perjantai 28. toukokuuta 2010

Radio Rock: Maahanmuuttoministeri Astrid Thors, onko maahanmuuttokriittisyys rasismia?

Radio Rock: Maahanmuuttoministeri Astrid Thors, onko maahanmuuttokriittisyys rasismia? 25.5.2010

Toimittaja
Maahanmuuttoministeri Astrid Thors, puhutaan maahanmuutosta. Onko maahanmuuttokriittisyys rasismia?

Thors
Maahanmuuttokriittisyys ei ole suoraan mielestäni rasismia, mutta kyllä näissä kannanotoissa esiintyy tämmöistä ulkomaalaisvihamielisyyttä. Esiintyy, että tämähän on siis hieno veto joiltakin, että väittää, että "en minä ole vastaan, minä olen kriittinen". Oonks mä "nuorisokriittinen" tai mikäs tämä "kriittinen"-ilmaisu on. Rasismia, suoranaista, esiintyy noin kirjoituksissa harvemmin ja maahanmuuttokriitikot ja hommafoorumilaiset ja vastaavat, nehän tietävät, että miten pitää toimia, ettei syyllistyisi rasismiin.

Toimittaja
Joo, eli puhut sä nyt siitä, että siinä on tällainen veteen piirretty viiva?

Astrid Thors
No, mun mielestä siis tässä on... Esimerkiksi kun tuota on puhuttu, että poliitikkojen pitäisi olla rasismia ja muukalaisvihamielisyyttä vastaan, koska tää niinkun...ne kulkevat käsi kädessä. Mutta esiintyyhän paljon sellaista kirjoittelua, että joku, tietyt ryhmät eivät voi sopeutua Suomeen, koska he ovat sellaisia ja sellaisia. Elikä silloinhan annetaan tiettyjä ominaisuuksia tietyille ryhmille eli ollaan mun mielestä niinkun vihamielisiä, eikä anneta ihmisten itse osoittaa, että "hei, minä olen kyllä sellainen, että mä kyllä pystyn toimimaan suomalaisessa yhteiskunnassa".

Toimittaja
Mutta onhan tässä maahanmuutossa tietysti sellaisia ikäviäkin piirteitä. Esimerkiksi tää kerjäläisjuttu. Varmaan sinäkään et pysty myöntämään, että he ovat jotenkin hirveen odotettuja vieraita täällä, tai heitä toivottais lisää?

Astrid Thors
No, mun mielestä meidän pitää niinkun sanoa, että maahanmuuttoa on monenlaista. On yhtä hyvin niinkun Capmanin ulkomaalaiset asiantuntijat tai Nokian tai jonkun sellaisen yrityksen. Maahanmuuttoa on monentyyppistä. Ja kriitikot yrittävät sanoa, että maahanmuutto on suurinpiirtein sama kuin pakolaiset tai turvapaikanhakijat. Sitten kerjäläiset, nehän ovat Euroopan liikkuvaa kansaa, eivätkä edes välttämättä ole muuttamassa Suomeen. Esimerkiksi Hesarissa, Hesari oli vetänyt eilen otsikon, että nämä kerjäläiset voivat kahden vuoden jälkeen suurinpiirtein saada suomalaista sosiaaliturvaa. No, eivät voi, koska nehän eivät pyrikään rekisteröitymään Suomessa, sehän edellyttää... Tässä on tietyt säännöt. Mutta, tää kerjäläiset, niin sehän on erittäin vaikea ongelma. Ja pitää muistaa, että me olemme yrittäneet hoitaa toisen maailmansodan... Nyt mä vähän menen pitkäks, mutta toisen maailmansodan sanotaan vastuut ja mitä pahaa silloin tapahtui. Ja oikeastaan suhteellisesti enemmän romaneja kaasutettiin toisen maailmansodan aikana kuin mitä, jopa juutalaisia.

Toimittaja
No, se oli sitten aika paljon. Tätä mä en tiennyt.

Astrid Thors
Suhteellisen, suhteellisen!

Toimittaja
Suhteessa koko väkimäärään!

Astrid Thors
Suhteessa koko väkimäärään. Ja sitten niinkun jotenkin on ollut kannen alla eräissä maissa, ja heidän tilanteensa on hirveästi huonontunut nyt, kun tuota sosiaaliturva huononee, sosiaaliset olot ovat huonontuneet.

