perjantai 28. toukokuuta 2010

MTV3: Amnesty: Kerjääminen on laillista liiketoimintaa

MTV3: Amnesty: Kerjääminen on laillista liiketoimintaa 28.5.2010
YLE: Amnesty: Myös romanikerjäläisiä kohdeltava kunnioittaen
YLE: Päiväntasaaja: Amnesty International: asenteet muukalaisia kohtaan koventuneet (audio, 24:07 min)
Frank Johansson: Matin ja muiden viitteet kerjäläisistä (blogi) 26.5.2010

Suomen Amnestyn toiminnanjohtaja Frank Johansson on pettynyt sisäministeri Anne Holmlundin (kok.) ja pääministeri Matti Vanhasen (kesk.) tapaan osallistua romanikerjäläisiä koskevaan keskusteluun.

- He puhuvat väljillä muotoiluilla ihmiskaupasta ja järjestäytyneestä rikollisuudesta. Tällainen retoriikka luo sellaista mielikuvaa, että tässä on jotain hämäräpuuhaa. Itse asiassa Suomessa olevat romanikerjäläiset ovat täällä täysin laillisesti, ja he tekevät täysin laillista liiketoimintaa. Jos heidän järjestäytymisensä on organisoitunutta, eli he suunnittelevat missä ja koska kukin kerjää, on kyseessä normaali liiketoimintamalli eikä siinä ole mitään laitonta, Johansson selventää.

Euroopan unionin perusoikeusvirasto on raportissaan todennut, että yksi suurimpia syitä liikkuvia romaneja koskevaan syrjintään ovat ne mielikuvat, mitä heistä luodaan. Johanssonin mukaan mielikuvien taustalta ei kuitenkaan löydy todellisuuspohjaa.

- Rikostutkinnoissa ei ole löydetty yhteyttä järjestäytyneeen rikollisuuden ja romanikerjäläisten välillä. Rikollisuusväitteiden takana ei ole mitään selkeää todistetta, joten kerjäläisten osallisuutta rikollisuuteen ovat vain "minusta tuntuu" -viittauksia.

"Kerjäläiskeskustelu ei sovi EU:n politiikkaan"

Johanssonin mielestä Suomen velvollisuus on aktiivisesti ottaa kantaa kansainväliseen keskusteluun, mitä romanien ongelmista käydään. Hänestä EU ei ole puuttunut romaneihin koskevaan syrjintään, sillä unionilta puuttuu poliittinen tahto puuttua siihen.

- EU:n oma perusoikeusvirasto on tuottanut raportteja, joka kertoo romanien syrjinnästä, mutta asialle ei tehdä mitään, sanoo Johansson.

Johanssonin mukaan Pohjoismaissa kerjääminen tuntuu vieraalta sen takia, että hyvinvointivaltion kautta on onnistuttu järjestämään niin, että sitä ei tapahdu Suomessa muiden maiden kaltaisessa mittakaavassa. Tätä mallia pitäisi viedä muualle Eurooppaan, kun EU yhdentyy kovaa vauhtia.

EU:n tiivistyminen tarkoittaa Johanssonin mukaan sitä, että Suomenkin tehtävä on varmistaa lähtömaiden olojen parantaminen.

- Niin kauan kun on olemassa Romanian ja Bulgarian kaltaisia maita, joissa selkeästi on iso syrjitty vähemmistö, meidän on varmistettava, että olosuhteet eivät pakota näitä ihmisiä lähtemään liikkeelle.

_____________________________________________________

YLE: Amnesty: Myös romanikerjäläisiä kohdeltava kunnioittaen

Amnesty Internationalin Suomen osaston toiminnanjohtajan Frank Johanssonin mukaan romanikerjäläisten ongelmaa ei ratkaista ajamalla heidät pois maasta. Sen sijaan tulisi hänen mukaansa puuttua köyhyyteen ja sitä edistävään syrjintään. Johansson korostaa, että myös romanikerjäläisiä tulee kohdella kunnioittavasti.

YLE Puheen Päiväntasaaja-ohjelmassa haastateltu Johansson sanoo, että hänestä muukalaisvihamielisyyden ilmapiirin kasvu on selvästi havaittavissa Suomessa.

- Koko se keskustelu jota käytiin Sellon hyvin valitettavien surmien takia vuodenvaihteessa, keskustelu jota on käyty karkotettavista isoäideistä, koko maahanmuuttokeskustelu sekä keräjäläiskeskustelu on osoittanut minulle hyvin vierasta kylmyyttä, hän toteaa.

