keskiviikko 26. toukokuuta 2010

Ilta-Sanomat: Venäläislehti: Suomi lähettää mummon kuolemaan

Ilta-Sanomat: Venäläislehti: Suomi lähettää mummon kuolemaan 26.5.2010
MTV3: Asiantuntija: Isoäidin käännytystapaus kaikkiaan herkkä aihe Venäjällä
Verkkouutiset: Venäläisviestimet suomivat Irina-mummon käännytyspäätöstä
YLE Uutiset: Stubb: Venäjän median painostus ei saa vaikuttaa isoäitien kohteluun

Suomesta Venäjälle käännytettäväksi määrätyn Irina Antonovan, 82, kohtalo kiinnostaa yhä enemmän Venäjän mediaa, jossa suomalaisviranomaisille ei juuri ymmärrystä jaella.

- Suomalaiset lähettävät mummon kuolemaan, otsikoi esimerkiksi Gudok.ru-lehti.

- Suomen viranomaiset vastaan venäläinen isoäiti, jatkoi Rosbalt-uutistoimisto.

- Suomalaiset byrokraatit karkottavat maasta venäläisvanhuksen, otsikoi puolestaan Liga Novosti.

Venäjän kansalaiskamarissa oikeusjärjestelmän kontrollista vastaava Anatoli Kutsherena antoi lisäksi tiistaina varsin kovasanaisen lausunnon Suomesta uutistoimisto Interfaxin haastattelussa.

Kutsherenan mukaan suomalaisten viranomaisten toiminta osoittaa jälleen kerran, ettei ihminen merkitse heille mitään, vaan he suhtautuvat leväperäisesti kansainvälisiin sopimuksiin ja lakeihin.

Uutistoimisto Ria Novostin mukaan Irina Antonovan tyttärellä on jopa hallussaan suomalaisen lääkärin antama todistus siitä, että karkotus voi johtaa isoäidin kuolemaan. Kopio paperista on perheen kertoman mukaan lähetetty myös poliisille.

Vakavasti sairaan, pyörätuolissa istuvan Antonovan käännytys pantiin keväällä jäihin mahdollista lakimuutosta odotellessa. Lain uudistaminen ei ole kuitenkaan edennyt oletetulla vauhdilla, joten poliisiylijohtaja Mikko Paateron mukaan käännytys on pantava nyt lain mukaan täytäntöön.

Vantaan poliisi määräsi jo tämän viikon maanantaina vastaavanlaisen kohun kohteena olevan egyptiläisen Eveline Fadayelin poistumaan Suomesta 13. kesäkuuta mennessä.

Venäjän pääministeri Vladimir Putin saapuu Matti Vanhasen vieraaksi torstaina Lappeenrantaan. Venäläismedian kiinnostuksen perusteella voi olettaa, että pääministerit joutuvat ottamaan käännytyskohuun kantaa tiedotustilaisuudessaan.

________________________________________

MTV3: Asiantuntija: Isoäidin käännytystapaus kaikkiaan herkkä aihe Venäjällä

Venäläiset ovat arvostelleet räväkästi suomalaista ulkomaalaislakia kahden isoäidin käännytystapauksessa. Aleksanteri Instituutin johtaja Markku Kivinen pitää MTV:n uutisten haastattelussa venäläisten huolta isoäidistä vain yhtenä ulottuvuutena keskustelussa, joka koskee venäläisten oikeuksia ulkomailla.

- Tämä on houkutteleva aihe venäläisille, koska isoäidit ovat olleet perinteisesti sellaisia, jotka ovat pitäneet koko maata pystyssä. Se on asia, joka siellä on ollut arvossaan ja johon on nyt helppo tarttua, Kivinen valottaa.

Poliisi ilmoitti eilen, että venäläisen Irina Antonovan ja egyptiläisen isoäidin Eveline Fadayelian käännytykset pannaan täytäntöön, sillä muutosta ulkomaalaislakiin ei ole kuulunut. Hallitus lupasi jo muutama kuukausi sitten nopealla aikataululla muutoksen käännytyksiä koskevaan ulkomaalaislakiin. Poliisiylijohtaja Mikko Paatero sanoi tänään, että poliisi ei enää voi jäädä odottamaan mahdollista lakimuutosta.

Kivisen mukaan venäläiset ihmettelevät, missä on vallan vertikaali Suomessa. Presidentti ja pääministeri ovat sanoneet, että ulkomaalaislakiin pitää saada muutos, mutta siitä huolimatta mummot käännytetään maasta. Isoäitien tilanne on varmasti myös ajankohtaisuutensa takia noussut aiheeksi Venäjällä, sillä pääministeri Vladimir Putin tapaa huomenna Matti Vanhasen Lappeenrannassa.

"Venäjän hyvinvoinnin ongelma valtava"

Kivisen mielestä venäläisellä julkisuudella on "aika paljon" lobbausvoimaa Suomessa, jos se vauhdittaa lain etenemistä isoäitien osalta.

- Tässähän on vätystelty jo jonkin aikaa, ja nyt sitten pannaan tuulemaan, Kivinen hymyilee.

Eräs venäläinen verkkolehti tulkitsee jutussaan, että "suomalaiset lähettävät isoäidin kuolemaan". Kivisen mielestä tällaiset lauseet ovat hyvin tarkoitushakuisia.

- Sehän ei ole kovin johdonmukaista, jos ajatellaan, että Venäjällä isoäidit kuolisivat, Kivinen sanoo.

