tiistai 25. toukokuuta 2010

YLE: Isoäiti Antonovan käännyttämistä jatketaan

YLE Uutiset: Thors lupaili lakia mummojen käännytyksistä liian pian 25.5.2010
Isoäiti Antonovan käännyttämistä jatketaan
Venäjän media ryöpyttää Suomea

Maahanmuuttoministeri Astrid Thors sanoo ymmärtävänsä poliisin päätöksen käännyttää ulkomaiset isoäidit Suomesta. Poliisi aikoo jatkaa käännytyksiä, koska lakiin ei olekaan tulossa nopeasti muutosta, jolla isovanhempien oleskeluluvan saamista olisi löyhennetty. Thors myöntää, että aikataulu oli liian tiukka.

Poliisi aikoo karkottaa Suomesta kesäkuussa venäläisen ja egyptiläisen isoäidin, joiden käännytystä omaistensa luota on vastustettu näkyvästi. Poliisi keskeytti isoäitien käännytyksen maaliskuussa, koska ulkomaalaislaislakia oli tarkoitus muuttaa niin, että yksittäistapauksissa olisi voitu ottaa huomioon inhimilliset syyt.

Aikeista huolimatta lakiin ei kuitenkaan ole lähiaikoina tulossa muutosta. Ministeri Thors (r.) arvioi vielä kevättalvella, että uusi laki voitaisiin saada parhaassa tapauksessa voimaan jo ennen eduskunnan kesätaukoa. Thors myöntää, että aikataulu oli liian tiukka.

- Olimme siinä uskossa, että olisi ollut keveämpiä mahdollisuuksia edetä. Selvitimme kevään aikana, olisiko ollut mahdollista selventää käytäntöä nopeammalla tavalla kuin lakia muuttamalla, mutta asiantuntijat ovat todenneet että se ei ole mahdollista. Nyt lähdetään valmistelemaan lakimuutosta, Thors sanoi tiistaina.

Lakimuutosta ei ole kuopattu

Thors sanoo ymmärtävänsä, että uutta lakia odottanut poliisi käännyttää venäläisen Irina Antonovan ja egyptiläisen Eveline Fadayelin maasta.

- Tällä hetkellä ei ole muuta tietoa kuin että heillä ei ole laillista oikeutta oleskella Suomessa. Jokainen viranomainen toimii omien velvoitteidensa mukaisesti.

Thorsin mukaan lakimuutos ulkomaalaisten isovanhempien oleskeluluvista ei ole silti tyssännyt mihinkään.

- On keskusteltu siitä, että vain rajatuissa tapauksissa muilla kuin lähiomaisilla olisi oikeus jäädä maahan. Puhumme sellaisista tapauksista, joissa olisi kohtuutonta, että ei saisi olla täällä laillisesti oleskelevan omaisensa luona.

Thorsin mukaan yksi edellytys maahantulolle on se, miten muu perhe pystyy huolehtimaan isovanhempansa toimeentulosta.

____________________________________________

Isoäiti Antonovan käännyttämistä jatketaan

Helsingin poliisilaitos jatkaa venäläisen Irina Antonovan käännytyksen toimeenpanoa normaalissa aikataulussa, sanoo komisario Kaj Wahlman Helsingin ulkomaalaispoliisin vastaanottoyksiköstä.

Käännytyksen valmistelut alkavat olla valmiina ja käännytyspäätöksen täytäntöönpano tapahtuu todennäköisesti ennen juhannusta, sanoo Wahlman.

Antonova on toinen runsaasti keskustelua herättäneistä isoäideistä, joita ollaan käännyttämässä maasta, vaikka heidän omaistensa mukaan he eivät terveydentilansa vuoksi tulisi toimeen kotimaassaan. Suomen ulkomaalaislain mukaan isoäidit eivät voi saada oleskelulupaa, koska he eivät kuulu ydinperheeseen.

