tiistai 25. toukokuuta 2010

HS: Maahanmuuttajat keskittyvät Itä-Helsingin vuokrataloihin

Helsingin Sanomat: Maahanmuuttajat keskittyvät Itä-Helsingin vuokrataloihin 25.5.2010

Maahanmuuttajat keskittyvät kaupungin vuokrataloihin etenkin Itä-Helsingissä, Helsingin asuntotoimiston tilastot kertovat. Kaupunki onkin valmistelemassa ohjelmaa, jossa pyrittäisiin ehkäisemään ennalta kielteistä eriytymistä.

Jo reippaasti yli kolmannes Myllypuron vuokra-asuntoja hallinnoivan kiinteistöyhtiön vuokralaisista on maahanmuuttajia. Yhtiössä on 3 200 vuokralaista.

Lähes 2 500 maahanmuuttajaa asuu myös Vuosaaren, Meri-Rastilan sekä Kallahden kaupungin 43 vuokratalossa. Niissä on yhteensä 7 000 asukasta.

Kaupungin Kontulan 2 800 vuokra-asunnon asukkaista on myös kolmannes maahanmuuttajia. Sama tilanne on myös Vesalassa.

Itäisistä kaupunginosista löytyvät useimmiten myös ne yksittäiset vuokratalot, joissa jo yli puolet asukkaista on jossain muualla kuin Suomessa syntyneitä.

Keskittymisen ennätystä johtaa talo, jonka vuokralaisista on peräti 66 prosenttia maahanmuuttajia.

Kaikissa kaupungin vajaassa 45 000 vuokra-asunnon asukkaasta joka viidennes on maahanmuuttaja.

Vähiten ulkomaalaistaustaisia on vuokralla Käpylän Helsingin kansanasunnoissa, vain seitsemän prosenttia. Myös Vallilan, Herttoniemen ja Maunulan vuokrataloissa maahanmuuttajien osuus jää hieman yli kymmeneen prosenttiin.

Myös kaupungin asuntojonossa odottaa paljon maahanmuuttajia. Asuntoa hakee muun muassa yli 500 suurperhettä, joissa on yhteensä 3 000 perheenjäsentä.

Monet perheistä ovat peräisin Somaliasta, kun turvapaikan hakijoiden perheitä yhdistetään.

Vuokrataloista vapautuu erittäin harvoin suuria perheasuntoja. Vain yksi kuuden huoneen asunto tulee uudelleen vuokrattavaksi vuodessa, viiden huoneen asuntoja tulee tarjolle alle 20 kappaletta.