tiistai 25. toukokuuta 2010

Uusi Suomi: ”Kaikki kerjäläiset määrättävä Rautatientorille”

Uusi Suomi: ”Kaikki kerjäläiset määrättävä Rautatientorille” 25.5.2010

Perustuslakivaliokunnan puheenjohtaja Kimmo Sasi (kok.) ehdottaa, että kerjäämisen täyskiellon sijaan kerjäläiset voitaisiin määrätä hoitamaan rahankeruunsa vain tietyillä julkisilla paikoilla.

- Jos halutaan olla kerjäläisystävällisiä, voitaisiin kerjääminen rajoittaa Rautatientorille Helsingissä. Jos halutaan olla vähemmän kerjäläisystävällisiä, voitaisiin se rajata Hakaniemen torille tai Töölöntorille, Sasi sanoo Uudelle Suomelle.

Tällä Sasi viittaa siihen, että Helsingin ytimessä kerjäläiset olisivat näkyvämmällä paikalla ja ansaintamahdollisuudet olisivat paremmat.

Sasi toteaa, että kerjäläisten rajaamista tietylle alueelle voitaisiin pitää henkilökohtaisen vapauden rajoittamisena. Jos kerjäämisen kuitenkin katsottaisiin aiheuttavan häiriötä, ei kerjäläisten rajaamisessa tiettyyn julkiseen paikkaan ole Sasin mielestä mitään oikeudellista ongelmaa.

Eilen Ylen A-studiossa toimittaja Timo Harakka kysyi, rikkooko suunniteltu kerjäämiskielto perustuslakia. Suomen perustuslain mukaan jokaisella on oikeus hankkia toimeentulonsa valitsemallaan työllä, ammatilla tai elinkeinolla.

- Ensin pitää miettiä sitä, onko kerjääminen elinkeino. Perinteinen tulkinta on ollut se, että kerjäämistä ei pidetä elinkeinona. Siinä hankitaan tuloja vastikkeetta, ei työtä tekemällä, Sasi tyrmää väitteen.

A-studiossa pohdittiin myös, että kerjäämisen kieltämisestä käytävässä keskustelussa on samoja piirteitä, kuin prostituution kieltämisestä käydyssä keskustelussa vuosituhannen alkupuolella.

- Se on vaikeampi kysymys, onko naisilla oikeus prostituutioon vai ei. Prostituutiossa tehdään työtä vastikkeen saamiseksi, joten sitä voidaan pitää ammattina.

- Kun kerjäät, sähän et tee työtä jota vastaan saisi rahaa, vaan sähän pyydät lahjoitusta. Mun mielestä kerjäämistä on aika vaikea pitää elinkeinona.

Prostituutiota koskevassa lainsäädännössä päädyttiin vuonna 2003 ratkaisuun, jonka mukaan seksin ostamisesta tehtiin kiellettyä. Sasin mielestä vastaavasti kerjäläisille rahaa antavia ei kuitenkaan voida alkaa rankaisemaan.
- Jokainenhan voi lahjoittaa omaisuuttaan. Se on vastoin omaisuudensuojaa.

Sasin mukaan kerjäämisen kieltämistä harkittaessa on puututtava nimenomaan katukerjäämiseen.

Sasin mielestä siinä mentäisiin jo liian pitkälle, että kaikki kerjääminen kiellettäisiin. Tällä hän tarkoittaa sitä, että esimerkiksi sähköpostitse tai kirjeitse tapahtuvan kerjäämisen kieltäminen olisi henkilökohtaisen toiminnan perusteetonta rajoittamista.

Sasi korostaa, että kerjäyssähköpostitkin alkavat olla häiritseviä, jos niitä tulee useita yhdelle ja samalle henkilölle.