torstai 27. toukokuuta 2010

HS: Eduskunnassa vaadittiin kerjäämisen kieltämistä lailla

Helsingin Sanomat: Eduskunnassa vaadittiin kerjäämisen kieltämistä lailla 26.5.2010

Eduskunnassa vaadittiin myöhään keskiviikkona kerjäämisen kieltämistä yleisillä paikoilla, kun käsittelyssä oli lakialoite järjestyslain muuttamisesta. Kovin vilkasta keskustelu ei ollut, kun käsittelyn alkaessa puolenyön paikkeilla salissa oli neljä kansanedustajaa ja puhemies.

Lakialoitteen ensimmäinen allekirjoittaja Juha Hakola (kok) totesi, että nykyinen järjestyslaki ei mahdollista kerjäämisilmiöön puuttumista. Aikaisemmin kuntakohtaisina voimassa olleissa järjestyssäännöissä kerjääminen oli kielletty. Nykyisellään voimassa oleva järjestyslaki tuli voimaan vuonna 2003, ja siinä kerjäämiskielto poistettiin.

"Lienee syytä kuitenkin korostaa, että tällä lakialoitteella on tarkoitus muuttaa järjestyslakia. Tämä lainmuutos ei siis koske luvanvaraista rahankeruuta, ei katusoittoa eikä taiteellista esiintymistä yleisellä paikalla. Myöskään vaalirahoitukseen tällä lailla ei ole yhtymäkohtia", hän sanoi.

Hakolan havaintojen mukaan kerjääminen ja rikosten tekeminen ovat rinnakkaisia ja osin päällekkäisiä ilmiöitä. Hän katsoo, että osa kerjäläisistä ei tyydy pelkästään kerjäämiseen vaan syyllistyy myös erilaisiin varkausrikoksiin.

Aloitteen ajajat katsovat, että kerjäämisen kieltämisellä voitaisiin kohentaa kaupunkiviihtyvyyttä. Samalla myös omaisuusrikollisuus vähenisi sekä kerjäläisten osin luvaton leiriytyminen loppuisi.

Kerjäämisen kieltäminen poistaisi samalla houkutusta tulla Suomeen ilman työtä, he katsovat.

Lakialoitteen ajajien mukaan järjestyslain tarkoituksena on edistää yleistä järjestystä ja turvallisuutta yleisillä paikoilla. Järjestyslakiin on kirjattu ja tulee heidän mukaansa kirjata sellaiset yleiseen järjestykseen ja turvallisuuteen vaikuttavat kiellot, jotka selkeästi kertovat, millainen käyttäytyminen ei ole hyväksyttävää.

Lain tarkoituksena on antaa poliisille ja muille toimijoille selkeät säännökset ja toimivalta turvallisuuden säilyttämiseksi. Kansanedustajat ehdottavat yksinkertaisesti järjestyslakiin kirjausta, jonka mukaan "kerjääminen yleisellä paikalla on kielletty".

"Kerjäämisellä toimeentulon hankkiminen EU:ssa on ihmisarvoa alentava eikä näin ollen voi myöskään olla sopiva tapa hankkia elantonsa. On myös päivänselvää, ettei täällä Suomessa ole mahdollista kustantaa asuntoa, ruokaa ja elämistä pelkällä kerjäämisellä", poliisikansanedustaja Hakola sanoi.

Ammattiveli Petri Salo (kok) tuki aloitetta. "Ammattikerjääminen ei ole ainoastaan pääkaupunkiseudun ongelma, vaan se on levinnyt eri muodoissaan maakuntakaupunkeihin", hän sanoi.

Aloite siirtyi hallintovaliokunnan käsittelyyn.