Kivisen mukaan Venäjällä on isoja sosiaalisia ongelmia, esimerkiksi eläkejärjestelmä ei ole kehittynyt samaa vauhtia reaalipalkkojen nousun kanssa. Myös vanhustenhuolto on retuperällä.

- Tämä on kaiken kaikkiaan herkkä aihe. Tietenkin propagandistisesti tämä asia esitetään nyt tällä tavalla, että Suomessa oleva venäläisisoäiti on ainoa tapaus, jolla on hankaluuksia. Venäjän hyvinvoinnin ongelma on valtava ja itse asiassa suomalaisilla olisi siinä aika paljon annettavaakin - pohjoismaiset hyvinvointivaltiothan ovat kuitenkin kaikkein parhaiten toimivia hyvinvointivaltioita, Kivinen muistuttaa.

____________________________________________

Verkkouutiset: Venäläisviestimet suomivat Irina-mummon käännytyspäätöstä

Venäjän viestimet arvostelevat kärkevästi Suomea iäkkään venäläisvanhuksen käännyttämisestä takaisin kotimaahansa.

Vakavasti sairas Irina Antonova, 82, ei ole saanut oleskelulupaa jäädäkseen asumaan Suomen kansalaisuuden aikanaan saaneen tyttärensä luo Helsinkiin.

- Suomalaiset lähettävät isoäidin kuolemaan, otsikoi venäläinen Gudok.ru-verkkolehti keskiviikkona.

Korkein hallinto-oikeus eväsi Antonovan oleskelulupahakemuksen maaliskuussa. Antonovan tytär Natalia Käärik on kertonut toimittaneensa sen jälkeen poliisille lääkärinlausunnon, jonka mukaan hänen äitinsä terveydentila ei ehkä kestäisi muuttoa Venäjälle.

- Meillä on suomalaisen lääkärin lausunto siitä, että karkotus johtaa kuolemaan, Käärik on kertonut venäläisviestimille news.ru -verkkosivuston mukaan.

Käärik on kertonut äitinsä halvautuneen kolmesti sekä kärsivän sydänvaivoista ja kovasta astmasta.

- Hän ei ole enää yli vuoteen noussut vuoteesta eikä hän pysty huolehtimaan itsestään.
- Venäjällä hänellä ei ole ketään eikä mitään, hän kertoi Baltinfo-uutistoimistolle.

Käärikin mukaan hänen äidillään ei ole myöskään kotia, mihin palata. Viipurin-asunto on myyty ja Antonovalla ei ole siten enää virallista kotipaikkaa Venäjällä, mikä saattaisi tehdä hoitopaikan hankkimisen hankalaksi venäläisbyrokratiassa.

"Terveydellistä riskiä ei oteta"

Helsingin poliisi aikoo panna Antonovan käännytyspäätöksen toimeen "ennen kesälomia", kertoo ylikomisario Kaj Wahlman ulkomaalaispoliisista. Hänen mukaansa käännytyksen toimeenpanossa voidaan kuulla terveydenhuollon viranomaisia.

- Ei tässä terveydellistä riskiä olla ottamassa, hän sanoi STT:lle keskiviikkona.
Joskus käännytettäviä on viety rajalle ambulanssillakin.

Antonovan tapaus noussee esiin torstaina, kun pääministeri Matti Vanhanen tapaa pääministeri Vladimir Putinin Lappeenrannassa.

Yksittäisten kiistatapausten käsitteleminen pääministeritapaamisissa ei ole uutta. Viime vuonna Vanhanen ja Putin keskustelivat kahteenkin otteeseen Anton Salosen lapsikaappaustapauksesta.

___________________________________________________

YLE Uutiset: Stubb: Venäjän median painostus ei saa vaikuttaa isoäitien kohteluun

Ulkoministeri Alexander Stubb ei pidä huolestuttavana käännytysuhan alla olevasta Irina Antonovasta Venäjällä syntynyttä mediakohua. Stubbin mielestä isoäitien kohteluun liittyvää lainsäädäntöä voisi sinänsä muuttaa mutta Stubb ei halua ottaa huomioon venäläisten tiedotusvälineiden painostusta.

Ulkoministeri Stubb sanoo YLE Uutisille, että isoäitien tapauksiin olisi sovellettava tervettä järkeä ja inhimillistä näkökulmaa eli isoäidit saisivat jäädä maahan. Ellei tämä onnistu lakeja voidaan muuttaa. Stubbin mielestä Venäjältä tulevan painostuksen ei kuitenkaan tulisi vaikuttaa asiaan.

- Yksi asia on päivänselvä, suomalainen virkamies tai suomalainen poliitikko ei todellakaan pelaa venäläisen median pillin mukaan. Meillä on oikeusvaltio ja pidämme siitä kiinni sanoipa Venäjän media ihan mitä tahansa, Stubb totesi.

Venäläiset tiedotusvälineet ovat arvostelleet Suomea rankasti 82-vuotiaan Irina Antonovan käännytyspäätöksestä. Antonovan tytär on naimisissa suomalaisen kanssa mutta Suomen lainsäädännön mukaan Irina Antonovalle ei voida myöntää oleskelulupaa. Suomessa on viime aikoina myös keskusteltu egyptiläisen Eveline Fadayelin tapauksesta. Fadayel on saanut maastapoistumiskehoituksen poliisilta.