Toimittaja
Okei, sä puhut heistä ikäänkuin uhreina, ja varmasti näin. Mut mites sitten sellainen, et kumpi tässä on tavallaan ensin ollut, muna vai kana. Että jos ajatellaan nyt esimerkiksi tätä kerjäläispossea, joka on tullut Romaniasta tänne, jota ei edes Romaniassa toivota. Tai he ei sinnekään niinkun oikein istu tähän kulttuuriin. Niin, jos on olemassa tietty kansanosa, joka ei nyt ole vaan valmis tekemään mitään, tai on niinkun aina...et mikä tahansa on helpoin tie saada se oma penni, olkoon se miten rikollista tahansa, niin sillä tavalla ansaita se. Niin miksi meidän pitäis sitten ikäänkuin auttaa ja paapoa heitä, jos he eivät kerta itse laita tikkua ristiin?

Astrid Thors
Oot sä puhunut jonkun, heidän kanssaan?

Toimittaja
Oon mä sen verran puhunut...

Astrid Thors
Kenen?

Toimittaja
... että kun ovat kysyneet rahaa, niin oon todennut, että ei.

Astrid Thors
Oot sä sen, mutta oot sä kysynyt, että haluavatko he tehdä töitä, ja millä verukkeella heitä on houkuteltu esimerkiksi tänne? Tässä on...se mikä on mun mielestä mielenkiintoista, että tämä ongelma on hirveän suuri, mutta miksei puhuta sitten enemmän, et miten paljon meillä on öriseviä ukkoja jossain tuota parkin...tai puiston penkillä tai niinkun vastaavasti. Että tässä on varmaan...on sekä uhreja että sitten jotkut niinkuin tällaiset tekijät, jotka ovat houkutelleet. Mutta on esimerkiksi tämä kuuluisa Ahvenanmaa, jonne he tulevat myöskin lautan mukana. Siellä heille tarjottiin työtä, ja he ovat ruvenneet, muutama perhe, on ruvennut ihan tekemään töitä. Mutta se, eihän, eihän, kyllähän Suomessa on aika vähän töitä, mihin heillä olisi edellytyksiä, se on totta.

Toimittaja
Jos ei kieltä osaa ja mitäs muita ongelmia siinä on nyt sitten...

Astrid Thors
Joo, joo.

Toimittaja
Joo, ymmärrän kaiken. Mutta mitkä ne nyt sitten on nää asiat, joilla heidät on tänne houkuteltu? Sen verran ehkä mäkin junttina tästä nyt ymmärrän, että...

Astrid Thors
Sä oot ministeriainesta!

Toimittaja
No niin! Näköjään, mä poltan muuten vielä röökiä, mutta se voidaan korjata vielä. Niin tv:stä katselin dokumenttia Ylen kanavilta tossa aikasemmin keväällä ja siellä tuli pätkää, missä on huippuhienoja asuntoja näollä kerjäläiskuninkailla ja tää on niinkun suurta ihmisbisnestä, missä nää kerjäläiset pakotetaan kadulle tavalla tai toisella. Heidät jopa käsketään tekemään lapsia, jotta he kerjäisivät enemmän ja harjoittelee vammaisen kävelytyylin, jotta he saavat lisää, ja tekee niinkun maksisäälittäviä heistä vain sillä verukkeella, että saadaan sitten rahaa ja pyramidimallisesti raha kerääntyy huipulle. Onks se tällasta rikollista ihmisbisnestä?

Astrid Thors
Tässä varmaan on olemassa myös rikollista ihmisbisnesstä. Muun muassa tässähän on pitkään ollut olemassa dokumentteja, että lapsia annetaan pois adoptoitavaksi. Mistä on kysymys? Ja he elävät omassa niinkun yhteiskunnassaan muun yhteiskunnan ulkopuolella näissä Keski- ja Itä-Euroopan maissa. Ei ole kieltäminen, että tässä on niinkun tän tyyppistä, mutta yleensähän, sanotaan näin, että paljonks se auttaa, että uhreja niinkun sitten ensimmäiseks rangaistaan ja se, joka on niinkun alimmalla tasolla. Eiks pitäisi päästä näihin, jotka ovat sitten järjestämässä näitä asioita?

Toimittaja
Kyllä. Joo. Ainoo vaan että se näkyvin osa täällä meillä on kadulla, eikä me koskaan nähdä sitä kouraa, mikä sieltä ikään kun yrittää tarttua.