Suuri vastuu tästä on Johanssonin mielestä poliittisilla päättäjillä ja medialla. Mediaa hän arvostelee siitä, että se yleensä suhteellisen suoraan paljoakaan analysoimatta ja kritisoimatta raportoi, mitä poliittiset päättäjät lausuvat, olisi lausumissa järkeä tai ei.

Johansson vaatii lopettamaan leimaamisen

Johansson arvostelee myös sitä, että romanikerjäläisiin liitetään kielteisiä mielikuvia rikollisuudesta ja ihmiskaupasta ilman, että todisteita esitettäisiin. Hänen mukaansa sisäministeriö, pääministeri ja toimittajat toistavat kritiikittömästi mantraa järjestäytyneestä rikollisuudesta.

Tässä on hänen mukaansa kyse on leimaamisesta ja kielteisen mielikuvan luomisesta. Hän vaatii, että jos epäilyjä ihmiskaupasta tai järjestäytyneestä rikollisuudesta on, siihen tulee puuttua rikostutkinnalla. Uhrit tulee tuoda suojeluohjelman piiriin ja rikolliset asettaa syytteeseen. Sen ajan kuin tutkimus on vireillä viranomaisten tulisi hänen mielestään olla kuitenkin hiljaa.

Johansson huomauttaa, että EU:n perusoikeusviraston selvityksen mukaan yksi suuri tekijä romanien syrjinnässä ovat heistä laajalti liikkeellä olevat kielteiset mielikuvat, jotka liittyvät rikollisuuteen ja ihmiskauppaan.

"Koko Euroopan ongelma"

Johansson toteaa, että romanikerjäläisten osalta kyse on sekä romaniongelmasta että kerjäysongelmasta, ja ne molemmat ovat köyhyys- ja syrjintäongelmia.

Johansson huomauttaa, että se, mitä nähdään kaduilla, on keskeneräinen eurooppalainen hanke. Kun rajat ovat avautuneet, mutta ei ole yhteistä sosiaalipolitiikkaa, on itsestään selvää, että ihmiset lähtevät hakemaan parempia oloja.

Hän myös korostaa, että kyse on kaikkia Euroopan maita koskevasta ongelmasta, johon voidaan löytää ratkaisu vain EU:n tasolla.

Johansson toteaa, että romanien syrjintä ja huonot olot ovat tiedossa, mutta yhteinen tahto ratkaista ongelmaa puuttuu. Rahaa löytyisi hänen mukaansa varmasti, sillä puhutaan vain murto-osasta siitä, mitä liian helläkätisesti lainoja myöntäneiden saksalaisten tai ranskalaisten pankkien pelastamiseen kuluu.

Johansson vaatiikin, että kerjäämisen kieltävän lain pohtimisen sijaan hallitus käyttäisi energiansa sen poliittisen tahdon rakentamiseen, jolla ongelmia voidaan viedä eteenpäin eurooppalaisella tasolla.

Johansson vaatii myös täyttä nollatoleranssia rasistisille puheille.

"Romanikerjäläisiä kunnioitettava"

Johansson arvostelee pääministeri Matti Vanhasta lausunnosta, jossa hän kehotti olemaan antamatta romanikerjäläisille rahaa. Johanssonin mukaan jokaisen on päätettävä itse, haluaako auttaa.

Samalla hän korostaa, että almujen antaminen on hyvin epävarmaa sosiaalipolitiikkaa eikä se ole hyvä tapa ratkoa köyhyyttä.

Myös kerjäämisen kieltäminen saa Johanssonilta moitteet. Hän huomauttaa, että kerjäämiskielto olisi käytännössä köyhyyden kriminalisointia, lähtökohdiltaan syrjivä, mahdoton valvoa sekä tarpeeton, koska poliisi pystyy jo puuttumaan häiritsevään käyttäytymiseen.

Johansson ei usko, että eduskunta koskaan tulee tällaista lakia hyväksymään, sillä se ei mahdu hänen käsitykseensä suomalaisesta yhteiskunnasta.

Johansson korostaa myös, ettei kerjääminen kaduilla ole romaneille mukavaa, eikä heitä pidä nöyryyttää. Hän kehottaa ihmisiä puuttumaan siihen, jos näkee, että romaneja esimerkiksi syljetään tai heidän kuppejaan kaadetaan kumoon.

- Jos Matti Vanhanen kehottaa olemaan antamatta rahaa, minä kehotan kohtelemaan heitä kunnioittavasti, Johansson sanoo.