Toinen isoäideistä, egyptiläinen Eveline Fadayel sai Itä-Uudenmaan poliisilta maanantaina kehotuksen poistua maasta kesäkuun puoliväliin mennessä.

Maahanmuuttovirasto teki käännytyspäätökset maaliskuun alussa ja asia herätti voimakkaan keskustelun käännytystä vastaan. Käännytys laitettiin jäihin ja ulkomaalaislakiin odotettiin muutosta, joka mahdollistaisi inhimillisten tekijöiden huomioonottamisen käännytyksissä. Poliisiylijohtaja Mikko Paateron mukaan lainmuutosta ei ole nyt näköpiirissä eikä perusteita käännytysten viivyttämiselle ole olemassa.

___________________________________________

YLE Uutiset: Venäjän media ryöpyttää Suomea

Venäjän media arvostelee Suomea rankasti Irina Antonovan karkottamisesta. Ryöpytyksen aloitti Venäjän television ykköskanava, ja muut seurasivat perässä.

Kyse on 82-vuotiaan vanhuksen Irina Antonovan karkottamisesta Suomesta takaisin Viipuriin.

Antovan tytär on naimisissa suomalaisen kanssa, mutta äidille ei Suomen lakien mukaan voida myöntää oleskelulupaa.

”Vanhus kuolisi Venäjällä”

Ykköskanavan jutussa näytettiin pyörätuolissa kulkevaa vanhusta, jota myös haastateltiin. Jutussa sanottiin, että vanhusta uhkaa kuolema, jos hänet pakotetaan palaamaan Venäjälle. Ohjelmassa kerrottiin myös, että karkotuspäätöksen on tehnyt yksi maahanmuuttoviraston virkamies, vaikka tuhannet suomalaiset ovat vastustaneet karkotusta, heidän joukossaan presidentti.

Pääministeri Vladimir Putin saapuu loppuviikosta Suomeen ja tapaa pääministeri Matti Vanhasen torstaina Lappeenrannassa. Putin ja häntä seuraava Venäjän media ottanevat Antonovan tapauksen esille suomalaisten kanssa käytävissä neuvotteluissa.

Venäjän tavoitteena on saada Suomen kanssa aikaan erillissopimus, joka takaisi venäläisille maahanmuuttajille muita maahanmuuttajaryhmiä paremman aseman. Ulkoministeriö on jo kertaalleen torjunut Venäjän asiasta tekemän esityksen.

"Ei mitään salaliittoja"

Aleksanteri-instituutin johtajan Markku Kivisen arvion mukaan Suomea voimakkaasti kritisoivan uutisoinnin ajoittuminen Putinin vierailun alle ei anna aihetta salaliittoteorioille.

- Ei siitä kannata vetää mitään kovin railakkaita johtopäätöksiä. Venäjän mediahan on kansallismielistä, eli kaikki tällaiset asiat kaivetaan esiin, mutta siihen ei liity mitään sellaista, että Putinin vierailun yhteydessä tässä asiassa tapahtuisi mitään erityistä käännettä. Eikä missään muussakaan Suomen ja Venäjän välisissä suhteissa, Kivinen sanoo.

Kyse on Kivisen mukaan arkisista asioista, joita venäläinen kansallismielinen media mielellään käsittelee. Venäjä ei siis pohjusta mitään erityistä suunnitelmaa vierailun varalle.

- Siinä ei kannata ainakaan nähdä mitään systemaattista suunnitelmaa, että nyt haluttaisiin Suomen kanssa nimenomaan vääntää asiasta, vaan nämä ovat arkisia juttuja, jotka vääjäämättä tulevat esiin, jos on kansallispatrioottinen mieliala.

Neuvostoliiton aikana lehdistö teki kommunistisen puolueen propagandatyötä. Venäläistä uutisointia ohjaa tällä hetkellä yleisesti Venäjällä vallitseva kansallis-patriotistinen henki, eikä käskyjä tule Kremlistä ainakaan tämän tyyppisissä asioissa.