sunnuntai 23. toukokuuta 2010

Journalisti: Adrián Soto: Turha hakea vastakkainasettelua

Journalisti 10/2010: Adrián Soto: Turha hakea vastakkainasettelua

Maahanmuutto on kuuma teema ensi vuoden eduskuntavaaleissa. Olisi hyvä, jos suomalainen keskustelu pääsisi vihdoinkin ylös suosta, jossa se on ollut jo pitkään.

Maahanmuutto käsitteenä tuli valtionhallintoon noin kymmenen vuotta sitten. Syntyi muun muassa monia kotouttamisprojekteja, kun virkamiehet ilmeisesti halusivat olla poliittisesti korrekteja. Pian lehdistössä alettiin käyttää halventavaa mamu-nimitystä.

Kun lehdistö usein lähtee liikkeelle mustavalkoisella kysymyksenasettelulla, ääriryhmät saavat avoimen valtakirjan riehua netissä. Verkosta löytyy juuri nytkin teksti, jonka Suomen laki kieltää (www.palautus.org): ”Väkivallalla luomme paineita monikultturisteja vastaan. Kuka ei pelkäisi henkensä edestä, jos aktiivisimmat monikultturistajat kokevat väkivaltaisen kuoleman. Laajamittainen väkivalta tekee Suomesta vähemmän houkuttelevan asuinpaikan vierasperäiselle väestölle, jolloin poismuuttaminen alkaa olla houkuttelevampi vaihtoehto kuin tänne jääminen.”

Ei ole yllätys, että pari kuukautta sitten Facebookiin ilmestyi ryhmä nimeltä ”Olen valmis istumaan muutamaan vuoden Astrid Thorsin taposta”. Ryhmän takana oli perussuomalainen kunta-aktivisti. Silmiinpistävää oli lehdistön ja poliittisen eliitin passiivinen reaktio. Thorsin uhkailun häpeä leijuu Suomen yllä vielä pitkään.

Helsingin Sanomat julkaisi 15. maaliskuuta mielipidetutkimuksen, jonka tulos kertoi, että 60 prosenttia suomalaisista ei halua lisää maahanmuuttajia. Sama lehti kirjoitti seuraavan päivän pääkirjoituksessaan, että gallupin kysymys ”Pitäisikö Suomeen ottaa lisää maahanmuuttajia?” on oikeastaan mieletön. Medialla on oma yhteiskunnallinen vastuunsa. Lehtien pitäisi miettiä kahdesti ennen kuin tekevät raflaavia otsikoita ilman järkevää kysymystä.

On todella turhaa hakea vastakkainasettelua. Euroopan nopeimmin ikääntyvä maa tarvitsee maahanmuuttajia.

Medialla on vastuu tuoda todellisuus kansalaisten ulottuville. Maahanmuutto ja monikulttuurisuus ovat tosiasia. Saattaa olla, että Suomen etninen homogeenisuus ei enää vastaa todellisuutta. Maahanmuutto on ilmiö, eikä sen tarvitse olla ihmiselle koko elämän mittainen taakka.

Median ei tarvitse kutsua maahanmuuttajataustaisiksi kaikkia niitä, jotka eroavat valtaväestöstä ihonväriltään, uskonnoltaan tai nimeltään. Portugalilainen kirjallisuusnobelisti Jose Saramago on sanonut, että ”Euroopan tulevaisuus on monietninen tai sitä ei ole”.

Monet englantia, somaliaa, arabiaa tai venäjää puhuvat nuoret ovat syntyneet Suomessa. He ovat suomalaisia, eivät maahanmuuttajia. Sama pätee niihin tuhansiin adoptiolapsiin, jotka kasvavat suomalaisissa kodeissa.

Adrián Soto
Helsingissä asuva freelancer-toimittaja