__________________________________________________________

Frank Johansson: Matin ja muiden viitteet kerjäläisistä (blogi)

Politiikan toimittajien lounaalla pääministeri Matti Vanhanen kertoi oman näkemyksensä kerjäläiskysymyksen ratkaisemiseksi. Ei annetta niille rahaa. Näin siis ratkaistaan yleiseurooppalainen köyhyysongelma, joka perustuu laajaan syrjintään. En aio tässä lähteä pohtimaan pääministerin ongelmanratkaisun logiikkaa tai sen kestävyyttä, mutta toivon, että hän kohta vastaa Amnestyn hänelle jo jonkin aikaa sitten kirjoittamaan kirjeeseen, jossa me ehdotamme jotain muuta. Amnestyn romanimateriaalia ja myös tiivistetty Vanhaselle osoitettu viesti löytyy tästä. Kiitokset kuitenkin Vanhaselle, että hän mahdollisimman arvovaltaisesti torppasi kaikki ehdotukset kieltää kerjääminen, eli käytännössä köyhyyden kriminalisoinnin.

Pääministeri kuitenkin jatkoi sitten siihen päälle, että ”… minusta on viitteitä, minulla ei ole todisteita, mutta on niinku viitteitä siitä, että tää ei ole vain niinku näiden yksittäisten ihmisten hädänalaisuudesta johtuvaa, vaan että tässä on järjestäytynyttä organisoitua toimintaa taustalla, joka tekee tästä sitäkin vastenmielisempää.”

Minulle tämä uutinen tuli ensin STT:n sähkeen kautta, jossa pääministerin väitettiin uskoneen, että kerjäämisen taustalla on järjestäytynyttä rikollisuutta. Koska tämä oli jo parin päivän aikana neljäs epämääräinen heitto järjestäytyneestä rikollisuudesta, niin minulla keitti yli. Kysyin heti tekstiviestillä pääministerin avustajilta mihin tämä Vanhasen usko perustuu, onko hänellä todisteita vai ei.

Avustaja soitti heti takaisin ja sanoi, että pääministeri ei ole puhunut järjestäytyneestä rikollisuudesta vaan järjestäytyneestä toiminnasta. Löytyy kuulemma nauhalta.

Jaa. Toimittajat olivat siis vääristäneet Vanhasen ajatuksia. Eihän tulonhankintaan liittyvässä järjestäytyneessä toiminnassa ole mitään pahaa, siihenhän kaikki yritystoiminta perustuu. Mutta katsokaapa uudestaan tuota yllä olevaa MTV3:n sivuilta (ei uutista vaan alla oleva suora ote lounaalta) poimittua suoraa sitaattia. Vanhasen mielestä tämä tekee siitä entistä vastenmielisempää. Siis kerjääminen on vastenmielistä ja koska se on suunnitelmallista vielä vastenmielisempää. Vai viittaako Vanhasen lauseen loppu kuitenkin siihen, että hän tarkoittaa järjestäytynyttä rikollisuutta. Ehkä toimittajat eivät vääristäneetkään Vanhasen ajatuksia vaan avustaja yrittää vain saivarrella päämiehensä pulasta kun ihmisoikeusjärjestö valittaa.

Eilisen Turun Sanomien pääkirjoituksessa todetaan näin: Suomeen viime aikoina sankkenevin joukoin saapuneet kerjäläiset ovat usein järjestäytyneen rikollisuuden uhreja, joiden tienestit menevät romanialaisten mafiapomojen ylellisen elämän rahoittamiseen. Kerjuukielto auttaisi patoamaan tätä ihmisarvoa polkevaa toimintaa ja siihen kytkeytyvää monenlaista muuta laittomuutta.

Olen pyytänyt päätoimittajaa kertomaan minulle mihin tämä viite järjestäytyneeseen rikollisuuteen perustuu. Onko todisteita vai vain minusta tuntuu päättelyä ilman tukea todellisuudesta.

Eilisessä Helsingin Sanomissa julkaistiin STT:n uutinen, jossa on seuraava tekstikohta: Kerjäämisen on kerrottu muuttuneen aiempaa aggressiivisemmaksi, ja siihen on havaittu liittyvän entistä enemmän rikollisuutta.

Olen kysynyt tietotoimiston uutispäätoimittajalta mistä alkaen STT kirjoittaa uutisia, jossa esiintyvät sanat on kerrottu ja on havaittu ilman lähdettä. Hän lupasi palata asiaan, selvitettyään taustoja.

