maanantai 24. toukokuuta 2010

HS: Poliisi kehotti egyptiläisisoäitiä ostamaan menolipun

Helsingin Sanomat/STT: Poliisi kehotti egyptiläisisoäitiä ostamaan menolipun 24.5.2010
Ilta-Sanomat/STT: Poliisi egyptiläisisoäidille: Osta menolippu
YLE Uutiset: Paatero: Ulkomaalaislakiin tuskin muutoksia
MTV3: Isoäidin lähdettävä kesäkuussa (video)
Svenska YLE: Eveline Fadayel utvisas (uutinen, video)

Egyptiläisen isoäidin Eveline Fadayelin on poistuttava maasta ennen kesäkuun puoliväliä. Itä-Uudenmaan poliisi kehotti häntä tänään ostamaan matkalipun kotimaahansa.

Fadayel sai kielteisen päätöksen hakemukseensa maahanmuuttovirastolta vuonna 2009. Helsingin hallinto-oikeus ja Korkein hallinto-oikeus ovat sittemmin hylänneet Fadayelin valitukset.

Hän on omaistensa mukaan riippuvainen Suomessa asuvista lapsistaan eikä pärjäisi yksin Egyptissä.

Keväällä maahanmuuttovirasto hylkäsi Fadayelin hakemuksen, koska "hakija ei ole ulkomaalaislain tarkoittamalla tavalla Suomessa asuvan perheenkokoajan perheenjäsen". Myöskään "kiinteän perhe-elämän jatkamisen tai täyden riippuvuuden perusteella" Fadayelille ei voitu myöntää oleskelulupaa.

_____________________________________________

Ilta-Sanomat/STT: Poliisi egyptiläisisoäidille: Osta menolippu

Egyptiläisen isoäidin Eveline Fadayelin on STT:n tietojen mukaan poistuttava maasta ennen kesäkuun puoliväliä. Itä-Uudenmaan poliisi kehotti häntä maanantaina ostamaan matkalipun kotimaahansa.

Fadayel on saanut ainakin kaksi kielteistä oleskelulupapäätöstä. Hän on omaistensa mukaan riippuvainen Suomessa asuvista lapsistaan eikä pärjäisi yksin Egyptissä.

Helsingin poliisi ei kerro, onko toiselle paljon julkisuutta saaneelle naiselle, venäläiselle Irina Antonovalle, annettu määräaika poistua maasta.

Käännytykset pantiin jäihin maaliskuussa, kun tuli puhetta ulkomaalaislain lievennyksestä. Mitään varsinaista lakihanketta ei ole kuitenkaan vireillä.

Eduskunnan hallintovaliokunnan puheenjohtajan Tapani Töllin (kesk.) mukaan pallo on Eurooppa- ja maahanmuuttoministeri Astrid Thorsilla (r.), jonka tapaamista valiokunta odottelee lähiaikoina.

Käännytykset eivät poliisiylijohtajan mukaan kuitenkaan voi enää odottaa.

-Aikoinaan arvioitiin, ettei kiireellistä käännytysperustetta ole olemassa. Nyt aikaa on kulunut sen verran, että lainmukainen toimenpide täytyy tehdä, poliisiylijohtaja Mikko Paatero sanoi.

___________________________________________________

YLE Uutiset: Paatero: Ulkomaalaislakiin tuskin muutoksia

Poliisiylijohtaja Mikko Paateron mukaan ulkomaalaislakiin ei ole lähiaikoina odotettavissa muutosta. Paljon julkisuutta saaneiden ulkomaalaisten isoäitien käännytysten toimeenpanon keskeyttämistä ei näin ollen jatketa. Itä-Uudenmaan poliisi vaatii egyptiläistä isoäitiä Eveline Fadayelia poistumaan maasta kesäkuun puoliväliin mennessä.

Oleskelulupansa kanssa kamppaillut egyptiläinen isoäiti Eveline Fadayel on saanut Itä-Uudenmaan poliisilta kehotuksen poistua maasta kesäkuun 13. päivään mennessä. Fadayelin pojan Gerges Maherin mukaan perhe sai kutsun poliisilaitokselle viikko sitten ja maanantaina aamukymmeneltä heille kerrottiin käännytyksestä.

Vielä maaliskuun lopussa Korkein hallinto-oikeus ja Poliisihallitus tiedottivat, ettei poliisi toistaiseksi käännytä tapahtumien keskiössä olleita ulkomaalaisia isoäitejä. Silloin poliisiylijohtaja Mikko Paatero korosti kiireettömyyttä asian käsittelyssä.

Painavin syy käännytysten keskeyttämiselle oli ulkomaalaislain muuttaminen siten, että inhimilliset syyt voitaisiin huomioida yksittäistapauksissa. Nyt poliisiylijohtaja Paatero suhtautuu lain muuttamiseen pessimistisesti.

- Jos lainsäädäntö olisi tullut nopeasti eli se olisi tullut kevään aikana tai ennen ennen kesälomia, niin voi olla, että tietenkin sillä olisi ollut joku vaikutus. Nyt on selvää, ettei sellaista lakia ole tulossa eikä kukaan edes tiedä, koska sellaista on tulossa, jolloin ei poliisilla ole mitään mahdollisuuksia pitkittää tätä asiaa enää.

Paatero sanoo käyneensä keskusteluja Itä-Uudenmaan poliisin kanssa ja pitää käännytyskäytäntöä normaalin mukaisena.

- Poliisihallituksella ei ole mitään toimivaltaa. Toimivalta on suoraan Itä-Uudenmaan poliisilaitoksella ja sitten tämän toisen tapauksen osalta Helsingin poliisilaitoksella.

Paatero korostaa, että poliisin on noudatettava oikeuden päätöksiä.

- Siinä ei ole mitään vaihtoehtoja. Jos joku nopea ratkaisu olisi tullut niin saattaisi olla, että sitä tilannetta olisi voitu miettiä mutta joka tapauksessa tällaista ei ole näköpiirissä.

YLE Uutiset ei tavoittanut illalla maahanmuuttoministeri Astrid Thorsia, joka on luvannut selvittää toukokuun puoleen väliin mennessä, millaisia seurauksia ulkomaalaislain oleskelulupakäytännön löyhentämisellä olisi.

_______________________________________________

Svenska YLE: Eveline Fadayel utvisas

Egyptiskan Eveline Fadayel utvisas och hon ska lämna Finland senast den 13 juni. Fadayel har besökt polisstationen och fått besked om utvisningsdatumet.

Fadayels son Gerges Maher bekräftar att familjen fått besked om att farmodern ska vara ute ur Finland den 13 juni. Han har nu lämnat in en brottsanmälan om fallet till Vandapolisen. Familjen är ledsen och överraskad över beslutet - men tänker inte ge upp hoppet.

Frågan om Fadayel ska få stanna eller inte har väckt stor uppmärksamhet. Det har bland annat samlats in namn och ordnats demonstrationer för att Fadayel och ryskan Irina Antonova skulle få stanna i Finland.

I mars beslöt polisen att inte verkställa utvisningen av kvinnorna, eftersom en snabb ändring av utlänningslagen diskuterades.

Nu har Fadayel har fått besked om när hon ska vara ute ur landet. Irina Antonova har inte meddelats när hon utvisas, men utlänningspolisen uppger att utvisningen förbereds.