavaa huolenpitoa omien kansalaisten kohtelusta Suomessa.

Pari kuukautta sitten tulilinjalle joutuivat Turun lastensuojeluviranomaiset, nyt maahanmuuttoviraston karkottajavirkamies, joka pakottaa 82-vuotiaan Irina Antonovan palaamaan Venäjälle.

Moskovan television mukaan vanhusta ei odotakaan kotikaupungissaan Viipurissa turvattu elämänehtoo, vaan kuoleman uhka.