No ne taustat tiedetään, sillä sisäministeriön 4.5. julkaistussa tiedotteessa todetaan näin: Kerjääminen on muuttunut selvästi aggressiivisemmaksi ja siihen liittyy myös entistä enemmän rikollisia ilmiöitä. Toiminta näyttäisi myös olevan hyvin organisoitua. Keskusrikospoliisi on selvittänyt vuonna 2009 Suomeen tulleiden kerjäläisten taustoja ja todennut, että Romaniasta Suomeen tulleiden kerjäläisten osalta löytyy viitteitä mahdollisesta ihmiskaupasta. Tapaukset saattavat johtaa syytteisiin Romaniassa.

Yhtään rikostutkintaa ei ymmärtääkseni ole Suomessa kuitenkaan käynnistetty, kun on vain niitä epämääräisiä viitteitä.

Samaa häilyvää viestiä ihmiskaupasta ja järjestäytyneestä rikollisuudesta esiintyy jok’ikisessä poliisi-kansanedustaja Juha Hakolan haastattelussa, viimeksi tänä aamun hänen väitellessään Ylen Aamu-tv:ssä kollegani Tiina Valosen kanssa.

Ja suureksi hämmästykseni myös vihreitten puoluesihteeri Panu Laturi on liittynyt tähän joukkoon. Ylen mukaan hän on sitä mieltä, että kysymyksessä on usein järjestäytynyt toiminta eikä raha päädy lopulta sille, joka sitä kerää.

Kerjäämisen kieltoa on viime viikkoina myös muiden poliitikoiden suusta ja muissa medioissa perusteltu esittämällä yleisiä viittauksia lisääntyneeseen ja järjestäytyneeseenkin rikollisuuteen. Amnestyn ja muiden järjestöjen yrittäessä saada viranomaisilta konkreettista tietoa näiden väitteiden taakse olemme kuitenkin vetäneet vesiperän.

EU:n sisäinen vapaa liikkuvuus mahdollistaa romanialaisten tulon Suomeen täysin laillisesti aivan kuten se mahdollistaa suomalaisten liikkumisen missä tahansa EU:ssa. Ketään ei siis tarvitse salakuljettaa, maahantulo tapahtuu täysin laillisesti. Kerjääminen ei ole kiellettyä, vaan on täysin laillista yrittäjyyttä. Useat Suomessa olevat romanialiset tulevat tänne koska tienaavat täällä paljon enemmän kuin mitä voisivat tehdä kotimaassaan.

Amnestyn ja kerjäläisten kanssa työtä tekevien järjestön tiedossa ei ole kerjäläisiin liittyvää ihmiskauppaa Suomessa, myöskään asiaan oikeasti perehtyneet toimittajat eivät ole löytäneet tästä merkkejä. Jos kuitenkin tällaista ilmenee, on rikoksen selvittämiseen liittyvän toiminnan keskiössä oltava mahdollisten uhrien auttaminen.

Eli viranomaisten on keskityttävä uhrien tunnistamiseen ja auttamiseen. Viranomaisten tulee noudattaa Suomen ihmiskaupan vastaisen toimintasuunitelman suosituksia uhrin auttamiseksi ja ryhtyä toimenpiteisiin henkilön ohjaamiseksi ihmiskaupan uhrin auttamisjärjestelmään. Suomen velvollisuutena on siis heti laittaa ihmiskaupan uhrit suojeluun ja varmistaa heidän turvallisuutensa tutkinnan ja oikeudenkäynnin ajaksi ja myös pitkään sen jälkeen. Eipä tästä aspektista ole kovinkaan paljon puhuttu, kun pois silmistä ne kerjäläiset vaan halutaan. Eurooppalaisen köyhyyden näkeminen tekee kipeää, mutta jos ratkaisu on se, että köyhät hylätään niin minä olen eri mieltä.

Ihmiskaupasta, järjestäytyneestä rikollisuudesta ja laittomuuksista puhuvat ihmiset luovat vailla pohjaa olevilla mutta vahvoilla kielteisiä mielleyhtymiä sisältävillä sanoilla pelon ilmapiiriä, joka ylläpitää rasismia ja muukalaisvihaa.

Euroopan unionin perusoikeusvirasto toteaa raportissaan liikkeellä olevien romaneihin kohdistuvasta syrjinnästä, että nimenomaan media ja poliitikot eri puolilla Eurooppaa syyllistyvät laajasti tähän. Valitettavasti samat toimittajat ja poliitikot eivät useinkaan välitä väitetyn rikollisen toiminnan uhreista, siis kadulla olevista kerjäläisistä, tippaakaan.

En yleensä anna kerjäläislle rahaa, mutta jos Matti Vanhanen on sitä mieltä, että tämä pitää lopettaa niin minä taidan aloittaa.