torstai 27. toukokuuta 2010

Turun Sanomat: Maahanmuuttaja ymmärtää Sdp:n johtavien tovereiden näkemyksiä

Turun Sanomat: Maahanmuuttaja ymmärtää Sdp:n johtavien tovereiden näkemyksiä 27.5.2010

Sdp:n puoluekokoukseen tänään matkaava varissuolainen yrittäjä Ahmed Al Chibib , 24, ei ole hätkähtänyt Eero Heinäluoman tai Jutta Urpilaisen kohulausuntoja. Al Chibib on sitä mieltä, että Suomessa asuvat maahanmuuttajat pitäisi työllistää ennen uuden väen houkuttelua. ”Maassa maan tavalla” on taas itsestään selvä periaate, jota suomalaistenkin pitäisi noudattaa ulkomailla.

Ahmed Al Chibibin tie vei 18 vuotta sitten Etelä-Irakin Basrasta saudiarabialaisen pakolaisleirin kautta Turun Varissuolle. Nyt hän on tuomassa Lähi- ja Keski-idän maailmaa turkulaiseen suurlähiöön, sillä liikekeskuksen alakertaan valmistuu kovaa kyytiä basaari. Al Chibib on hankkeen primus motor. Tuhannen neliön ja 17 yrityksen kokonaisuus avaa ovensa 11. kesäkuuta.

– Itse pyöritän elintarvike- ja mattokauppaa. Laitan nykyisen myymäläni Skanssissa kiinni, hän jutustelee.

Ennen avajaisia pitää kuitenkin hoitaa puolueen asioita Joensuussa. Ahmed Al Chibib on ollut kolme vuotta Sdp:n jäsen. Hän johtaa Turun kansainvälistä sos.dem. yhdistystä ja vaikuttaa nuorisolautakunnan varapuheenjohtajana.

Sunnuntaina hän nousi Sdp:n eduskuntavaaliehdokkaaksi. Hän on koittanut onneaan myös kunta- ja eurovaaleissa.

– Se, mitä olen saanut Suomesta, on oikeudenmukaisuus. Kaikilla on mahdollisuus opiskella ja käydä töissä. Irakissa käydessäni huomasin, kuinka korruptoitunutta meno oli. Rikkaat pärjäävät, ihmisellä ei ole väliä. Sosiaalidemokratiassa ihmisellä on väliä, ei rahalla, hän uskoo.

Tulokkaat työllistävät jo nyt tuhansia

Mutta miten sosiaalidemokratiaan sitten sopii eduskuntaryhmän puheenjohtajan Eero Heinäluoman puhe siitä, että työperäistä maahanmuuttoa ei pidä taantuman aikana lisätä, koska tulijat vievät suomalaisten työt? Tai puheenjohtaja Jutta Urpilaisen puheet elämisestä maassa maan tavalla?

Al Chibib ei torju Heinäluoman ajattelua. Hän muistuttaa, että Suomessa on paljon työttömänä olevia pakolaisia ja muita maahanmuuttajia.

– Maahanmuuttajia ei ole onnistuttu kotouttamaan Suomeen. Heitä pitäisi kouluttaa aloille, joissa tarvitaan työvoimaa ja tarjota sitten työharjoittelua. Kaupungillakin on vaikka kuinka paljon töitä, joita hankitaan nyt alihankkijoilta, hän sanoo.

– Jos nyt otamme muualta ulkomailta maahanmuuttajatyövoimaa, niin mitä hyötyä jää siitä väestä, joka täällä jo on?

Tulevaisuudessa toki tarvitaan lisää maahanmuuttajia, jotta hyvinvointivaltio pysyisi pystyssä.

– Muuttajat pitäisi nähdä voimavarana. Suomessa on jo nyt 6 500 maahanmuuttajayritystä, jotka työllistävät 20 500 ihmistä, hän tietää.

Turkulaisdemari hyväksyy myös Urpilaisen lausunnon.

– Jos olen Irakissa, haluan että suomalaiset ovat siellä meidän maamme tavalla eivätkä vaikka ryypiskele kadulla.

Mitään huivikieltoa Al Chibib ei Suomeen silti halua. Kohuttujen isoäitienkin hän sallisi pysyä Suomessa.

Eläkeläiset nuoren miehen vaaliteema

Al Chibib ei missään nimessä allekirjoita väitettä, jonka mukaan Sdp:n ulkomaalaislinja olisi koventunut.

– Urpilainen on nostanut maahanmuuttaja-asiat esille. Nyt meillä on tässä asiassa linja, ennen ei ollut.

Puoluekokousedustaja antaakin johdolle kouluarvosanan 8,5. Hän luottaa voittoon kevään 2011 eduskuntavaaleissa.

Varsinais-Suomen Sdp:lle hän povaa nykyisen neljän paikan sijasta viittä. Yksi läpimenijöistä olisi Ahmed Al Chibib.

– Itse nostan vaaliteemaksi eläkeläiset. He ovat tehneet paljon töitä ja maksaneet veroja. Samoin pienyrittäjien kohtelu on epäoikeudenmukaista. Sitä on parannettava. Isot ketjut ovat syöneet pienet yrittäjät.